OSUMNJIČENI ŠEF BANDE

Otkrivamo nevjerojatne detalje: Kako je u vili u Remetama pao Haš i 146 kg čistog kokaina

Specijalci čuvaju jednog od uhićenih u akciji koji je naknadno pušten. Netko mu prijeti. Policija ima popis 16 ljudi

Čekali su da kći ode iz kuće. A onda su “specijalci” uletjeli u kuću u zagrebačkim Remetama. Nije se opirao. Znao je zbog čega su došli. Mate Jerković zvani Haš, 59-godišnji metkovski ugostitelj, upravo je bio “pao” zbog kokaina vrijednog više od 30 milijuna kuna. Gotovo istovremeno u Metkoviću su “specijalci” upali u njegovu vilu u Ulici Ive Lole Ribara, kao i u kuću njegova 41-godišnjeg susjeda R. G. Izuli su ih iz cipela. Simbolički i gotovo doslovno, tako naši sugovornici opisuju akciju u kojoj je 27. siječnja uhićen “neretvanski kralj kokaina” Mate Jerković.

- Posvuda su iskakali specijalci u fantomkama i s dugim cijevima, ljudi su se zaključavali u kuće jer su se bojali da bi moglo biti pucnjave - opisuje nam “filmske” prizore kad je dubrovačka policija u koordiniranoj akciji uhićivala “ekipu” koju je osumnjičila da je krijumčarila najmanje 146 kilograma kokaina preko luke Ploče u Italiju. Vrijednost prokrijumčarene droge policija i USKOK procijenili su na najmanje 32,6 milijuna kuna. Kad specijalci upadaju u Jerkovićevu vilu, što je sve zabilježeno i na videu, čuje se lavež psa.

I dok su Jerković i njegova formalno bivša supruga Sanja, bivša zaposlenica jedne banke u istražnom zatvoru na splitskom Bilicama, jedan od uhićenih, R. G. u međuvremenu je pušten. Isti specijalci koji su privodili osumnjičene, sada čuvaju njega jer je, kažu nam izvori upućeni u istragu, dobio prijetnje.

“Pali su ozbiljni igrači. Sada je na popisu 16 imena s kojima policija sada raspolaže i koji bi mogli biti sljedeći na popisu uhićenih”, kaže nam izvor upućen u dosadašnji tijek istrage.

Prvi je s tog popisa Zoran Erjauc, 50-godišnji carinik luke Ploče, koji je, prema navodima iz policijske prijave, za svaku propuštenu pošiljku droge skrivenu u kontejneru s “bananama” dobio 40.000 eura.

image
Privođenje carinika Zorana Erjauca kojeg istražitelji sumnjiče da je propuštao pošiljke s drogom

Prislušni uređaji u luksuznoj vili i automobilima te nadzirani razgovori samo su neke od metoda koje su prema nalogu suda i USKOK-a unatrag nekoliko mjeseci koristili dubrovački policajci kako bi presjekli jedan od velikih krijumčarskih kanala kokaina koji je preko luke Ploče i Metkovića vodio do Italije. Tko je još u tome sudjelovao, tek treba otkriti. Andrea Merusi (49) iz Lavagne u Italiji “pao” je 26. lipnja prošle godine kod Baćine i od tada je u dubrovačkom zatvoru.

USKOK tereti petorku na čelu s Jerkovićem da su samo u prošloj godini prokrijumčarili u kontejnerima iz luke Ploče, a potom do Italije cestovnom rutom više od 200 kilograma kokaina prosječne čistoće veće od 70 posto. Svatko je u navedenom “zločinačkom udruženju” imao točno određenu ulogu i zadaću, što se najbolje moglo iščitati iz prisluškivanja razgovora, tajnih praćenja krijumčarske mreže. Ali, tko je bio čovjek od kojeg je Jerković kupovao “robu” i kojim je sve kanalima ona stizala do pločanske luke, istraga tek treba rasvijetliti. Nije isključeno da će se petorci na popisu okrivljenih uskoro pridodati još neko novo ime, pa će se i ono naći u nekom od opisa putovanja “kokainskih pošiljaka” jugom Hrvatske u ljeto prošle godine.
Petak je, 26. lipnja 2020. godine, 9.38 sati. Jerkovićev susjed zove s broja na kojem policija već sluša susjedu Sanju, Matinu suprugu. Pitaj Matu je li sve u redu”, pita R.. “Nazvat će te Mate za pet minuta”, odgovara Sanja. “Možeš ići po dogovoru”, javlja Sanja u 9.45 sati R.. On kreće i u Opuzenu se u 10.05 nalazi s Andreom Merusijem. Iz svojeg Opela Comba dubrovačkih oznaka vadi 11 pakiranja oblijepljenih selotejpom te ih on i Andrea pretovaruju u posebno prerađen spremnik ispred suvozačeva sjedala u Mercedesu B talijanskih oznaka. I dok to rade, policijski ih agenti prate i snimaju. Bilježe tako da u 10.22, nakon obavljene primopredaje, R. zvoni mobitel. Zove ga Haš i pita: “Jesi li završio?” “Jesam, vraćam se s mora! Temperatura je 28!” odgovara mu. Bio je to šifrirani znak da je kilogram kokaina 28.000 eura. Još jedna isporuka je završena, ali ubrzo nastaju problemi.

image
Pas Johnny raskrinkao je posao desetljeća Haša iz Metkovića i njegove ekipe

Policija 23 minute nakon pretovara pošiljke s drogom u mjestu Baćina zaustavlja Mercedes. Naizgled rutinska kontrola. U posebno prerađenom spremniku u podu policajci pronalaze ukupno 21 kilogram kokaina u 11 paketa. Dubrovačka policija dan kasnije pohvalit će se kako je za otkriće “koke” najzaslužniji dvogodišnji belgijski ovčar Johnny, ali pripisivanje zasluga policijskim psima za detekciju droge često služi kao prikrivanje tajnih akcija i “mazanje očiju krijumčarima”. Merusijevo uhićenje uznemirilo je Haša. Istog dana u 18.04 zove svog susjeda R. “Merusi se ne javlja. Provozaj se malo i izvidi situaciju!” daje mu upute. Sve je nervozniji, ponovo ga zove u 18.53 i pita: “Ima li nešto na vidiku?”

“Nema!” odgovara mu susjed. “Ajde, pripazi malo!” upućuje Haš svojeg suradnika. U subotu, dan nakon što se dubrovačka policija pohvalila velikom zapljenom heroina, što je već objavljeno na svim portalima, Sanja Jerković zove R. i govori mu: “Ajde, provjeri portale i nađi vijest o uhićenju Merusija!” Jedna od pošiljki droge isporučena je u ponedjeljak 16. lipnja prošle godine, a dan prije bile su završne pripreme, koje su snimali policijski istražitelji. R. u 18.48 zove Haša. Javlja mu se Sanja: “Gdje je Mate, neka me nazove s kćerkina broja!” govori R . “Što će, kako će”, pita on Haša kada su se napokon čuli.

image
Specijalci su krajem siječnja upali u vilu u Metkoviću u Ulici Ive Lole Ribara koju je koristio osumnjičeni Mate Jerković Haš

“Od nekidan, sutra ili prekosutra u 7 sati?” pita Haš svojeg susjeda i sugovornika. Policija ih sluša.

“Može odmah sutra ujutro i ono ću probat!”

To su fragmenti razgovora i možda malo nerazumljivi, ali dileri droge u svojoj komunikaciji puno ne objašnjavaju. Razgovori zato možda zvuče pomalo nedorečeni i u šiframa, ali to je doista tako.

Haš mu odgovara: “Proberi ono i ostavi ovome. On bi to trebao sutra”, na što R. uzvraća: “Ono ka uvik”, a Haš mu na to govori: “E, standardno, ali ostavi ti njemu, njemu proberi ono svoje što ima onih kuraca...”

Razgovori u šiframa nastavljaju se i dan kasnije na dan isporuke. U 6.57 Haš zove R. i daje mu upute: “Za pola sata budi tamo jer će ovaj doći!” R. prvo čeka Merusija da na jednom raskrižju u Metkoviću preuzme drogu, ali on ne pojavljuje. Obilazi okolne ulice i u 8.42 zove Sanju Jerković: “Neka Mate provjeri što je!” U 8.42 Sanja mu uzvraća poziv: “Neka je greška u adresi, valjda će sad doći!” Međutim, Merusi je pogriješio put prateći navigaciju, koja ga je odvela na granični prijelaz Nova sela, te je napustio je Hrvatsku, pa kad je shvatio da je pogriješio, u 7.52 se vratio i nastavio put prema Metkoviću. Tajna pratnja zabilježila je susret R. i Merusija u Metkoviću u 9.12 sati i primopredaju 21 kilograma kokaina. Nastavili su pratiti Merusija i on je, vjerujući navigaciji, opet pogriješio. Htio je najkraćim putem stići na autocestu, a došao je na granični prijelaz Prud. No, imao je sreću. Vrijeme dok je Talijan bio na granici i nije se javljao, Sanji i Mati Jerkoviću činilo se kao vječnost. Laknulo im je kad je javio da je prošao kontrolu i javio da je sve u redu. Ali, deset dana poslije nije imao sreće i uhićen je kod Baćina.

image
Mati Jerkoviću Hašu ovo nije prvo suočavanje s pravosuđem, kao ni njegovoj supruzi. Oni su i u srpnju 2009. bili na stranicama crnih kronika, tada zbog sumnje da su sudjelovali u lancu šverca cigareta preko granice Hrvatske i BiH

Policija je u pretresu kod carinika našla više od 200.000 eura. On je za svaki propušteni kontejner s drogom među paketima banana dobio po 40.000 eura. Dio novca uložio je u kupnju polovnog Volva D40 koji je uvezao iz Švedske, a na ime kćeri svojega kolege kupio je dva stana na zagrebačkom Črnomercu u novim stambenim zgradama.

Mate Jerković novac od prodaje kokaina uložio je u biznis s nekretninama. Sa zagrebačkim poslovnim partnerom na nepoznatoj lokaciji u Zagrebu uložio je novac u gradnju stanova, adaptirao je stan u Zagrebu s najmanje 73.000 eura.
Novcem od prodaje kokaina Sanja Jerković podmirila je, kako tvrdi USKOK, dug u banci od 250.000 eura u kojoj je radila te kupila BMW X5 za 28.000 eura.

I sad dolazimo do nekoliko apsurdnih pojedinosti cijele ove priče. Mate Jerković, dobrostojeći ugostitelj koji je desetke tisuća eura “ulupao” samo u adaptaciju stana u Zagrebu, nije plaćao komunalne usluge. Čistoća Metković protiv njega je pokrenula ovrhu jer joj je dugovao 2332,89 kuna na ime komunalnih usluga za gotovo cijelu 2019. i 2020. godinu. Ovršila ga je i Hrvatska radiotelevizija zbog neplaćanja pretplate. Zoran Erjauc, brat poginulog branitelja u čiju se čast igra nogometni turnir, a u kojeg je Carina ulagala šaljući ga na seminare za stručno usavršavanje, pa je tako od 4. do 6. travnja bio u Limasolu na Cipru, medijima je objašnjavao kako se otkrivaju krivotvorene robne marke. R G. bio je jedini od petorice prijavljenih koji je imao uhodani fast food koji je dobro radio jer je u blizini škola.

image
Stambena zgrada u Zagrebu,
u kojoj prema sumnjama istražitelja vlasništvo ima jedan od uhićenih u ovoj akciji
Zeljko Puhovski/Cropix

- Ne znam zašto je njemu to trebalo. Vjerojatno ga je Jerković u to sve uvukao jer mu je susjed - pokušavaju ga opravdati u Metkoviću. On je na ispitivanju u USKOK-u sve priznao, a je li rekao i nešto više od onoga što se zasad može naslućivati, nije poznato.

- Mogu vam samo potvrditi da sam preuzeo obranu Sanje Jerković, a da moj otac Željko brani Matu Jerkovića - bilo je sve što nam je o slučaju htio reći splitski odvjetnik Vinko Gulišija. Supružnici Jerković u USKOK-u su se branili šutnjom. Ovakva je taktika česta dok odvjetnici i njihovi branjenici ne znaju čime sve od dokaza raspolažu USKOK i policija. Prema nekim informacijama, prikupljeno je mnogo dokaza. O količini svjedoči i to da su “bivši” supružnici intenzivno prisluškivani i praćeni šest mjeseci prije uhićenja, nekada i po 12 sati dnevno. Izvori bliski istrazi skloni su nam potvrditi da je njihova sudbina, ako se potvrdi otkriveno, zacementirana i da bi Mate Jerković ovaj put mogao biti dulje u splitskom zatvoru. Njemu ovo nije prvo suočavanje s pravosuđem, kao ni njegovoj supruzi. Oni su i u srpnju 2009. bili na stranicama crnih kronika, tada zbog sumnje da su sudjelovali u lancu šverca cigareta koje su prelazile Hrvatsku i granicu s BiH. U višemjesečnoj istrazi utvrđeno je da su goleme količine cigareta, navodno tegljačima nakon ukrcaja u BiH, preko graničnog prijelaza Metković ulazile u Hrvatsku i da su na njih stavljane lažne markice. Zatim su Jerkovića ponovno zaustavili sa sumnjivom pošiljkom cigareta u Omišu.

image
Vila u Metkoviću koju je koristio Mate Jerković Haš u koju su upali specijalci

- Vjerujte mi, to je prvo što čujem. Nemam nikakve veze s tom kaznenom prijavom i svim ostalim o čemu govorite - bio je tada jedini komentar metkovskog ugostitelja Mate Jerkovića. Kažu kako od svega nije bilo ništa i da se Haš izvukao. Deset godina poslije, čovjek koji se povezao s Talijanom koji je bio dio talijanske mafijaške narkohobotnice, ali zapravo “mula” koja je prevozila desetke kilograma kokaina, opet je upao u dugo pripremanu klopku dubrovačke policije. Jesu li kraci mafije s druge strane Jadrana i navodne prijetnje likvidacijom čovjeku koji je priznao da je u svojoj kući skrivao drogu razlog zbog kojeg ga policija čuva od moguće likvidacije? Poljuljan je ozbiljan posao opskrbe dijela europskog tržišta kokainom koji se odvijao preko pločanske luke. Ovo nije prvi put da su pokriće za pošiljke droge pošiljke banana. Pločanska luka već je desetljećima najslabija karika, tako da je čak i Mladen Barišić, nezadovoljan načinom rada, kao ravnatelj Carine slao svoje ljude tamo da srede stanje. Kolege Zorana Erjauca osupnuti su činjenicom da je propuštao pošiljke s drogom i osuđuju taj čin. On nije odolio eurima narkomafije. I dok se Haša i suokrivljenike tereti za nešto više od 200 kilograma prokrijumčarenog kokaina, samo po sebi za kraj se nameće pitanje: koliko je pošiljki iz pločanske luke neotkriveno i neometano stiglo do odredišta?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:37