JEZIVA SMRT

OTKRIVAMO DETALJE STRAVE U TOVARNIKU Jedan od radnika HŽ-a svjedočio tragediji u kojoj je na lokomotivi teretnog vlaka izgorio mladić

 
Vatrogasci / Arhiva
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Mlađi muškarac izgorio je u 1 sat u noći na utorak na lokomotivi teretnog vlaka koji je iz Srbije dolazio na željeznički granični prijelaz u Tovarniku. Kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije je riječ o migrantu koji je htio skočiti s vlaka uoči ulaska na željezničku stanicu.

- Vlak se kretao prema zgradi. On je bio u ležećem položaju na lokomotivi vlaka. Odjednom je ustao i u tom trenutku ga je doslovce spržio visoki napon. Vlakovođa je u jednom trenutku primijetio požar i kada ga je počeo gasiti, vidio je da je na krovu lokomotive čovjek buktinja koji je još bio živ, ali je od teških opekotina preminuo - prepričao nam je jezivu scenu jedan od radnika HŽ-a.

Kako je priopćila PU vukovarsko-srijemska, nakon što je pri ulasku vlaka uočen požar na krovu lokomotive, prometnik željezničkog kolodvora naložio je hitno isključenje napona na kolosijeku. Nakon isključenja i uzemljenja napona strojovođa vlaka se popeo na krov lokomotive te zamijetio tijelo osobe zahvaćeno plamenom.

Plamen je odmah ugasio protupožarnim aparatom, no svojom intervencijom nije uspio spasiti život. Mrtvozornik je konstatirao smrt nepoznate muške osobe. Tijelo je prevezeno u Opću bolnicu Vukovar gdje je izvršenom obdukcijom utvrđeno da je smrt osobe nastupila uslijed strujnog udara visokog napona.

Kako smo doznali, riječ je o mlađem i zdravijem muškarcu koji kod sebe nije imao ništa po čemu bi ga se moglo identificirati. Radi identifikacije metodom DNK uzet je dio njegove bedrene kosti, a kako se pretpostavlja da je najvjerojatnije ušao u Hrvatsku s teritorija Srbije i putem međunarodne policijske suradnje pokušat će se ustanoviti odakle je krenuo na put taj mladić, koji je po njega završio tragično. U istragu je uključena i kriminalistička policija. Željeznička pruga koja iz Srbije ide u Hrvatsku kao i Tovarnik jedna su od svakodnevnih migrantskih ruta kojima oni nastoje ilegalno ući u Hrvatsku.

- Gotovo svakodnevno policija na teretnim vlakovima pronalazi migrante, ali ovo je prvi slučaj smrtnog stradavanja jednoga od njih - rekao nam je sugovornik iz HŽ-a.

U strahu da bi ga policajci mogli otkriti prilikom pregleda, nesretni je migrant najvjerojatnije pokušao skočiti s lokomotive teretnog vlaka, ali se u trenutku kada je ustao previše približio žicama visokog napona i zatvorio strujni krug, što je u pravilu smrtonosno. Rijetki prežive strujni udar visokog napona, a prilikom jedne intervencije na zagrebačkom Jankomiru u ožujku 2017. godine teško je stradao i policajac.

Policija je tada dobila dojavu da se netko nalazi na vagonu i policajca koji se popeo na vagon teretnog vlaka “stresao” je visoki napon i teško ga ozlijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:42