KRIM TIM 2

OTKRIVAMO DETALJE IZ OPTUŽNICE PROTIV LEONA LUČIĆA ZBOG IZNUDE 'Tukli su nas gdje su stigli, ali uspio sam specijalcu iz Lučkog izbiti dva pištolja'

Leon Lučić u seriji 'Krim tim 2' (lijevo) i danas (desno)
 CROPIX

Kada smo Marko i ja oko 11 sati došli na naplatne kućice na Lučkom, zaprimio sam poziv od nepoznate osobe da vozim točno brzinom od 120 km/h do 29. kilometra, da tamo uđem na zaustavnu traku i da se sa sva četiri upaljena žmigavca krećem naprijed. Kada smo došli do nadvožnjaka na Draganiću, uočili smo dvije muške osobe.

Jedna je bila na početku, a druga na kraju nadvožnjaka. Točno kada smo bili na 29. kilometru, ponovno me taj nepoznati zvao i rekao da stanem. Pitao sam ga gdje je, a on mi je rekao: “Iza tebe”.

Jedna od te dvije osobe spustila se do zaštitne ograde i rekla jesam li donio novac. To je bio Andrija Vrhovac. U međuvremenu je i druga osoba, Leon Lučić, došla do Vrhovca te su i Marku rekli da izađe iz vozila. U tom trenutku Vrhovac i Lučić su na nas izvadili pištolje.”

Nadvožnjak

Ispričao je to istražiteljima poduzetnik Mario D., osoba koja je u siječnju ove godine prijavila policiji da ga nepoznate osobe iznuđuju tražeći 100.000 eura. Dolazak na nadvožnjak kod Draganića bio je uvod u brutalnu tučnjavu koja će ubrzo izbiti između Marija D. i njegova prijatelja Marka Šintića s jedne strane te dvojice nepoznatih muškaraca koje će poslije Mario D. i Šintić prepoznati kao Leona Lučića, bivšeg policajca poznatog po ulozi inspektora u kriminalističkoj seriji “Krim tim 2”, te Andriju Vrhovca, aktivnog pripadnika elitne MUP-ove Antiterorističke jedinice Lučko.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu jučer je podignulo optužnicu protiv Lučića, Vrhovca i Darka Purgara, bivšeg profesionalnog vojnika, zbog iznude. Sva trojica poriču djelo. Lučić je kratko rekao da Vrhovac nema veze s tim događajem te da je i on sam nevin. Vrhovac je, pak, rekao da su ga lažno prepoznali jer uopće nije bio na nadvožnjaku kada je došlo do obračuna. Purgar, kojega terete da je mobitelom zvao oštećenike, branio se šutnjom.

Šaka u glavu

Cijeli je slučaj jako odjeknuo u javnosti, pogotovo kada se otkrilo da su za iznudu osumnjičeni poznati Lučić i aktivni MUP-ov specijalac. No, zatim su se pojavile indicije da je policija prilično loše odradila posao, poslavši Marija D. i Šintića na mjesto sastanka s iznuđivačima bez pratnje. Te je navode u službenom iskazu potvrdio i Mario D. rekavši kako su mu, kada je zvao policiju u Zaprešiću prije nego što je krenuo na primopredaju novca, iz postaje rekli da oni ne mogu ući na autocestu jer to nije njihova nadležnost te da nazove 192 kada locira osobu koja ga iznuđuje. Policija je, pak, nakon događaja navela da je Mario D. na sastanak s iznuđivačima krenuo samoinicijativno bez konzultacija s njima. Nakon što su se pred ogradom pokraj nadvožnjaka, prema riječima Marija D., našli pred uperenim cijevima pištolja, napadači su im rekli da preskoče ogradu te ih odmah počeli tući.

- Kada sam preskočio ogradu, Vrhovac me udario pištoljem u lice, a Lučić je Marka udario pištoljem po glavi te smo se svi počeli tući. Lučiću je ispao pištolj koji je pokupio Vrhovac. Marko i ja smo počeli bježati prema nadvožnjaku, no Vrhovac me sustigao, ali sam ga odgurnuo nogom. Međutim, sustigao me, ali sam ga udario šakom u glavu te su mu iz ruku ispala oba pištolja. Vrhovac je uzeo pištolje i dao se u bijeg, međutim došao je Lučić koji me je napao. No, Marko, kojemu je slomljena ključna kost, u međuvremenu se digao te mi pritrčao u pomoć pa smo zajedno uspjeli savladati Lučića - ispričao je Mario D.

Iskaz svjedoka

No, ono što dosad nije bilo poznato jest da je Mariju D. i Šintiću ubrzo u pomoć došla treća osoba, i to navodno njihov rođak interventni policajac, Alen Š., koji je također u istrazi saslušan kao svjedok. Naime, kako je Alen Š. ispričao, njega je Mario D. zvao već prije, 7. siječnja, te mu rekao da ga nepoznate osobe iznuđuju za 100.000 eura. No, na dan događaja Mario D. ga je ponovno nazvao, a on se nalazio na Jankomiru.

- Rekao mi je da hitno dođem do nadvožnjaka kod Draganića, da se radi o dvije osobe naoružane pištoljima te da jedna bježi. Nazvao sam 192 i pitao imaju li oni kakve podatke o događaju, a iz policije su mi rekli da je patrola već poslana. Kada sam došao do nadvožnjaka, prvo sam vidio Marijevo vozilo. Na samome nadvožnjaku je sjedio Marko te se držao za rame, a Mario je sjedio na leđima osobe koja je potrbuške ležala na cesti. Ponovno sam nazvao 192 i tražio da pošalju Hitnu jer je na nogostupu bilo puno krvi - ispričao je Alen Š.

Osim iskaza ovih svjedoka, tijekom istrage napravljena je pretraga mobitela svih okrivljenika te je utvrđeno da su svi bili u međusobnoj komunikaciji. Također je izvršeno prepoznavanje glasa, a Mario D. je glas osobe koja ga je telefonom iznuđivala prepoznao kao Purgarov. Protiv sve trojice okrivljenika jučer je tužiteljstvo zatražilo produljenje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:03