TROJICA OKRIVLJENIH

Osumnjičenicima za ratni zločin u Dalju određen je istražni zatvor u Osijeku

Tereti ih se da su ih tijekom zatočeništva teško fizički i psihički zlostavljali, čime su počinili kaznena djela ratnog zločina

 
 Dorian Horvat/CROPIX

Trojici osumnjičenika za ratni zločin protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u okupiranom Dalju tijekom 1991. i 1992. godine, sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u srijedu na Sudu.

Trojici okrivljenih, koje je u utorak uhitila osječko-baranjska policija, istražni zatvor određen je zbog opasnosti od bijega, odnosno zbog bojazni da bi, stoga što žive na području u blizini granice s Republikom Srbijom, prelaskom granice mogli postati nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, izvijestili su sa Suda.

Zbog sumnje da su 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Dalja, osječko-baranjska policija je kazneno prijavila četiri osumnjičenika, od kojih su trojica uhićena, a jedan je nedostupan hrvatskim vlastima.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 52-godišnjak, 61-godišnjak, 65-godišnjak i 70-godišnjak, kao zatvorski čuvari, kazneno su prijavljeni da su u razdoblju od listopada 1991. do lipnja 1992. godine u Dalju, koji je tada bio okupiran, držali protupravno zatočene šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja, izvijestila je u srijedu Policijska uprava osječko-baranjska.

Tereti ih se da su ih tijekom zatočeništva teško fizički i psihički zlostavljali, čime su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Službenici osječko-baranjske Policijske uprave u utorak su uhitili 52-godišnjeg, 61-godišnjeg i 70-godišnjeg osumnjičenika te nad njima proveli kriminalističko istraživanje, a osumnjičeni 65-godišnjak je trenutačno nedostupan vlastima Republike Hrvatske

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, protiv trojice uhićenih, kao i protiv nedostupnog osumnjičenog 65-godišnjaka, podnijela kaznene prijave.

Kriminalističko istraživanje proveli su službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske su, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom te Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 08:42