BEBA U ŽUTOJ HALJINICI

Osuđeni roditelji koji su ostavili svoju 7-mjesečnu kćer u kolicima ispred župnog ureda u Sesvetama

Sud je majku (27) zbog zloporabe djetetovih prava i napuštanja djeteta osudio na godinu i sedam mjeseci zatvora dok je otac (40) osuđen na godinu dana zatvora, ali s trogodišnjim rokom kušnje

Policija u kući roditelja koji su ostavili bebu (arhivska fotografija iz 2017.)

 Damir Krajač/Cropix

Slučaj sedmomjesečne curice u žutoj haljinici na bijele točke koju je napuštenu pronašla građanka 2017. u kišobran kolicima ispred župnog ureda Župe Dobrog pastira u zagrebačkim Sesvetama nedavno je dobio i pravosudni epilog.

Roditelji djevojčice koja danas ima pet godina nepravomoćno su osuđeni na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Sud je 27-godišnju majku zbog zloporabe djetetovih prava i napuštanja djeteta osudio na godinu i sedam mjeseci zatvora dok je 40-godišnji otac osuđen na godinu dana zatvora ali s trogodišnjim rokom kušnje.

Prema optužnici, majku se tereti da je 20. srpnja 2017. oko 21.30 sati ispred Župne crkve ostavila djevojčicu s namjerom da se više po nju ne vrati nakon čega se udaljila u nepoznatom pravcu. Nju se još, dalje, zajedno sa partnerom tereti i da su kao roditelji od siječnja 2014. pa do srpnja 2017. u prizemlju obiteljske kuće ugrožavali pravilan psihofizički rast i razvoj djece.

Točnije, otac je često bio alkoholiziran te se sa partnericom fizički sukobljavao, a nakon rođenja jednog od djeteta, svaki ga je na svoj način, maltretirao. Udarali su ga po glavi i po tijelu, primali za ruke i bacali na krevet. Njihov dom bio je obilježen dječjim plačem, a izostala je i osobna higijena kako djece tako i njihove odjeće. Stambeni prostor je također, stoji u optužnici, bio neuredan, razbacan, ispunjen vlagom pa je jedno od djece završio u Domu u Nazorovoj. I dok majka priznaje da je sedmogodišnju bebu ostavila na cesti, djelo koje se odnosi na povredu djetetovih prava ne priznaje za razliku od oca koji se posuo pepelom u sudnici.

Zaposlenica Dječjeg doma u Nazorovoj posvjedočila je da je napuštena curica bila zapuštena prilikom pronalaska ali i da od kraja 2017. majka niti jednom nije posjetila svoju djecu kad su bili u Domu.

Otac osuđenog muškarca posvjedočio je da je odgoj djece u toj obitelji zakazao, da su djeca stalno plakala i da su živjeli neuredno.

- Sin i snaha su se svađali zbog neimaštine uglavnom jer nisu htjeli raditi. Snaha nije čistila niti kuhala, djecu je neadekvatno hranila slatkišima, čipsom, smokijem i gumenim bombonima. I bila je po cijele dane na mobitelu – prisjetio se djed napuštene curice koji je sa suprugom djecu znao zateći u suzama i fekalijama.

Plavooku, plavokosu, uplakanu i neutješnu ostavljenu curicu pronašla je jedna građanka pa se u slučaj umiješala policija koja se nakon tjedan dana, jer redovni izvidi nisu dali rezultate u pronalasku roditelja, obratila za pomoć medijima. I već sutradan su roditelji pronađeni, a potom i pritvoreni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:45