OBRTNIK I 'BOTANIČAR'

OTKRILI VRLO SOFISTICIRANI SUSTAV Inspektori ostali zapanjeni filmskim izgledom laboratorija koji je napravio čovjek kojeg jako dobro poznaju

 
 Marko Todorov / Ilustracija / CROPIX, MUP

U potkrovlju obiteljske kuće na zadarskom predjelu Brodarica policija je, zahvaljujući termovizijskim kamerama, otkrila vrlo sofisticirani sustav za indoor uzgoj marihuane. Uhićen je vlasnik laboratorija R.K. (53) iz Sali na Dugom otoku, koji je paralelno sadio travu i održavao aparate za kavu u policiji.

Skupa oprema

Policija je u obiteljsku kuću, te inače peteročlane obitelji, upala kada je “botaničar”, koji je duže vrijeme bio pod prismotrom, u laboratoriju bio sam. Inspektori su ostali zapanjeni filmskim izgledom laboratorija marihuane koji je “disao” na cijeloj etaži kuće.

Bio je toplinski izoliran, opremljen klima-uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage, te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka.

Uhićeni muškarac toliko je ozbiljno shvatio svoj posao da je za svaku biljku vodio dnevnik - od dana sađenja preko dana zalijevanja i gnojenja.

- Na etaži gdje je bio laboratorij toplina je bila veća nego u drugim dijelovima kuće i na taj način smo sumnje potvrdili.

Više THC-a

Marihuana tako uzgojena ima povećan udjel THC-a pa je i njezina cijena veća - kaže Bore Mršić, voditelj krim odjela zadarske policije, ističući kako je takav laboratorij godišnje mogao proizvoditi preko 60 kilograma marihuane. Tijekom rujna i listopada ove godine, “vrtlar” je zasadio i uzgojio 419 stabljika koje su narasle do metra visine.

Vrijednost oduzete droge je oko 350.000 kuna, a u uličnoj preprodaji zarada bi premašila dva milijuna kuna. U pretrazi kuće, policija mu je osim opreme oduzela još i 546 grama marihuane namijenjene daljnjoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vagu za precizno mjerenje i uređaj za vakuumiranje osušene droge kao i dnevnik uzgoja.

Majstor kuhar

Inače, prije četiri godine R.K. se spominjao u medijima zajedno sa suprugom jer su pravomoćno osuđeni na jednogodišnje uvjetne kazne zbog prijevare na štetu susjeda B.D., koji je zahvaljujući njima ostao i bez kuće i bez novca.

Za sebe R.K. kaže da je po profesiji kuhar, da je na dugoj plovidbi navigavao osam godina, a pet na platformama, ali i da je svoje kuharske majstorije prezentirao po restoranima diljem Njemačke i Italije.

PU Zadarska

Zaplijenili 391 g kokaina i speed

Pune ruke posla imala je i zagrebačka policija koja je u dvije odvojene akcije zaplijenila 391 gram kokaina, 525 grama amfetamina i 22 grama marihuane. Otkriven je i laboratorij za uzgoj trave, pištolj TT sa 50 metaka, ali i veća količina nakita kojim su mu kupci plaćali drogu.

Prvo je uhićen Karlo J. (20) koji je iz Njemačke naručio amfetamine. Kad su mu stigli poštom u Zagreb, odmah je uhićen. Potom je pao i Nikola J. (33) koji je nabavljao veće količine kokaina i marihuane te je raspačavao po metropoli. (H. K. J./M. D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:50