MONSTRUOZAN ČIN NA PAGU

OTAC KOJI JE POBACAO DJECU S BALKONA NEĆE U ZATVOR NA 50 GODINA Doznali smo s kakvom je dijagnozom suočen počinitelj zločina koji je šokirao Hrvatsku

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Otac (54) koji je svoje četvero djece bacio s prvog kata najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora za monstruozni zločin koji je počinio 28. veljače u kući na Pagu. Razlog za to je dijagnoza njegova psihičkog i fizičkog stanja u trenutku izvršenja nezapamćenog slučaja nasilja nad svoje četvero maloljetne djece.

- Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne - rekao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, nakon što je u četvrtak pred sucem Ivanom Markovićem na Županijskom sudu u Zadru održano pripremno ročište na kojem su optužba i obrana predložili dokaze koji će se izvesti u ovom kaznenom postupku, za koji je glavna rasprava zakazana za 16. i 17. listopada.

Osim što je, kako je utvrđeno prvim vještačenjem, u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, 54-godišnji otac s Paga već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa, odnosno “vodene glave”, što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti.

Smršavio 30 kg

- Vještački tim iz Vrapča ostavio je mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što okrivljenik iznese svoju obranu - rekao je nakon pripremnog ročišta Visković, čime se dalo naslutiti da bi upravo ova dijagnoza, zbog koje je otac već dulje vrijeme u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogla biti ključna u određivanju kazne.

Kako doznajemo, već prvih dana u zadarskom pritvoru rastrojeni se otac osjećao loše. Imao je glavobolje i bilo mu je slabo. Nakon otprilike dva tjedna iza zatvorskih rešetaka premješten je u Zatvorsku bolnicu, gdje mu je nakon niza obavljenih pretraga dijagnosticiran hipertenzivni hidrocefalus. Koja mu je trauma prethodila, još nije poznato.

U bolnicu je zaprimljen sa 120 kilograma, a u sedam mjeseci izgubio ih je 30-ak.

Kako neslužbeno doznajemo, s njim je vrlo teško razgovarati. Na trenutna pitanja o tome kako se osjeća, kako mu prolaze dani i slično odgovori odmah, ali se teže sjeća aktivnosti od prethodnog dana. Međutim, za svoju djecu, koja će se još dugo oporavljati od užasnih trenutaka iz veljače, 54-godišnjak pita. Navodno se prije nije liječio po postavljenoj dijagnozi.

- Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovjek. I psihički i fizički - rekao nam je u četvrtak odvjetnik 54-godišnjaka Branimir Zorica.

Olakotna okolnost

Kod kroničnog razvoja hidrocefalusa simptomi se, naime, razvijaju postupno, uz pojavu glavobolja te poremećaj vida koji kasnije prelazi u atrofiju i sljepoću. Karakteristični simptomi su usporeni “glačajući” hod, odnosno povlačenje nogu po podlozi, te poremećaj kognitivnih funkcija, koje je često prvi simptom hidrocefalusa. Upravo su kognitivne sposobnosti potrebne za stjecanje spoznaja bilo koje vrste.

U njih se između ostaloga, ubraja pamćenje, logičko zaključivanje i rasuđivanje.

Bilo kakva bolest, psihička ili fizička, olakotna je okolnost kod optuženika, kažu nam u pravosudnim krugovima. Iako glasnogovornik Visković nije htio prejudicirati, suđenje će najvjerojatnije biti zatvoreno za javnost zbog zaštite djece. Ocu se sudi za četverostruki pokušaj ubojstva na osobito okrutan način.

Majka će svjedočiti

Zasad je na ročište 16. listopada pozvano četvero svjedoka. Majka u ovom slučaju ne smije koristiti blagodat nesvjedočenja jer je riječ o djeci.

Otac se optužnicom tereti da je 28. veljače ove godine, oko 6 sati ujutro, u Pagu, u kući u kojoj cijela obitelj živi kao podstanar, svoje četvero djece s namjerom da ih ubije, za vrijeme dok su spavala, uzeo iz spavaće sobe u naručje jedno po jedno dijete te svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće.

Dvije su djevojčice i jedan dječak bili teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše. Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom. Djeca su se fizički potpuno oporavila, no psihička trauma još traje.

Nakupljanje likvora zbog krvarenja u glavi, tumora...

Hidrocefalus ili kako se u javnosti naziva “vodena glava” zapravo je prekomjerno nakupljanje likvora u moždanim komorama koji se iz patološkog razloga ne može apsorbirati u venski sustav.

Liječnici objašnjavaju da je jedna od vrsta hidrocefalusa onaj tzv. hipertenzivni, koji nastaje zbog visokog tlaka u glavi, ali da bi se liječilo to stanje, nužno je naći uzrok njegova nastajanja, odnosno je li to posljedica nekog tumora, moždanog udara, problema s krvnim žilama mozga, krvarenja u glavi...

Primjerice, nekad je potrebno kirurško liječenje, a ponekad je moguće samo simptomatsko. No, stručnjaci naglašavaju da hidrocefalus može uzrokovati dodatne probleme poput mučnina i glavobolja, depresije, pospanosti, smetnji s vidom, poremećaja hodanja, demencije... Temeljna je činjenica da hidrocefalus nije bolest, nego stanje nastalo kao rezultat neke bolesti, pa i prognoza ovisi o uzroku, za što je nužna dobra dijagnostika. (G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 10:34