ŠOKANTNA PRIČA

Otac koji je snimio odgajateljicu iz osječkog doma: ‘Dijete je bilo šokirano, mislim da je bio i vezan‘

Mališan u utorak ima treći rođendan, ali roditeljima nije do slavlja jer smatraju da ovo nije jedini slučaj zlostavljanja

Zgrada doma Klasje

 Marko Mrkonjic/Cropix

U javnost je procurila jeziva snimka iz doma za nezbrinutu djecu Klasje u Osijeku. Uz dječji plač, jecanje i krikove na snimci je i glas odgajateljice koja djecu vrijeđa, psuje im i prijeti, objavio je portal Telegram.

Inspekcija Ministarstva socijalne politike izašla je na teren i potvrdila autentičnost snimke te slučaj zlostavljanja prijavila DORH-u.

"Okreni se odatle. Manijak glupi. Ma krava si glupa. Eto šta si. Zaj.... Ti si glupan. J... ti mater onu k... Začepi gubicu, cigo!", čuje se sa snimke, piše Dnevnik.hr koji je također objavio snimku.

Na snimci su krikovi djece od 3 do 5 godina iz doma za nezbrinutu djecu i teške riječi odgajateljice. Snimku je Novoj TV ustupio otac trogodišnjaka koji je tamo smješten. Do nje je došao slučajno kada je telefonom pokušao doznati kako mu je sin.

"Igrom slučaja sam nazvao dom Klasje gdje je jedno dijete diglo slušalicu. Bio sam dovoljno pribran da bih snimio taj razgovor", opisuje.

On je umirovljeni hrvatski branitelj s mirovinom. Njegova nevjenčana supruga radi u pekari. Socijalna skrb dijete im je oduzela prije 45 dana, kako kaže, zbog anonimne prijave za zanemarivanje djeteta.

‘Djelovao je šokirano‘

Mališan u utorak ima treći rođendan, ali roditeljima nije do slavlja jer smatraju da ovo nije jedini slučaj zlostavljanja.

"Prvom prilikom kad sam ga vidio djelovao je šokirano. Znači, nije poznavao ni majku ni oca. Ja mislim da je bio i vezan u krevetu. Mislim ono, sav je pokunjen, potišten", dodaje otac djeteta.

Inspekcija ministarstva izašla je na teren i potvrdila autentičnost snimke. Zlostavljanje su prijavili DORH-u. A u domu Klasje osuđuju ponašanje odgajateljice.

"Prema mojim saznanjima je ovo jedini i izolirani slučaj. To je definitivno što vam ja mogu potvrditi i izreći. Apsolutno ga osuđujemo. I ne možemo ga ni na koji način opravdati niti to želimo", navodi ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Vedran Škugor.

Stigao poziv iz Njemačke

Ekipi Dnevnika Nove TV stigao je i telefonski poziv iz Njemačke. Javili su se roditelji još jednog djeteta smještenog u dom. I oni govore da su pri posjetu djetetu posumnjali na zlostavljanje.

"Da ih tuku, da ih maltretiraju, da se boji. Da hoće ići kući. Znači, zagrli te i šapne ti onako na uho, kaže ‘mama, molim te, vodi me kući, teško nam je jako tu‘", govore roditelji.

Djeci je ionako teško što su u domu jer su oduzeti roditeljima zbog niza materijalnih, socijalnih i životnih okolnosti.

"Centar za socijalnu skrb izlazi na teren, procjenjuje situaciju i raznorazni su razlozi. Od obiteljskog nasilja, od alkoholizma, od korištenja droga", objašnjava Škugor.

Odgajateljici optuženoj za zlostavljanje upućena je pisana opomena. A u Klasju napominju da zbog ovog slučaja ne treba ocrnjivati cijelu njihovu struku koja se ipak bavi jednim plemenitim životnim pozivom, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 12:40