ZLOČIN KAKAV HRVATSKA NE PAMTI

OTAC ZVIJERI KOJA JE MUŽA BACILA U BUNAR 'Rekao sam unukama da je mama u zatvoru, a tata ubijen. Potištene su'

Živim pošteno cijeli svoj život. Nedjeljku nisam uspio izvesti na pravi put, kaže ogorčeni otac

Nakon što je u medijima objavljena vijest o Nedjeljki Taras Kosovec (35), tobože brižnoj i napuštenoj majci troje djece, koja je zaigrala na kartu neimaštine, a za koju se ustanovilo da je zajedno s novim dečkom Markom Oršošem (26) ubila supruga Ivicu Kosovca (41), bacila ga u bunar te prekrila lešinama životinja, hrvatska javnost je zgrožena i osjeća se izigranom. Nedjeljki je navodno pristiglo više od 100 tisuća kuna novčane pomoći otkad je lanjskog prosinca odaslala ganutljiv televizijski apel, jer građani su još jednom pokazali da imaju onu “socijalnu notu”. Na što je sve potrošila taj novac, ne zna se. Ono što je poznato je da je lani od neuspjele mljekarice pokušala postati ugostiteljica. Otvorila je kafić Porsche u vrbovečkoj Luci, koji je bio kratkog vijeka. Radio je tek nekoliko mjeseci i dug se nagomilao na 165.000 kuna. Imala je klijentelu i imala je obožavatelje. Među tzv. kafanskim fanovima bio je prije nekih 15 godina i nesretni Ivica, kojem je Nedjeljka na nagori mogući način pokazala da ga u svom životu, iako imaju troje djece, više ne želi.

Danima ne spava

Nedjeljkin otac Mirko Taras, nekadašnji švicarski gastarbajter i predsjednik DVD-a Cirkvena, koji osim Nedjeljke ima još dvije kćeri i sina, ne spava od prošlog četvrtka kad mu je policija pokucala na vrata i počela ga ispitivati o kćeri i o nestalom zetu, a da mu nisu rekli razlog posjeta. Tek jutro poslije drugi zet mu je rekao: “Kosovca su našli u bunaru. Ispumpali su vodu. Ubio ga je Mato.“

- Užasno sam ljut. Živim pošteno cijeli život. Ako je doista kćerka kriva, neka za to i odgovara. Ja nisam sudac niti je na meni da sudim. Ja sam samo jako ljut i tužan otac jer nisam uspio izvesti kćer na pravi put unatoč bezbrojnim pokušajima. U obitelji smo svi iskreni, ništa se ne skriva. Rekao sam unukama da im je mama u zatvoru, a tata ubijen. Jako su potištene. Ona je za njih najbolja mama na svijetu. Uvjerene su da nije kriva. Sada su kod mene. Tu su imale najljepša ljeta i školske praznike - govori nam u šoku Mirko Taras, otac privedene Nedjeljke čije su druge dvije kćeri policajci potražili na radnom mjestu u PIK-u.

Loš primjer djeci

- Kao roditelj sam pod šokom. Ivicu sam vidio zadnji put 2013. godine. Dolazio nam je na objed prljav. Nije prao ruke i nije bio dobar primjer djeci. Uništio mi je traktor kojim je ludovao po šumi. Kćerka mi nikada nije rekla da je muž tuče iako je ljeti kod mene u posjet dolazila dugih rukava. Naslućivao sam da je skrivala tragove nasilja, masnice... nije normalno da na +40 °C hoda zabundana...

Kad su Mati pružili utočište u zamjenu za rad s Ivekom u šumi, rekla mi je... Uvjerile su me seoske priče, a onda i ona sama, da je pobjegao autom s ljubavnicom - prisjeća se još Taras.

Nedjeljka je završila osam razreda osnovne škole. Upisala je srednju školu u Križevcima, točnije mljekarsku struku, ali je školovanje nakon nepuna dva mjeseca napustila.

- Imala je svoje muhe. Pomutila joj se pamet. Nismo je mogli prisiliti ni na što. Batinama se ne rješava ništa. Upoznala je Ivicu. Možda je to u početku i bila ljubav, ali s prvim šamarom se razvodni. Dok sam radio u Švicarskoj, slao sam joj novce koje ona navodno nikada nije vidjela. Imala je i zlatninu. Darovi za unučice. Gdje je to sve sada? Natukao je i dugove u kafiću koji je otvoren. Ivica je preuzimao robu na poček i nikada je nije platio - tvrdi još Mirko Taras.

U zadnji je čas doznao da će mu kći biti u televizijskoj emisiji preko koje traži humanitarnu pomoć za svoju obitelj. Koliko je točno novca skupljeno temeljem priče o ruševnoj kući Taras ne zna, ali zna da je 40.000 kuna dala lokalna OŠ Dubrava, a utrošene su za materijal za doniranu kuću koju je, također nesebično, na tri Kosovčeve kćeri prepisao susjed Milan Sablić.

S njim se Taras od otkrića zločina nije čuo, ali smatra da neće odustati od prvotne humanitarne nakane.

KAKO JE UBIJEN IVICA KOSOVEC

Okrutni zločin koji je uzdrmao Hrvatsku

Podsjetimo, Nedjeljka i Mato “zasukali su rukave” 24. studenoga 2013. u kući u Vrbovečkoj Dubravi. Dok se Ivica odmarao, Mato ga je dva puta udario sjekiricom. Odnio ga je u podrum, upucao u glavu iz plinskog pištolja i na kraju izbo nožem. Zapalili su krvav krevet, oprali su kuću i dan poslije tijelo vezano uz komad tračnice bacili u bunar. U Mati je godinu dana kuhalo. Navodno se povjerio članovima svoje obitelji, koji su pak to rekli susjedu koji je zatim anonimno dojavio policiji. U bunaru su prošli četvrtak pronađene samo kosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:56