OBRAČUNI NA ASFALTU

OTKRIVAMO DETALJE KRVAVE NOĆI U SPLITU: NOŽEM IZBO MALOLJETNIKA I OSTAVIO GA RANJENOG NA CESTI Nastavljen niz pokušaja ubojstava u gradu pod Marjanom

Dojavu o napadu u Ulici Čulića dvori u Splitu policija je dobila s Hitnog kirurškog prijema KBC-a u subotu poslije 21 sat,  i za sat vremena privela napadača
Ilustracija
 CROPIX

Teško ozlijeđeni 17-godišnjak koji je u subotu oko 21 sat zadobio dvije rane od oštrog predmeta u Ulici Čulića dvori u Splitu operiran je i nije u smrtnoj opasnosti. Mlađi muškarac, kojeg se sumnjiči da ga je ranio hladnim oružjem, uhićen je sat nakon događaja i priveden u službene prostorije na policijsku obradu.

Kako smo doznali u PU splitsko-dalmatinskoj, dojavu o ozlijeđenom maloljetniku dobili su s Hitnog kirurškog prijema KBC-a Split. Prema prvim informacijama, nakon verbalnog sukoba s muškom osobom 17-godišnjak je ozlijeđen oštrim predmetom. Zadobio je dvije rane, jednu ubodnu i jednu reznu te je nakon pružene liječničke pomoći na hitnom prijemu odveden na operativni zahvat.

Policija je u roku od sat vremena uhitila počinitelja te se utvrđuju sve okolnosti događaja. Obavljen je očevid na mjestu ranjavanja te će nakon obavijesnih razgovora odlučiti o daljnjem tijeku kriminalističke obrade.

Najnovije ranjavanje maloljetnika ponovno je potaknulo tvrdnje o Splitu kao gradu opasnom za življenje koje su uzele maha nakon događanja tijekom produljenog vikenda prije Praznika rada. Tijekom tih neradnih dana prvo je provalnik Marko D. nasrnuo na četiri policajca nožem da bi dan kasnije Ivan Giljanović propucao s više hitaca Marka Bekavca u blizini splitskog kafića u Ulici Domovinskog rata. U oba slučaja počinitelji su otprije višestruko osuđivani.

Pet pravomoćnih presuda

Do prvog sukoba došlo je kada su službene osobe spriječile Marka D. u počinjenju kaznenog djela. U drugom slučaju se radilo o obračunu osoba iz krim-miljea jer je i žrtva osoba s dosjeom, kao što je takoreći pravilo kod svih pucanja iz pištolja s više metaka u noge koja su se i dogodila u Splitu. Izuzetak je slučaj iz Krležine ulice krajem ožujka kada su Miho Frančeski, zvani Miho Munja i Tonći Čulić propucali veterana Četvrte brigade i njegova sina, osobe koje nemaju veze s kriminalom. Odmah po događaju Udruga veterana 4. gardijske brigade izdala je priopćenje u kojem su izrazili vjeru u splitsku policiju, ali su prozvali pravosudne institucije. Njihovo priopćenje nije iznenadilo kada se saznalo da Miho Frančeski ima u svom dosjeu 24 kaznene prijave i još najmanje 60 postupanja od strane policije u koja spadaju prekršajne prijave, prometni prekršaji, sudjelovanje u tučnjavama i primjenu sredstava prisile prema njemu. Rezultata svega je pet pravomoćnih presuda. Tonći Čulić ima nešto manji, ali također dojmljiv omjer od 12 kaznenih prijava, 40 policijskih postupanja i četiri presude.

Radi boljeg uvida u sigurnosno stanje na splitskim, ali i ostalim ulicama županije koje pokriva PU splitsko-dalmatinska pregledali smo statistike MUP-a. Najmjerodavniji pokazatelj, zbog razlike u područjima koja pokrivaju policijske uprave, broj je kaznenih djela na 100.000 stanovnika. Tijekom prošle godine na području PU splitsko-dalmatinske evidentirano je 1060 kaznenih djela na 100.000 stanovnika te je po toj brojci navedena uprava na desetom mjestu od ukupno 20 policijskih uprava u Hrvatskoj. Na prvom mjestu je PU istarska koja ima 2103 kaznena djela na 100.000 stanovnika, zatim ličko-senjska sa 1866 te slijedu PU zadarska sa 1837. Nakon toga se niže još šest uprava među kojima je i PU zagrebačka te tek dolazi PU splitsko-dalmatinska na rang-listi po broju kaznenih djela na isti broj stanovnika.

Statistika ubojstava

Najviše ubojstava bilo je na području PU zagrebačke - devet, zatim na području PU šibenske gdje je zabilježeno šest ubojstava te na području PU splitsko-dalmatinske gdje ih je bilo četiri te slijede još četiri uprave s po tri ubojstva. U usporedbi s 2016. godinom, na području PU splitsko-dalmatinske broj ubojstava je isti, ali je enorman porast od čak 200 posto evidentiran na područjima PU šibensko-kninske koja je prošle godine imala šest ubojstava u usporedbi sa 2016. godinom kada ih je bilo dva te PU primorsko-goranske i PU sisačko-moslavačke koje su prošle godine imale po tri ubojstva, a godinu ranije po jedno.

Nasrtaj nožem na 18-godišnjaka

Posljednji sukob u kojem se poteglo hladno oružje i u kojem je stradao 18-godišnji mladić dogodio u Splitu prije godinu i pol dana na zapadnoj obali kada je ozljedama podlegao Goran Vidić. Počinitelj Karl Gustav Krivec (20) jedva da je zakoračio u punoljetnost kada se te noći u studenom 2016. godine dogodio sukob među vršnjacima sa smrtnim ishodom. Nakon toga je odmah uhićen i završio je kao optuženik za ubojstvo. Osim njega optužen je i Leonard Šandrić (20) koji se tereti za pomaganje nakon počinjenja kaznenog djela jer je oprao nož i bacio ga u grmlje. Nad njima je u tijeku suđenje na Županijskom sudu u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:44