IMA 15 DANA DA PLATI

Otac dvoje maloljetne djece u Emmezeti krao kućanske aparate, sve je priznao: ‘Nisam ih imao čime kupiti‘

Sud je odredio da vrijednost aparata od sveukupno 2499,98 kuna mora platiti u roku od 15 dana

Ilustracija

 Ronald Gorsic/CROPIX

Nezaposleni otac dvoje maloljetne djece uhvaćen je u siječnju 2020. godine tijekom krađe u trgovini Emmezeta gdje je s polica uzeo Electrolux blender i Phillips usisavač.

- Trebali su mi usisavač i blender, a nisam ih imao čime kupiti - rekao je sudu i pojasnio kako je to napravio samo zbog teške životne situacije, a sad se iskreno kaje.

Priznao je da je kriv, ponovio da mu je žao i zamolio sud da uzme u obzir to što ima dvoje maloljetne djece. Općinski kazneni sud u Zagrebu je 16. studenoga ove godine donio presudu kojom je otac osuđen za počinjenje kaznenog djela krađe.

Izrečena mu je uvjetna kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci s rokom kušnje od četiri godine tijekom kojih ne smije počiniti novo kazneno djelo.

Iako imovinskopravni zahtjev nije priznao upravo zbog činjenice da ga nema kako platiti, sud je odredio da vrijednost aparata od sveukupno 2499,98 kuna mora platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Odlučujući o visini kazne, sud je olakotno cijenio priznanje kaznenog djela kojim je ubrzan kazneni postupak, iskreno žaljenje, tešku životnu situaciju i činjenicu da je otac dvoje djece. Otegotno je cijenjeno to što je okrivljeni otac već prethodno pravomoćno osuđivan.

Oslobođen je dužnosti plaćanja troškova pravnog postupka, jer bi se na taj način dovela u pitanje već ionako ugrožena životna egzistencija okrivljenoga. Presuda je nepravomoćna i na nju nije uložena žalba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:50