AKCIJA

OTKRIVAMO DETALJE VELIKOG POLICIJSKOG I USKOK-ovog UDARA NA NARKOMAFIJU Među osumnjičenima koji su pali u operaciji Exotic je i proslavljeni TV kuhar

 
Dejan Markus vodio je vinoteku The Wine u Vlaškoj ulici, ali mu posao nije išao baš najbolje
 Privatna arhiva/HANZA MEDIA

Dejan Markus (43), Beograđanin sa zagrebačkom adresom koji se kao kulinarski stručnjak proslavio u srpskoj kulinarskoj emisiji 'Kuhati sa srcem', a koji je prije mjesec dana uhićen u Sloveniji s 3 kilograma tekuće amfetaminske baze, jedan je od osumnjičenika u najnovijoj akciji policije i Uskoka u sklopu koje je u petak navečer uhićeno deseetak osoba.

Akciju kodnoga imena 'Exotic' finalizirale su u subotu policije nekolko zemalja u regiji, a Markus je, po svemu sudeći, početkom veljače uhićen u Sloveniji nakon što su ga policija i Uskok tajno nadzirali godinu dana.

Osumnjičenicima se, između ostaloga, kako neslužbeno doznajemo, na teret stavlja da su sami izrađivali amfetamin u tajnom labaratoriju, odnosno kuhali ga iz amfetaminske baze, upravo onakve s kakvom je Markus bio uhićen.

Dakle, na kraju bi moglo ispasti da je Markus zaista nastavio s kuharskom karijerom, ali da je kuhao amfetamin.

U akciji su osim hrvatske policije sudjelovala nizozemska, švicarska, srbijanska, slovenska, njemačka i austrijska policija.

Priopćenje USKOK-a

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika (1962., 1968., 1970, 1976., 1967., 1981., 1995., 1986., 1974., 1979., 1980., 1986. i 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. (7. 3. 2020.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od točno neutvrđenog dana u ožujku 2019. do 6. ožujka 2020., u Hrvatskoj i Sloveniji, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom kokaina i amfetamina iz Nizozemske i daljnjom prodajom tih opojnih droga, okupio i povezao u zajedničko djelovanje II. do IX. okr. koji su u okviru dogovorenog plana ispunjavali dane im zadaće.

Pri tome je I. okr. organizirao i financirao nabavu kokaina i amfetamina iz Nizozemske te nabavu prekursora i drugih tvari namijenjenih neovlaštenoj proizvodnji amfetamina. Osim toga je organizirao i financirao nabavu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” namijenjenih krijumčarenju, a koje automobile su vozili II., VI., VII. i VIII. okr. radi izrade skrovišta u Srbiji.

Nadalje je I. okr. organizirao i financirao nabavu tzv. kripitiranih mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi udruženja, kao i najam stanova, garaža i apartmana u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se skrivala opojna droga. Također je I. okr. osobno te putem II. i VII. okr., kao osoba od njegovog povjerenja, prenosio upute radi funkcioniranja udruženja i financirao troškove obrane ukoliko bi netko od članova udruženja bio uhićen.

Po uputama I. okr., su III., IV., V., VIII. i IX. okr. krijumčarili opojnu drogu, s time da su dio droge dostavljali kupcima u Austriji i Švicarskoj, a dio su dovozili u Sloveniju u mjesto Hočko Pohorje gdje je VIII. okr. čuvao apartmane i automobile koji su služili za krijumčarenje i u kojima je udruženje sakrivalo opojnu drogu. Dio opojne droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gdje su I. i VI. okr. kokain sakrivali i pripremali za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, miješajući bazu sa prekursorima i drugim tvarima namijenjenim proizvodnji amfetamina.

Tako pripremljenu drogu su V., VI. i VII. okr. dostavljali i prodavali kupcima na području Hrvatske, pa su je tako dostavljali i prodavali i X. i XI. okr., dok su manje količine preprodavali krajnjim konzumentima na širem području Zagreba.

Nadalje je V. okr., od svibnja 2019. do ožujka 2020. godine, u Zagrebu, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi nabavkom i preprodajom marihuane, u najmanje 11 navrata dogovorio i realizirao kupovinu navedene droge od XII. okr. i to u količinama od 100 grama do četiri kilograma, a koju marihuanu je među ostalima i XIII. okr. dalje preprodavao.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaest okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 10:57