POTRAGA ZA ADAMCOVOM

Otkriće identiteta ne bi bilo moguće bez HRT-ove novinarke: Mislila sam da gledam previše serija

U utorak je u večernjim satima besciljno skrolala po Facebooku kada je ugledala tekst u kojem se traži dizajnerica nakita
U potrazi je veliku ulogu odigrala novinarka HRT-a
 Pu Primorsko-goranska, Hgss, Cropix

Daniela Adamcova, Slovakinja za čijim je identitetom hrvatska, ali i strana javnost tragala posljednjih deset dana, danas je i službeno prepoznata, piše Slobodna Dalmacija.

Na stranicama PU primorsko-goranske u jutarnjim je satima objavljeno kako je otkriveno o kome se radi, a nije trebalo dugo da hrvatski mediji prenesu njezinu impresivnu životnu priču.

Pronašla tekst na Facebooku

Da nije bilo splitske novinarke, vjerojatno ne bi bilo moguće otkriti o kome se radi, poznata HRT-ovka Franka Jović Tonkli u utorak je u večernjim satima besciljno skrolala po Facebooku kada je ugledala tekst u kojem se traži dizajnerica nakita.

- U puno sam grupa i nisu sve hrvatske pa sam vidjelu jednu objavu u kojoj su se ljudi pitali gdje je nestala Daniela Adamcova. Naravno, na prvu mi to ime ništa nije značilo pa sam ga odlučila ubaciti u Google i na fotografijama mi se učinilo kako bi to mogla biti ista osoba koja je pronađena na Krku - prepričava Jović Tonkli.

Osim fotografija, pronašla je i više od desetljeća star intervju za jedan slovački medij u kojem je Daniela prepričala svoje iskustvo života u SAD-u, ali i otkrila kako je radila nakit za neke od najvećih svjetskih zvijezda.

- Po crtama lica sam vidjela da je to ona, imala je isti nos i oči kao na tim drugim fotografijama. Ja sam javila policiji, a oni su mi odmah rekli da su sve proslijedili Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Objavila sam to na Facebooku i danas normalno otišla na Brač gdje smo imali snimanje. Telefon mi je užaren od jutros otkako su javili da je to uistinu ona...- nastavlja objašnjavati iskusna novinarka koja kaže kako ni ona sama nije bila mogla vjerovati do kakvog je otkrića došla.

Mislila da je luckasta

- Ja sam policiji u poruci napisala da sam možda luckasta i da sam vjerojatno pogledala previše BBC-jevih kriminalističkih serija pa se sada osjećam poput detektiva- smije se za kraj.

Srećom, njezin primjer je pokazao kako građani mogu pomoći policiji kada su ovakvi slučajevi u pitanju. Policija je potvrdila da su tijekom potrage imali velik broj prijava o mogućem identitetu, a na društvenoj mreži Reddit pisalo se i kako su neki Hrvati fotografije provukli kroz softver za prepoznavanje lica koji je otkrio još dvije fotografije nesretne žene, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 21:58