'PUCAT ĆU, POLICIJA!'

OTKRIVAMO NEVJEROJATNE DETALJE POKUŠAJA PLJAČKE BANKE: POLICAJAC HEROJ SAM ZAUSTAVIO RAZBOJNIKE 'Poput lava se zaletio u njih i šakom ih udarao!'

 
 Damir Krajač / CROPIX, Marin Dešković / Jutarnji list

Prava drama odvijala se jučer oko 14 sati na okretištu zagrebačkog Črnomerca, gdje su hitno došli naoružani policajci svih profila. Razlog? Dvojica razbojnika naoružani pištoljima odlučila su provesti u djelo planirano razbojništvo.

Bilo je nešto prije 14 sati kada se lopovski dvojac susreo na velikom parkiralištu trgovačkog centra. Došli su biciklima koje su ostavili uz ogradu parkirališta sa sjeverne strane, odakle su se zaputili prema zapadnom ulazu uz koji se nalazi banka. Ispred ulaznih vrata PBZ-a stajao je stariji zaštitar.

Dvojica lopova, maskirani fantomkama i naoružani pištoljima, prišli su zaštitaru i počeli se tući s njim te su ga razoružali i uzeli mu pištolj. Neprirodne scene i obračun ispred banke uočio je ni manje, ni više nego policajac u civilu koji je u kobnom trenutku bio u poslovnici PBZ-a za šalterom i plaćao račune. Budući da u banci nije bio sam, nego je bilo nekoliko bankovnih službenika i klijenata, policajac se doslovce zatrčao prema naoružanim razbojnicima kako bi ih golim rukama spriječio da uđu u poslovnicu, ostvare svoj naum i eventualno zapucaju.

Bijeg preko parkinga

- Visok, jak muškarac, za kojeg smo poslije doznali da je zapravo policajac u civilu, poput lava se zaletio na naoružane mladiće. Koliko smo mogli vidjeti, udarao ih je šakama na podu jer su u jednom trenutku sva trojica završili na tlu, na samom ulazu u poslovnicu - ispričala je za Jutarnji list jedna svjedokinja nemilog događaja koja je mislila da je zaštitaru, dok je ležao na tlu, pozlilo. Bile su to sekunde, dodala je, ali su se razbojnici uspjeli nekako pridići i početi bježati preko parkirališta.

FOTOGALERIJA: Krvava drama u Zagrebu

Cijelu akciju promatrali su i prolaznici koji su se u jednom trenutku uključili i pomogli u svladavanju jednog od razbojnika.

- Na parkiralište su izjurili neki dečki i krenuli trčati prema ogradi, uz šumu. Jedan je uspio pobjeći, preskočio je ogradu i nestao u grmlju, a drugog je policajac uhvatio. Bilo je sve nekako filmski. Pljačkaš se, naime, dok je trčao, okrenuo prema policajcu u civilu i u jednom trenutku podigao pištolj prema njemu kao da će zapucati.

Netko je tada povikao: “Pazi, pucat će”. Ali, vjerujte mi, hrabrost tog policajca da ga uhvati bila je iznad svega jer je za njim nastavio trčati. A kad je vidio da nema namjeru stati, a drugi je već uspio zaći iza ograde, policajac je izvukao pištolj te ga usmjerio u zrak i upozorio lopova rekavši: “Policija, stani, pucat ću” - rekao je jedan od prolaznika.

Potraga helikopterom

Kako doznajemo, pištolj je opalio prilikom hrvanja policajca s razbojnikom te ga je metak pogodio u gornji dio tijela. Ubrzo je na mjesto nesreće, uz desetke policajaca, stigla i Hitna pomoć koja je ranjenog razbojnika, pod velikom pratnjom policije, prevezla u KB Sveti Duh.

Svjedoci hvatanja naoružanih razbojnika ne pronalaze riječi koje bi opisale neopisivu hrabrost čovjeka koji je, iako naoružan, na naoružane lopove krenuo goloruk.

Marin Dešković
Opljačkana banka na Črnomercu

Na mjestu događaja iza dvojice posrnulih razbojnika ostalo je pregršt materijalnih tragova, a sve su snimile i nadzorne kamere, kako u poslovnici tako i u dijelu trgovačkog centra.

S obzirom na šumoviti dio iza Superkonzuma gdje je drugi lopov pobjegao, kao i činjenicu da je riječ o naoružanoj osobi, uz pripadnike ATJ Lučko i interventnu policiju dignut je i policijski helikopter kako bi se što prije lociralo bjegunca. Do završetka ovoga izdanja još je uspješno bježao tijelima gonjenja.

Nepoznat identitet

- Ogorčeni smo da se pljačka usred dana u centru prepunom ljudi. Što bi bilo da kojim slučajem u poslovnici nije bio policajac koji je predano štitio živote svih u poslovnici? Nitko ne garantira da razbojnici ne bi zapucali da njega nije bilo. I, uostalom, jadni zaštitar. Glava mu je u torbi svakodnevno.

Tamo čovjek mora stajati i štititi banku, a opet ne smije pucati i nema iste ovlasti kakve ima policajac. Nakon ovoga neka netko kaže da policajci nisu premalo plaćeni za posao koji rade - kaže jedan građanin koji je svjedočio jurnjavi po parkiralištu.

Iz PU zagrebačke kažu da je razbojništvo ostalo na pokušaju, a kako neslužbeno doznajemo, identitet ranjenog lopova kriminalistima je još nepoznat. Prvo se čeka sanacija ozljeda, nakon čega će mu se uzeti otisci prstiju kako bi ga se “provuklo” kroz bazu podataka. Trenutno odbija surađivati s policijom.

Oprema specijalne policije

1. Specijalne antifon slušalice - pojačavaju zvukove u okolini, a prigušuju zvuk metaka, praktički omogućuju policajcima da čuju kao “šišmiši”.

2. “Modularna pancirka” - balistički prsluk koji je razvio tim ATJ Lučko u suradnji s domaćim tvrtkama. Prošao je najzahtjevnije testove u SAD-u, a štiti od pištoljskog i puščanog zrna. Prema potrebi se može staviti dodatna ploča za zaštitu

3. Torbice za opremu - na bokovima i leđima specijalci u torbicama nose rukavice, dodatne spremnike streljiva i opremu za prvu medicinsku pomoć. Opremljeni su i elektrošokerima

4. Futrola i HS XMD - specijalac u futroli ima pištolj domaćeg proizvođača HS XMD koji u spremniku ima 19 komada streljiva

5. Standardna “pancirka” - temeljni policajac odmah po dojavi o oružanoj pljački iz prtljažnika vozila vadi standardnu “pancirku” koja ga štiti od pištoljskog zrna. Svi policajci još nisu opremljeni HS-ovim puškama, pa kao “duge cijevi” služe i “kalašnjikovi”

6. Interventni policajac u civilu - pripadnik Interventne policije u civilu s pancirkom koja ima i dodatnu zaštitu za genitalije i donji dio trbuha

Policajac morao prije hica viknuti: “Stoj, policija!”

Policajac koji je spriječio pljačku poslovnice PBZ banke na Črnomercu postupao je sukladno policijskim ovlastima i uz to što je spriječio pljačku pokazao je iznimnu hrabrost i požrtvovnost, riskirajući vlastiti život.

Unatoč tome što je morao donijeti odluku u djeliću sekunde, postupio je na način da je, uz to što je sačuvao vlastiti život, sačuvao i živote građana te imovinu. I kad je ispalio hitac upozorenja u zrak, postupio je prema policijskim pravilima i onako kako mu to nalaže Zakon o policijskim poslovima i ovlastima u članku 92 jer je razbojniku rekao “Stoj, policija!” i “Stoj, pucat ću!”, nakon čega je tek, prema riječima očevidaca, ispalio hitac upozorenja u zrak. Pritom nije ugrozio ni živote ostalih građana.

Iako je bio u civilu, policajac je imao sve zakonske ovlasti da primijeni vatreno oružje.

I dok kriminalistička policija radi na prikupljanju informacija o drugom pljačkašu, specijalna jedinica policije u pripravnosti je za uhićenje te ima ovlasti primijeniti i vatreno oružje ako bjegunac odbije predaju. (Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:22