UHODAN BIZNIS

OTKRIVAMO DETALJE VELIKE AKCIJE SLOVENSKIH I HRVATSKIH ISTRAŽITELJA Čovjek koji je prao novac za Mamića izvukao 1,6 milijuna eura i za Slovence?

Osim Sandra Stipančića, među osobama koje su obuhvaćene istragom našao se i bivši član uprave Telekoma Slovenija Zoran Janko i još 4 Slovenca
Pretražena je kuća Sandra Stipančića (u krugu) u zagrebačkim Mlinovima (desno)
 CROPIX

Slovenski nacionalni ured za istrage u četvrtak je u suradnji s hrvatskom policijom i USKOK-om proveo niz pretraga u Ljubljani, Mariboru, Kopru, ali i u Zagrebu, u sklopu kriminalističke obrade nad više osoba osumnjičenih za kaznena djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca, izvijestila je slovenska policija.

Kako prenose slovenski mediji, policija tvrdi da se kaznena djela odnose na plaćanje fiktivnih faktura, odnosno plaćanje usluga koje nisu izvršene, jednoj offshore tvrtki u Velikoj Britaniji, i to u ukupnom iznosu od 1,6 milijuna eura.

Prema neslužbenim informacijama, među osobama obuhvaćenim istragom našli su se poznati slovenski menadžer, bivši član uprave Telekoma Slovenija Zoran Janko (66), te nekoliko slovenskih državljana, ali i hrvatski državljanin Sandro Stipančić, poznat kao suoptuženi u drugom predmetu, protiv Zdravka Mamića i ostalih.

Fiktivne usluge

Stipančić je u Hrvatskoj optužen da je preko niza offshore tvrtki diljem svijeta izvlačio novac iz GNK Dinama za suoptuženog Zdravka Mamića, njegova sina Marija Mamića i druge s njima povezane osobe. Prema USKOK-ovoj optužnici, koja čeka potvrdu na osječkom Županijskom sudu, iz Dinama su preko Stipančićevih offshore tvrtki izvučeni milijuni eura isplatama za fiktivne usluge posredovanja pri prodaji igrača, neosnovane podjele transfernih obeštećenja i slično.

Sada su se Sandro Stipančić i jedna od offshore tvrtki koje je koristio u “slučaju Mamić” našli pod povećalom slovenskih istražitelja. Radi se, kako doznajemo, o tvrtki Barnes&Bell sa sjedištem u Londonu. Na račun te tvrtke Dinamo je tijekom 2014. i 2015. godine isplatio ukupno 1,5 milijuna eura na ime dijela obeštećenja od transfera Tina Jedvaja u Romu. Prema optužnici, prethodno su neosnovano na tu tvrtku prenesena ekonomska prava, 50 posto, od budućih transfera Tina Jedvaja. Tako je Dinamo, kada je Jedvaj prodan za pet milijuna eura, imao obvezu platiti Barnes&Bellu 2,5 milijuna eura, od čega je platio 1,5 milijuna, a ostala je obveza plaćanja daljnjih milijun eura.

Međutim, tijekom ove USKOK-ove istrage na temelju podataka pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći, ali i dokumentacije zaplijenjene kod Stipančića, utvđeno je da je Stipančić na sličan način izvlačio novac i za neke druge hrvatske poduzetnike, ali i za slovenske.

Pretresi kuća

USKOK je u međuvremenu optužio Stipančića i u drugom predmetu, i to s trojicom domaćih poduzetnika, od kojih su dvojica priznala krivnju i već su presuđeni na temelju nagodbi. Podaci o njegovoj suradnji sa slovenskim poduzetnicima očito su proslijeđeni tamošnjim nadležnim tijelima, koja su sada pod vodstvom Specijalnog tužiteljstva Slovenije krenula u konkretnu akciju.

Osumnjičeno je, doznaje se od slovenske policije, ukupno šest osoba te su provedene pretrage na osam adresa. Prema europskom istražnom nalogu iz Slovenije, ponovno je pretražena i Stipančićeva kuća u zagrebačkim Mlinovima. Slovenski mediji javljaju da nitko od osumnjičenih nije pritvoren.

Slovensku javnost najviše je zaintrigirala informacija da se Stipančića sumnjiči da je izvlačio sredstva iz Telekoma Slovenija, odnosno da je prao novac za bivšeg člana uprave te tvrtke Zorana Jaku. Prema neslužbenim informacijama, Janko i Stipančić oštetili su Telekom Slovenija za gotovo milijun eura, izvučenih prije nekoliko godina pod krinkom određenih poslovnih odnosa s Barnes&Bellom, koji zapravo nisu postojali.

Lažne fakture

Manje iznose Stipančić, sumnjaju istražitelji, izvukao i za odgovorne osobe u još nekoliko manje poznatih slovenskih tvrtki, kojima je ispostavljao fakture za nepostojeće usluge.

S obzirom na informacije da u akciji u Sloveniji nitko nije uhićen, pretpostavlja se da će se osumnjičeni slovenski državljani procesuirati redovnim putem, dakle bez pritvaranja. Pritom ostaje nejasno hoće li obuhvatiti i Sandra Stipančića ili će njegovo procesuiranje ustupiti hrvatskom pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:47