BOMBAŠ IZ PAKRACA

Otkrivamo nove detalje o napadaču na HEP-ovce: ‘Vjerojatno je shvatio što je napravio...‘

Jedan djelatnik HEP-a i dalje je kritično, pa su poslije 13 sati počeli organizirati njegov transport za Zagreb
 Nikica Puhalo/Cropix

Uska i blatnjava uzbrdica vodi do pakračke ulice Jana Žiške gdje se u srijedu ujutro dogodila tragedija kada je Milorad A. (71) bacio bombu na tri djelatnika HEP-a koji su došli isključiti struju zbog nepodmirenih dugovanja, javlja mojportal.hr.

Parkirali su službeni kamion HEP-a ispred Miloradove kuće, pokraj stupova s naponskim kabelima. Nakon što su pozvonili na vrata, Milorad je, navodno, rastrojen izašao iz kuće i ubrzo bacio bombu na njih. Geleri su pogodili svu trojicu radnika HEP-a, a najgore je prošao Darko. M. (52) kojega su komadići bombe pogodili u glavu i trbuh. Brzo je prebačen u pakračku bolnicu gdje su utvrdili da mu je stanje kritično, pa su poslije 13 sati počeli organizirati njegov transport za Zagreb gdje mu se može pružiti bolja liječnička skrb.

Darko M. je inače razveden i sam je živio u svojoj kuću u Pakracu, a posljednje vrijeme je provodio s djevojkom u koju se zaljubio i s kojom je u skladnoj vezi našao svoj mir.

image
Nikica Puhalo/Cropix

Ivica. O. (55), sretno oženjeni otac troje djece, pretrpio je lakše ozljede i liječi se u pakračkoj bolnici. Navodno mu je puknuo i bubnjić. U njegovoj kući u Lipiku nije bilo nikoga kada smo došli, a susjedi u šoku pričaju kako ne mogu vjerovati da se tako dobrom čovjeku dogodilo takvo zlo. U kući živi sa svojom suprugom, jedno dijete mu živi u obližnjim Kusonjama, drugo u Slavonskom Brodu, a treće u Požegi.

- Supruga mu je vjerojatno u bolnici, nikoga vam nema sada u kući. Dobar je to čovjek, visok, stvarno susjed kakav se poželjeti može, o njemu se samo sve lijepo može reći. Eto, tako dobar čovjek da tako nastrada ni kriv ni dužan, samo je radio svoj posao, Bože dragi... - priča jedna od susjeda za mojportal.hr koja nam ne želi reći ni ime, a još manje se fotografirati.

image
Nikica Puhalo/Cropix

Za trećeg djelatnika HEP-a (53) prvo se govorilo da je srećom prošao neozlijeđen, no i on je naknadno zatražio liječničku pomoć i prema sadašnjim informacijama, pretrpio je, osim velikog šoka, lakše ozljede.

Također smo saznali da su radnici HEP-a u Pakracu već znali tražiti policijsku pratnju za pojedine intervencije isključivanja struje jer se događalo da im dužnici prijete nasiljem nakon što im se najavi isključenje ako ne podmire račun. Koliko su ovakve situacije ipak nepredvidive, otkrili smo uz pomoć policije; Milorad nema baš nikakvu prijavu i ničim nije skretao pažnju na sebe. Bio je tiha tempirana bomba. Susjedi su znali da posljednje vrijeme ima problema i da je teže naravi, ali nisu ni slutili da bi ovako nešto bio u stanju napraviti.

image
Nikica Puhalo/Cropix

- Bila sam u ljetnoj kuhinji ujutro kad je to grunulo... To vam je toliko grunulo da to nije bilo za izdurati. Ja sam se uplašila tako da vam opisati ne mogu. Još sam sama u kući jer mi je muž umro prije mjesec dana, a sin mi je otišao na put, baš me zvao maloprije da pita jesam li se uplašila, a ja mu kažem: "Sine, joj, skoro sam i ja umrla koliko sam se uplašila". Znam Milorada, umrla mu je žene prije jedno dvije godine. Ne znam kako takva ludost dođe čovjeku u glavu. Mi smo svi ovdje u dobrim odnosima, nikakvih problema nismo imali jedni s drugima pa ni s Miloradom. On je prije bio dobar, a onda odjednom više nije bio dobro - priča nam Miloradova susjeda Mara.

- Kako mislite da nije bio dobro?

- Pa kao da je malo sa živcima otišao. Žena mu je umrla prije dvije godine, možda ga je i to teško pogodilo. Lijepa je bila, Jovanka. Umrla žena, rak je imala. A on je ostao sam tu. Jedno je vrijeme bio i u kući u Ožegovcima (mjesto nedaleko od Pakraca op. a.) i tamo je bio neko vrijeme, ali valjda nije ni tamo mogao ni s kim biti. Živci su mu otišli, teško mu je bilo. Ima dva sina, jedan mu živi u Nizozemskoj, a drugi je u Srbiji. Ali djecu mu ne znam. Nesreća je to, velika, dijete moje. Stradali ljudi ni krivi ni dužni... - priča nam susjeda Mara dok se hvata za glavu.

image
Nikica Puhalo/Cropix

Nekoliko desetaka metara od njezine kuće policajci stoje kod HEP-ova kamiona. Na cesti je, ispred kamiona, ostala krvava odjeća Darka M. kojemu mu je Miloradova susjeda priskočila pružiti prvu pomoć. Policajci gledaju krvavu odjeći i pretražuju teren oko kuće. Čujemo da je susjeda koja je pomogla teško ozlijeđenom HEP-ovcu u stanju velikog šoka zbog svega što je vidjela.

Doznajemo da je Milorad A. nakon uhićenja bio potpuno miran. Nije pokazivao ni najmanje znakove agresije, niti je policiji stvarao probleme pri uhićenju i nakon njega. Čuli smo kako jedan policajac usput govorio kolegi: "Vjerojatno je shvatio što je napravio, ali sad nema povratka...".

- Baš sam primila kvaku kako bih izašla na ulicu baciti smeće i onda je grunulo. Strašno sam se uplašila. Muž mi je bolestan, a unuka mi je gore na katu i uči. Odmah me nazvao sin i rekao da ne izlazim iz kuće. Policija je sada tamo, pretražuju kuću da vide je l' ima još bombi i ostalog oružja. Miloradu je prije godinu i pol dana umrla žena, a djeca mu žive negdje vani. Nismo imali s njim nikakvih problema iako je malo teže naravi. No, nije mi na kraj pameti bilo da bi mogao napraviti ovako nešto - rekla je susjeda kojoj su šrapneli od eksplozivne naprave završili na fasadi kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:01