PRITVOREN

OTKRIVAMO: LOPOV ČIJI JE SPIS KORISTIO IVO SANADER IZGRIZAO POLICAJCA! Očnjake zario i u ruku slučajnog prolaznika koji je žrtvi pokušao pomoći

 HANZA MEDIA

Zoran Šebalj (45), višestruki lopov čiji je slučaj prije dvije godine poslužio Ivi Sanaderu kako bi pokušao dokazati da se pritvaranjem u Hrvatskoj krše ljudska prava, ponovno je u petak pritvoren nakon što je na Trešnjevci izgrizao policajca koji ga je pokušao legitimirati.

Osim što je po ruci izgrizao policajca, kojega otprije poznaje jer ga je ovaj više puta priveo, Šebalj je za ruku ugrizao i slučajnog prolaznika koji ga je pokušao spriječiti da grize policajca. Obojica su, na sreću, samo lakše ozlijeđeni, a Šebalj je osumnjičen za sprečavanje policajca u obavljaju dužnosti.

Do bizarnog je događaja došlo u petak kad je Šebalja, koji se biciklom vozio pokraj Trešnjevačkog placa, presreo policajac T. P. koji se s njim otprije poznaje jer je protiv Šebalja podnošeno više desetaka prijava zbog krađa. No, Šebalj je odmah s bicikla najprije ugrizao policajca za ruku, a zatim ga počeo tući nogama po potkoljenicama. U pomoć policajcu pritrčao je i slučajni prolaznik, ali u naguravanju je Šebalj ugrizao i njega.

Na ispitivanju u policiji Šebalj je pokušao uvjeriti policajce da je njihova kolegu ugrizao ne znajući da je policajac. “Dok sam se vozio biciklom, na mene je skočio nepoznati muškarac koji je stajao iza rasvjetnog stupa”, pokušao je objasniti Šebalj. No, policajci mu, naravno, nisu povjerovali, kao ni državna odvjetnica i istražna sutkinja koja mu je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Zoran Šebalj je višestruki recidivist koji je 2011. pobijedio Republiku Hrvatsku pred Europskim sudom u Strasbourgu zbog nezakonitog pritvaranja te mu je isplaćeno 11.000 eura odštete. Razlog tužbe bila je činjenica da je Šebalju sud neprestano produljivao pritvore jer je protiv njega paralelno vođen niz postupaka pa kada bi mu istekao jedan pritvor, sud bi aktivirao pritvor po drugom slučaju. Upravo je Šebaljev slučaj poslužio Sanaderu da u ljeto 2015. zatraži puštanje iz Remetinca, a nakon što mu je poslije ukidanja pritvora u slučaju Ina-MOL sud produljio pritvor po slučaju Fimi-Media u kojemu je tada bio nepravomoćno osuđen. Međutim, Vrhovni je sud Sanaderovu žalbu tada odbio, no samo dva mjeseca poslije Vrhovni sud je ukinuo presudu za Fimi-Mediju pa je Sanader pušten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:51