‘PUSTITE NAS NA MIRU‘

Otac preminule bebe za Jutarnji ispričao svoju verziju priče, tvrdi da je zvao Hitnu pomoć

‘Hitnu smo onu večer zvali dva puta. Govorili su nam da ne paničarimo ako beba sporo diše i ako je zaspala‘, rekao je otac djevojčice
Ilustrativna fotografija
 Niksa Stipanicev/cropix

- Nismo ništa učinili nažao našoj bebi, a piše se da smo je zanemarivali i ubili. Razapeli su nas da smo monstrumi. Pustite nas da oplakujemo u miru gubitak - kaže Jutarnjem otac preminule tromjesečne djevojčice s područja Bjelovarske županije.

Podsjećamo, djevojčica je rano u utorak u teškom zdravstvenom stanju primljena u bjelovarsku Opću bolnicu. Djevojčica je zbog ozbiljnost oboljenja odmah prebačena na liječenje u Zagreb, no preminula je ubrzo po dolasku glavni grad Hrvatske.

Mojportal u srijedu je izvijestio da je obdukcijom utvrđeno da je djevojčica imala upalu pluća. Pedijatrica kod koje je dijete imalo zdravstveni karton rekla je za Mojportal da otac djevojčicu tri mjeseca nije doveo ni na jedan pregled. Nije je doveo ni na obavezni sistematski, a ni na cijepljenje. Obitelj preminule djevojčice bila je pod nadzorom nadležnog Centra za socijalnu skrb, a otac je otprije poznat policiji zbog kaznenih djela povezanih s drogom i nasiljem. Čak je evidentiran zbog nasilja u obitelji.

Otac preminule djevojče oštro odbacuje napise da je njegova kći umrla od upale pluća te da je nije bila kod doktora. Nije htio odgovoriti ni na pitanje o točnom sadržaju obdukcijskog nalaza.

- Hitnu smo onu večer zvali dva puta. Prvi put je razgovor trajao sedam minuta. Govorili su nam da ne paničarimo ako beba sporo diše i ako je zaspala. Hitnu sam zvao opet nakon nekog vremena, a bebu sam u međuvremenu stavljao pod hladnu vodu i tapšao je po leđima. Gledala je u nas i bila je živa. Došli su doktori iz Hitne i ja sam išao s njima za bolnicu - kaže otac ponavljajući da je dijete iz kuće izneseno živo.

Vezano za informaciju o upali pluća, kaže da mu je to prvi glas jer dijete nije imalo ni temperaturu ni ikakve druge simptome.

- Tek je malo zašmrcalo kad je napadao snijeg, ali nikakvih drugih naznaka nije bilo da boluje. Što se tiče onoga da je nismo vodili k pedijatrici, to nije do nas. Beba je trebala ići na pregled doktorici, ali se zaredala korona pa godišnji i sve je odgođeno do bebinog četvrtog mjeseca. Socijalna radnica i patronažna sestra redovno su nam dolazili u kuću i nisu imali primjedbi. I u srijedu navečer bila je gospođa iz nadzora. Osudili su me, a samo je jedna istina, da je beba umrla prirodno - tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:11