PANIKA U NOVOM ZAGREBU

OTKRIVAMO NOVE DETALJE O MUŠKARCU KOJI JE PUCAO IZ KALAŠNJIKOVA OKO DJEČJEG VRTIĆA U ZAGREBU Doznali smo što je iskoristio kao povod za suludi čin

 
Hrvoje Marić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvoje Marić (34), koji je u petak oko podne rafalima iz automatske puške izazvao pravo opsadno stanje u zagrebačkom naselju Utrina budući da se blizu zgrade iz koje je pucao nalaze dječji vrtić i osnovna škola, u subotu oko 16 sati prepraćen je na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici. Prije toga je više sati proveo na triježnjenju u jedinici za zadržavanje jer je u trenutku uhićenja, u petak, bio pijan, a izmjereno mu je 1,08 promila alkohola u krvi.

Poslije triježnjenja odveden je na kriminalističku obradu u policiju te je policija u subotu nakon dovršetka istrage protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog nedopuštenog držanja vatrenoga oružja i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Posvađao se sa suprugom

Nakon ispitivanja u Državnome odvjetništvu tužitelji će najvjerojatnije za njega zatražiti istražni zatvor, a sucu istrage trebao bi biti prepraćen u nedjelju ujutro. Za dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom zakon propisuje zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina, a za posjedovanje automatske puške do tri godine zatvora.

Kako neslužbeno doznajemo, pred policijskim istražiteljima Marić se odlučio braniti šutnjom, a je li kod takve obrane ostao i prilikom ispitivanja u velikogoričkom tužiteljstvu, nismo uspjeli doznati. Prema neslužbenim informacijama, povod suludom činu, koji je između ostaloga ugrozio dječicu koja su se tog jutra igrala u dvorištu obližnjega vrtića, bila je Marićeva svađa sa suprugom te njihov navodni prekid, a zbog čega je on već noć prije, dakle u četvrtak navečer, dobrano “zavirio” u čašicu. Kako su nam rekli neki od susjeda, navodno su se u četvrtak navečer Marić i supruga glasno posvađali ispred zgrade te je ona odlučila napustiti stan u Šišićevoj, u kojem je inače živjela s Marićem i njihovim malodobnim djetetom. Nakon te svađe Marić je otišao u stan i nastavio piti, da bi u petak ujutro odnekud izvukao kalašnjikov kalibra 7,62 mm te u više navrata s prozora stana pucao u zrak, izazvavši paniku među stanarima i prolaznicima u Šišićevoj i obližnjim ulicama. Kao što je poznato, rafali su izazvali i opravdanu paniku u obližnjem vrtiću, gdje su odgajateljice skrivale djecu u prostorijama vrtića kako ih neki zalutali metak ne bi pogodio. Oko 13.50 sati, a nakon što su locirali u kojem se stanu pucač nalazi, pripadnici Interventne policije u pancirkama i s automatskim oružjem upali su u Marićev stan te ga bacili na pod i zavezali.

Bio problematičan

Marić zbog alkoholiziranosti nije niti pružao otpor. No, osim kalašnjikova policija je u stanu pronašla i veću količinu streljiva kalibra 7,62 X 39 mm za navedenu pušku, tako da ispada da se Marić za svoj “pohod” dobro opskrbio. Tko mu je pak dao ili prodao automatsku pušku, zasad ostaje najveće pitanje ove drame koja je lako mogla prerasti u tragediju. Marić je, kako smo uspjeli doznati, u Zagreb došao iz Nuštra, ali prije više od deset godina. Roditelji su se rastavili i više ne žive u Nuštru. Njegov otac živi u Vinkovcima, a majka u Osijeku. U Nuštar otac dolazi samo povremeno kako bi pogledao kuću, rekli su nam njihovi poznanici iz Nuštra. Kako smo također doznali, još u tinejdžerskim danima Hrvoje je znao biti problematičan, no ne radi se ni o kakvim većim ekscesima. Policija ga navodno dosad nije kazneno prijavljivala, no imao je prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:51