KRVAVE ORGIJE

OTKRIVAMO Kobne noći u stanu na Trešnjevci bila je i misteriozna djevojka iz Ukrajine

Podignuta je optužnica protiv M. Tomasa zbog ubojstva brata blizanca. Fatalna domina bit će ključni svjedok
Miroslav Tomas, fatalna Dolores i ubijeni Vedran Tomas
 Društvene mreže/Arhiva

Našem Centru javljeno je da u stanu Tomas, u Ogrizovićevoj, u nesvijesti leži jedna osoba te da ima ubodnu ranu na prsima. Odmah smo ušli u vozilo hitne pomoći te krenuli do stana. Mislim da nam je trebalo oko 15 minuta. Kada smo se tehničar i ja popeli do stana, na ulazu nas je dočekala mlada djevojka.

Primijetili smo da je bila oskudno odjevena. Imala je samo gaćice i majicu. Bila je bosa, a potkoljenice i natkoljenice bile su umazane krvlju. Pozvala nas je da uđemo u stan u kojemu je stajao još jedan mladić. U sobi je ležalo beživotno tijelo, odjeveno u traperice. Nakon kratkoga pregleda, konstatirala sam smrt, a tada je nastao opći kaos.

Sve o zločinu na Trešnjevci pročitajte OVDJE

Djevojka je počela histerizirati, plakati, a histerizirao je i muškarac. Došao je do tijela na podu i rekao “Kako si nam to mogao napraviti!” Vidjeli smo da je pored tijela na podu nož pa smo se tehničar i ja malo odmaknuli, a s nama i ta djevojka. Tada nam je rekla kako je ona djevojka umrloga, a da mu je muškarac brat blizanac. Muškarac je zatim otišao u kuhinju, otkud su se čuli zvuci razbijanja, nakon čega se vratio u dnevnu sobu te pokušao reanimirati brata, premda je on već bio mrtav.

Ovo su riječi koje je policiji ispričala liječnica M. Z., osoba koja je, u prvim satima nove 2013. ušla u stan na Trešnjevci, nakon dojave da je tamo netko ranjen , te zatekla tijelo Vedrana Tomasa (32).

Nakon točno četiri mjeseca, Županijsko državno odvjetništvo za ubojstvo Vedrana Tomasa podignulo je optužnicu protiv njegova brata blizanca Miroslava, a Vedranova djevojka Dolores, koja je, prema vlastitom priznanju, imala spolne odnose s obojicom, bit će vjerojatno ključni svjedok tužiteljstva na suđenju.

Međutim, niti nakon provedene detaljne istrage, niza vještačenja te saslušavanja desetaka svjedoka, pitanje što se zaista dogodilo na kobnome dočeku 2013., ali i događaji koji su do ovakvog raspleta doveli, ostaju obavijeni velom tajne.

Vedran Tomas umro je od ubodne rane nožem u srce, no ta ozljeda nije jedina koju su patolozi detektirali. Druge, lakše, ozljede ukazuju na to da se u stanu odvijalo nešto u najmanju ruku neuobičajeno. Miroslav Tomas na saslušanju je rekao kako nije ubio brata, no na daljnja pitanja nije želio odgovarati.

U vrijeme ubojstva u krvi je imao najmanje 1,12 promila alkohola te tragove marihuane pa je upitno sjeća li se uopće toga što se zbilo. Osim njega i brata, u stanu je u trenutku ubojstva bila još samo Dolores, tako da njezina priča, premda je i ona imala 1,03 promila u krvi te je konzumirala antidepresive, jedina može dati kakvu-takvu sliku o tome što se dogodilo. Prema njezinu iskazu, Miroslav, koji se posljednjih mjeseci čudno ponašao, Novu je godinu čekao s njima - naoružan pištoljem i nožem.

- Čitavo vrijeme imao je ispod pazuha pištolj u futroli, a u blizini je imao i vojnički nož u futroli, ispričala je Dolores opisujući bizarnu situaciju za stolom, pri čemu su se konzumirale velike količine alkohola. Iako tvrdi kako je Vedran bio njezina srodna duša te da ga ne može preboljeti, neki dijelovi iskaza govore o čudnom načinu pokazivanja ljubavi.

- Vedranu sam u jednome trenutku rekla da makne veš sa sušila, a kako on to nije htio, uzela sam nož i okrznula ga po ramenu, nakon čega je on pokupio veš. Uopće nisam primijetila da bi zbog toga okrznuća Vedran bio ozlijeđen, bilo je objašnjenje Dolores o tome kako je njezin dečko zadobio smrtonosnu ranu. No, postojala je još jedna ozljeda na Vedranovim leđima, za koju je Dolores također imala objašnjenje.

- U magli se sjećam i situacije da se Miroslav, dok smo se Vedran i ja igrali s psom u sobi, spotaknuo preko nas i regirao vrlo agresivno, zarezavši Vedrana po leđima nožem. Rana mu je obilato krvarila te sam mu stavila gazu. Ovo je Vedrana jako uznemirilo, čak se i rasplakao, rekla je Dolores koja samo ubojstvo, međutim, nije vidjela jer je u u jednome trenutku rekla kako je otišla na kompjuter preko Skypea razgovarati s prijateljicom.

- Kada sam završila razgovor, pošla sam prema dnevnom boravku i vidjela Miroslava i Vedrana kako stoje sučelice te kako Miroslav zamahuje s obje ruke, a pritom je vikao. Vedran se samo srušio na pod, rekla je Dolores koju je Državno odvjetništvo saslušavalo dvaput.

Naime, na prvom je saslušanju zatajila da je u stan ulazila i izlazila još jedna osoba, no koja nije bila prisutna u vrijeme ubojstva: djevojka iz Ukrajine koja je k Tomasovima došla iz Remetinca, gdje je bila zbog ilegalnog boravka nakon što je prije nekoliko godina dobila izgon zbog prostitucije u Splitu. Utvrđeno je kako je sa Skype adrese I. E. tijekom novogodišnje noći zvano u Ukrajinu.

Dolores je na prvom saslušanju pričala kako je I. E. njezina poznanica koja je u stanu ostavila neke stvari. Dolores je ispričala i kako je I. E. u stanu bila nekoliko dana prije Nove godine, no da je ona nije vidjela jer je spavala. Na drugom ispitivanju tvrdila je kako na Staru godinu u stanu nije vidjela I. E., ali da ju je kasnije srela na policiji i kako je poslije doznala da je ipak možda bila u stanu na Staru godinu.

Ukrajinka otišla u Dubravu, a kad se vratila našla je policiju

Sama Ukrajinka je priznala kako je te večeri u dva navrata bila u stanu, gdje je boravila od Badnjaka, dodavši kako ju je oko pola sata prije Nove godine nazvao prijatelj da dođe k njemu u Dubravu kako bi joj čestitao Novu godinu, pa je ona otišla taksijem u Dubravu. Vratila se u stan u Ogrizovićevu oko 2.30 sati te se družila s braćom Tomas dok je Dolores bila na kompjuteru u sobi.

- Raspoloženje je bilo dobro, ispričala je mlada Ukrajinka koja je jedino primijetila da su svi u stanu malo pijaniji nego prije, ali veseli.

No, tvrdi, isti prijatelj iz Dubrave nazvao ju je ponovno u 4.10 sati da se vrati kod njega u Dubravu, što je i učinila, ponovno taksijem. U Ogrizovićevu se Ukrajinka vratila nešto prije podne toga dana, no tada je ispred stana gdje su joj živjeli prijatelji bila traka “STOP POLICIJA”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:13