DROGA U ŽELUCIMA

OSUĐENI ZA ŠVERC KOKAINA Mladići iz Osijeka dobili 18 godina zatvora u Paragvaju

'Ako Čačić može služiti kaznu igrajući golf, mislim da i moj sin zaslužuje barem biti u hrvatskom zatvoru'

Domagoj Tobler (24) i Mirko Novaković (23) iz Josipovca kod Osijeka, koji su u siječnju 2011. uhićeni u Paragvaju zbog šverca 1,2 kilograma kokaina, osuđeni su na po 18 godina zatvora. Dvojac su na aerodromu u Asuncionu graničari izdvojili prije ulaska u avion za Europu i utvrdili da u želucima imaju sumnjiv sadržaj. Iz Toblera je izvađeno 25 kapsula kokaina, a Novaković je morao biti podvrgnuti laparaskopskoj operaciji, te je iz njega izvađeno 37 kapsula.

Prebacivanje u Hrvatsku

Vijest o presudi u obitelji Novaković dočekana je s tugom i ogorčenjem. Mirkova majka Jasminka ljuta je na državu koja, tvrdi, njezinu sinu nije pomogla u pravosudnoj borbi.

- Nitko iz konzulata nije ga posjetio duže vrijeme, a oglušili su se i na traženje da mu za suđenje osiguraju prevoditelja. Moj sin je pogriješio, ali zar mu zbog toga moraju biti narušena osnovna prava? Ako presuda bude potvrđena, tražit ćemo da se Mirka prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku. Ako Čačić, koji je ubio dvoje ljudi, može služiti kaznu igrajući golf, mislim da i moj sin zaslužuje barem biti u hrvatskom zatvoru - rekla je Jasminka Novaković, dodavši i da su Mirku istekle isprave.

Korektni čuvari

- Tamo je bez putovnice. I to smo tražili od konzulata da riješe, a odgovorili su nam da se ne brinemo i da će sve biti u redu. Kakav je to odgovor - pita Mirkova majka, koja ističe da njezin sin u zatvoru do sada nije imao problema.

- Čujemo se jednom tjedno. Jedine koje ga obilaze su časne sestre, a i čuvari su korektni. Koristim priliku da zahvalim svima koji su nam darovali novac kako bismo mogli pomoći sinu. Uvjerena sam da je on žrtva i nikada se neću pomiriti s time da se ne zna tko ga je tamo poslao - poručila je kroz suze.

U strahu za obitelji nisu odali tko ih je poslao po drogu i kupio karte

Novaković i Tobler presudu su čekali gotovo tri godine u zloglasnim paragvajskim zatvorima. U hrvatskim medijima nakon saznanja o uhićenju “osječkih mula” spekuliralo se da su po drogu išli za poznatog narkodilera iz Josipovca.

U prilog toj verziji išla je činjenica da samo povratne zrakoplovne karte za Paragvaj koštaju oko 15.000 kuna, što si Tobler i Novaković nisu mogli sami priuštiti.

I sami uhićenici hrvatskim su novinarima, koji su ih došli posjetiti u zatvor u Paragvaju, ispričali da su bili prisiljeni na taj način dopremiti kokain u Hrvatsku strahujući za svoje obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:08