TRAGEDIJA U BJELOVARU

Zašto beba nikada nije bila na pregledu? Obitelj se opravdavala sestri: ‘Bilo je opasno...‘

Tromjesečna djevojčica s područja Bjelovarske županije od izlaska iz rodilišta nije bila ni na jednom redovnom pregledu
Dijete je u noći na utorak odvedeno Hitnom u bolnicu, ali mu nije bilo spasa
 Niksa Stipanicev/cropix

Policajci PU bjelovarsko-bilogorske intenzivno rade na rasvjetljavanju okolnosti zbog kojih je u utorak preminula tromjesečna beba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Policija provodi kriminalističko istraživanje u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom - rekla je glasnogovornica PU Maja Barbir Grubić za mojportal.hr.

Iz izvora bliskih pravosudnim tijelima doznali smo da se još čekaju toksikološki nalazi koji bi za koji dan trebali stići sa Zavoda za sudsku medicinu. Zasad je obdukcijom utvrđeno da beba nije umrla nasilnom smrću, imala je neizliječenu upalu pluća koja je najvjerojatnije i uzrok smrti.

- U utorak u ranim jutarnjim satima dijete je reanimirano u našem Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu te su mu vraćene sve vitalne funkcije. Pacijenta smo prevezli na Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu. Otac djeteta naveo je da je dijete tri puta povraćalo te da je nakon toga prestalo disati, što je i bio razlog za pozivanje hitne pomoći. Dijete nije ležalo kod nas i nije liječeno kod nas - rekao je ravnatelj bjelovarske Opće bolnice Ali Allouch.

Nisu htjeli slušati

Kako nam je u srijedu rekla liječnica tragično preminule bebe, to dijete od rođenja kod nje nije bilo i ona ga nikad nije vidjela. Obitelj je često posjećivala patronažna sestra koja je nekoliko puta nailazila na zaključana vrata. Upravo im je patronažna sestra, kako doznajemo, više puta rekla da moraju bebu odvesti k pedijatrici, no oni za to nisu htjeli ni čuti jer je otac procijenio da bi to zbog covida-19 bilo opasan.

- On jednostavno nije htio slušati nikoga. I nikako nije htio da im netko dolazi u kuću. Pouzdano znamo da nikad nisu bili ni kod kojeg liječnika - kaže izvor mojportala.

Od članova šire obitelji smo doznali da je patronažna sestra lani sredinom prosinca zvala nadležni Centar za socijalnu skrb jer je u kući bilo jako hladno. Oca tada nije bilo kod kuće jer ga je privela policija (kako saznajemo, imao je dosad prijave za nasilje u obitelji te djela vezana uz drogu), a majka je rekla da nije toliko hladno i da će njezin suprug naložiti kad se vrati kući.

Zabuna u Centru

Kako neslužbeno doznaje mojportal.hr iz medicinskih krugova, beba koja je u utorak tragično preminula gubila je na težini jer je majka nije mogla dojiti, a roditelji nisu htjeli da jede mliječne pripravke koji zamjenjuju majčino mlijeko. U srijedu nam je ravnateljica nadležnog Centra rekla da su bili u kontaktu s liječnicom koja je obilazila navedenu obitelj, što je liječnica oštro demantirala. I Sabina Svat iz Centra je reterirala, tvrdeći da je došlo do zabune te da je socijalna služba imala dokaze o posjetima liječnici za starije dijete te obitelji.

- Raspolažemo informacijama da su djeca bila praćena i od strane zdravstvenih djelatnika. Stručnom procjenom svih uključenih u rad s obitelji i praćenjem nisu uočeni elementi koji bi ukazivali na neadekvatnu brigu i skrb o potrebama i razvoju djece. Obitelj ćemo i dalje pratiti i poduzimati odgovarajuće mjere za zaštitu dobrobiti djeteta - rekla nam je.

- Jedino što vam mogu reći, jer je istraga u tijeku, jest da se sve radilo po protokolu i naša služba u ovom slučaju nije zakazala - rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zlata Ileković Pejić.

Kako smo neslužbeno doznali, otac je kobne noći nazvao Hitnu dva puta i to u 3.41 i 3.51 sat. Prvi razgovor trajao je sedam minuta, rekao im je da je dijete povratilo, a nakon što su mu oni dali upute što treba raditi, rekao im je da ne moraju dolaziti. Onda ih je opet nazvao u 3.51 i rekao da je beba nešto lošije, ali da ne dolaze. Dežurnoj liječnici to je sve bilo sumnjivo pa je otišla na adresu s koje je stigao poziv. Dijete su reanimirali na licu mjesta i cijelim putem do bjelovarske Opće bolnice, gdje je zaprimljeno u vrlo lošem stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:46