STRAŠNA NESREĆA

Otac taksista kojeg je ubio pijani vozač: ‘Iz optužnice je nestala ključna točka, kao da ga netko štiti...‘

‘Nije mi jasno zašto je iz optužnice maknuta točka o obijesnoj vožnji. Može dobiti četiri i pol godine i odmah ići na slobodu‘

Krešimir Kunkušak, otac poginulog taksista

 Zeljko Puhovski/Davor Pongracic/Cropix

U utorak će se sastati Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu kako bi razmotrilo optužnicu protiv 40-godišnjeg Ivana Pavlovića, koji je pijan i pod utjecajem narkotika u Zagrebu 27. veljače ove godine BMW-om usmrtio 42-godišnjeg taksista Krunoslava Kunkušaka te nanio teške i po život opasne ozljede njegovu putniku koji se i dalje nalazi u teškom stanju.

Prema optužnici, Pavlović je imao najmanje 2,65 "apsolutnog" alkohola u krvi, "uslijed čega je bio potpuno nesposoban za vožnju", te je tijekom noći uzeo i tablete Normabel. Pio je vino i rakiju.

Prilikom ispitivanja rekao je da će se braniti šutnjom. Ipak, naveo je da mu je žao što se to dogodilo i da mu je žao poginulog čovjeka koji svoju malu djevojčicu više nikad neće vidjeti. Rekao je da je otac troje djece te da je svjestan da će za ono što je učinio morati odgovarati. Rekao je i da to više nikada ne bi napravio. Dodao je da se zbog svega jako loše psihički osjeća te da tri tjedna nije spavao.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

Toksikološko vještačenje pokazalo je da je u urinu imao čak 3,72 promila alkohola u krvi. Na raskrižju kod zagrebačkog hotela Sheraton prošao je kroz tri crvena i jedno žuto svjetlo. Nadzorne kamere pokazale su da je brzina kretanja uoči sudara usred grada, na križanju Pavla Hatza i Draškovićeve, bila čak 113 kilometara na sat. Dozvoljena brzina na tom dijelu grada bila je 50 kilometara na sat, što bi značilo da je Pavlović vozio više nego dvostruko brže od dopuštenog.

Prema optužnici, tijekom događaja čak je u rukama imao i mobilni uređaj.

Opis ozljeda preminulog taksista zastrašujuć je i za novinske stranice, kao i opis teških ozljeda njegovog putnika. Pritom je teško ozlijeđen i pijani vozač koji je morao biti operiran.

Njegov otac Krešimir Kunkušak rekao nam je kako nije zadovoljan optužnicom. Ona pijanog vozača, naime, tereti za kazneno djelo izazivanja nesreće u kaznenom prometu, pri čemu mu prijeti maksimalna kazna od pet godina.

- Neću biti zadovoljan ako ne dobije maksimalnu kaznu i nije mi jasno zašto je iz optužnice maknuta točka o obijesnoj vožnji. Kao da ga netko štiti! Iz prvih kaznenih prijava dalo se naslutiti da će dobiti i više od deset godina. A sada može dobiti četiri i pol godine i odmah ići na slobodu, do pravomoćnosti presude. To neću moći preživjeti, želim ga vidjeti iza rešetaka i ne mogu mu oprostiti - kazao nam je shrvani Kunkušak koji je također život proveo kao taksist te je zbog svega što se dogodilo završio i na psihijatrijskom liječenju.

image

Krešimir Kunkušak, otac poginulog taksista

Zeljko Puhovski/Cropix

Pitanje je kako će se gledati i činjenica da je Pavlović dosad prekršajno osuđivan te da je uz smrtnu posljedicu prouzročio i izuzetno tešku ozljedu putnika koji se i dalje, mjesecima nakon nesreće, nalazi u stanju opasnom po život i i liječnici čine sve kako bi mu spasili život.

Vozaču Pavloviću privremeno je oduzeta dozvola za upravljanje svim kategorijama. Navodi se kako je po zanimanju direktor nabave u jednom poduzeću te da je otac troje djece. Njegova druga žrtva J.I. zadobio je teške ozljede mozga zbog kojih se i dalje nalazi u teškom stanju, bez svijesti je te je upućen na Odjel palijativne skrbi u Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi.

Optužnicom se detaljno opisuje i kako je došlo do nesreće. Navodi se tak kako je Pavlović prednjim dijelom svog auta naletio na takistovu Škodu Octaviju koja je od siline udara odletjela na nogostup te je desnom bočnom i prednjom stranom naletio na dvije betonske žardinjere.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:36