DOBRO UHODAN VARALICA

OTKRIVAMO DETALJE PREVARE: TKO STOJI IZA LAŽNIH UPLATNICA NA IME ZG HOLDINGA Fiktivne kazne od 250 kuna podvaljuje iskusni prevarant iz Mostara

 
 Marko Todorov/Cropix / Facebook

Lažne uplatnice naslovljene na Zagrebački holding, koje su posljednjih dana doslovno preplavile parkirališta diljem Zagreba, dio su prevare dobro uhodanog lanca varalica.

Naime, na automobilima su pod brisačima osvanule lažne parkirne kazne na iznos od 250 kuna. Kao primatelj nije navedena podružnica Zagrebparking, niti je na njima logo Zagrebačkog holdinga, a IBAN koji je otisnut na uplatnicama zapravo pripada čovjeku iz Mostara. Kako doznajemo, bankovni račun na koji se treba uplatiti “kazna” glasi na Marka Pavića, osobu iz Mostara čije ime, ako je suditi prema riječima upućenih u problematiku, već dulje vrijeme zadaje glavobolje naivnim i nadasve neopreznim građanima.

Od lažnih uplatnica odmah se ogradio Zagrebački holding te upozoravaju građane koji posumnjaju u prevaru "odnosno u vjerodostojnost uplatnice u vidu dnevne parkirne karte, istu mogu provjeriti putem pozivnog centra ZGH na telefon 072 500 400, i to 24 sata dnevno".

- Tko god je otišao uplatiti uplatnicu u poštu, nema mehanizam da odmah shvati da se tu radi o prevari i da taj novac neće biti uplaćen na račun Zagrebparkinga. Oni oprezniji, koji preko internet bankarstva plaćaju račune, imaju privilegij vidjeti osobno kome uplata ide i stopirati je. Nažalost, mnogi to ne provjeravaju. Toj osobi često se već neko vrijeme uplaćuju mali novčani iznosi od 50 do 100 kuna pa prevareni od srama šute. A to su ujedno iznosi, baš kao i ovaj s uplatnice od 250 kuna, koji su na testu 'ako prođe, prođe' i nedovoljna je visina štete da se prijavi policiji, nego se u tom slučaju oštećeni upućuju u privatne parnice koje su za nasamarane građane neisplative - otkriva za Jutarnji naš izvor.

Koliko je osoba točno nasjelo na spomenutu prevaru s lažnim parkirnim kaznama, još nije poznato. Prema nekim informacijama, osoba imena Marko Pavić trguje preko interneta dulje vrijeme pod raznim identitetima. Jedino je bankovni račun konstanta.

/ Facebook
Primjer lažne kazne

- Od njega kupiš jedno, pa ti stigne ili ništa, ili nešto sasvim drugo, i to još bezvrijedno. A pod to 'bezvrijedno' mislim da bofl kineske proizvode. Taj Marko je poznatiji kao trgovac lažnim kamenjem. Praznovjernima utuvi u glavu da to kamenje tjera uroke, da liječi, privlači ljubav. Naravno da od toga ništa nije točno, ali žalosno je da na račun praznovjernih i neobrazovanih vara i šalje im plastične kamenčiće iz trgovina za kućnu izradu nakita ili one sitne s plaže. Priča se da iza njega stoji cijela mašinerija ljudi, a da Marko Pavić zapravo, u kriznim trenucima kad biva raskrinkan, glumi žrtvu da ništa ne zna, da mu je ukradena kartica s PIN-om, pa da ju je jednom dao na korištenje nekom članu obitelji. I tako ukrug - priča nam jedan čitatelj, tvrdeći da je osobno imao loše iskustvo i nasjeo na uplatu. Naime, preko oglasa je kupio jednu deku. Trebala je biti, kaže nam, plišana. Na kraju mu je stiglo "neko ofucano platno koje se na sam dodir se podere".

Hoće li se ući u trag varalici s uplatnica, pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2023 16:23