‘VINSKA OMOTNICA‘

Otišao je iz politike, javio se na natječaj i dobio 2,5 milijuna kuna poticaja od agencije koja mu je bila podređena

Tolušić je u svibnju 2020. objavio je da se povlači iz aktivne politike, a paralelno s tim javio se i na spomenuti natječaj

Tomislav Tolušić na Međunarodnom sajmu GAST (arhivska fotografija)

 

 Nikola Vilić/Cropix

Odvjetnik Ivan Stanić, koji brani Tomislava Tolušića u predmetu kojim je obuhvaćen Darko Horvat, nije želio reći ništa o današnjoj akciji istražitelja. Nije želio ni potvrditi ni demantirati uhićenje Tomislava Tolušića.

Jutarnji list već je izvještavao o tome da se istražitelji USKOK-a i Europskog tužiteljstva bave slučajem "vinske omotnice" Tomislava Tolušića, odnosno bespovratnih sredstava koji je njegov OPG Terra Slavonija dobio na tom natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Istražitelji su u ožujku ove godine bili i u Ministarstvu poljoprivrede te su izuzeli natječajnu dokumentaciju, predmete koji su vođeni vezano uz poticaje, a i obavili su uvid u dokumentaciju o natječajnoj proceduri. Pritom su bili i u kabinetu ministrice Marije Vučković te su obavili razgovor i s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, upravama i agencijama tog ministarstva.

Istražitelje je navodno zanimalo zašto i kako su se mijenjali uvjeti natječaja, od prvotnog traženja 70 posto sredstava ulagača, dok je 30 posto trebalo biti sufinancirano iz fondova EU, pa se to onda promijenilo na omjer 50:50. Provjeravalo se je li bilo protuzakonitog pogodovanja bivšem ministru, je li mu netko od aktualnih čelnih ljudi ministarstva i njegovih agencija u pomogao da dobije poticaje te zašto su se i pod kojim uvjetima mijenjali uvjeti natječaja u "vinskoj omotnici".

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bio je jedan od 17 vlasnika OPG-a kojima su 2020. godine odobrena novčana sredstva temeljem natječaja „vinska omotnica” za ulaganja u vinarije i marketing vina. Tolušićev OPG Terra Slavonia dobio je bespovratnih 2,5 milijuna kuna.

Tolušić je u svibnju 2020. objavio je da se povlači iz aktivne politike, a paralelno s tim javio se i na spomenuti natječaj, ali i počeo gradnju svoje vinarije u mjestu Rezovac kod Virovitice.

Zanimljivo je da je natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju proveden prema pravilniku koji je donesen u vrijeme dok je on bio ministar poljoprivrede, a Agencija njemu podređena. Konačno, bio je i predsjednik Upravnog vijeća Agencije.

Nacionalni program pomoći sektora vina za razdoblje 2019-2023, temeljem kojeg proveden i predmetni natječaj donesen je 2018. godine, te je Tolušić, kao tadašnji ministar i potpisao Pravilnik o provedbi 2019. godine. Izmjenu tog Pravilnika, pak, donijela je njegova nasljednica, sadašnja ministrica Marija Vučković.

- Pravilnik je donesen sto puta i prije mene. Dakle, ne vidim u čemu je problem. Kada nazovete ostale koji su dobili novac i kada vam oni ispričaju sve o tome, onda ću i ja pričati – izjavio je Tolušić tada za Jutarnji list.

Tolušiću je odobreno 2,5 milijuna kuna, a prilikom obrade utvrđeni su neprihvatljivi troškovi u iznosu od 475.000 kuna, pa je Tolušićev zahtjev u tom dijelu odbijen. Inače, maksimalan iznos koji je mogao dobiti jedan OPG je 1,5 milijuna eura. Na natječaj se javilo njih 19, a dva su odbijena jer nisu zadovoljili administrativne uvjete.

Tolušić je obznanio da je cijena izgradnje vinarije bila 4,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:56