PUCANJE TAJNIH MJERA

OTKRIVAMO NOVI ZAPLET U ISTRAZI AFERE SMS: PROŠIREN LOV NA SURADNIČKU MREŽU Policija zaplijenila računalo i mobitel suradnice uhićenog Brkićevog kuma

Blaž Curić, Milijan Brkić, Franjo Varga
 CROPIX, Facebook

Dok traje USKOK-ova istraga u aferi SMS protiv bivšeg policajca Franje Varge okrivljenog da je krivotvorio famoznu SMS prepisku za Zdravka Mamića, te protiv Blaža Curića zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod nadzorom policije, intenzivno se radi na identificiranju daljnjih osoba “odgovornih” za pucanje tajnih policijskih mjera.

Istražitelji, kako neslužbeno doznajemo, imaju indicije da su određenu ulogu u probijanju tajnih mjera imale i neke osobe iz “radnog” okruženja Blaža Curića, inače vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ujedno i kuma potpredsjednika Sabora Milijana Brkića Vase.

Mladež HDZ-a

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz više neslužbenih izvora, ovoga tjedna u sklopu kriminalističkog istraživanja provedeno je više formalnih radnji, a jedna od njih bila je i ciljana pretraga u određenim uredima u Ministarstvu poljoprivrede.

Policija je uz odgovarajuće naloge suca istrage nadležnoga Županijskog suda provela pretres prostorija koje je u okviru svog posla koristila jedna Curićeva kolegica iz Ministarstva poljoprivrede. Kako doznajemo, radi se o mlađoj zaposlenici spomenutog ministarstva, koja je, inače, bila dosta aktivna u Mladeži HDZ-a. Zašto se baš ona našla na meti istražitelja, nije bilo moguće doznati.

No, čini se da su istražitelje najviše zanimala računala i mobilni uređaji koje je koristila ova zaposlenica.

Ti su uređaji izuzeti te bi se u nastavku istrage trebao skinuti i pregledati njihov sadržaj.

Sama zaposlenica Ministarstva poljoprivrede, kako doznajemo, nije privedena niti je protiv nje za sada iniciran kazneni postupak.

Podsjetimo, Franjo Varga uhićen je 20. rujna u večernjim satima u svom domu u Belišću, nakon što mu je tada neidentificirana osoba telefonski dojavila da ga policija kriminalistički istražuje, te da uništi sve podatke s diskova. Taj je telefonski poziv snimljen te je utvrđeno da je poziv upućen s neregistriranog broja mobitela s područja zagrebačke Dubrave. Brzom otkrivanju pozivatelja pridonio je Franjo Varga, koji je na ispitivanju rekao tko ga je nazvao, ali i sam pozivatelj, koji je uz tzv. radni telefon sa sobom u Dubravi imao i svoj mobitel s registriranim brojem.

Tako je policija nakon svega par dana privela Blaža Curića zbog sumnje da je potaknuo Vargu da uništi dokaze i spriječi dokazivanje.

U pretrazi njegova doma izuzeti su mobiteli čiji se sadržaj, kao i Curićeva komunikacija, u međuvremenu analizirao. Za pretpostaviti je da su istražitelji pritom našli tragove i poveznice koji su ih usmjerili prema Curićevim kolegama u Ministarstvu poljoprivrede, odnosno prema navedenoj zaposlenici.

Intenzivni kontakti

Interes istražitelja nesumnjivo je usmjeren i prema Curićevu kumu Milijanu Brkiću. Kako smo već izvještavali, policija je ustanovila da je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić imao kontakte s Curićem i na dan kada je ovaj, kako ga se sumnjiči, dojavio Vargi da je pod mjerama, ali navodno i kritične večeri.

Usto, policija je dan, dva ranije, dok je Varga još bio pod mjerama, zabilježila telefonske kontakte Milijana Brkića i Franja Varge. Kao i telefonski kontakt Varge i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

I Milijan Brkić i Tomislav Karamarko bit će, gotovo je sigurno, na ove okolnosti ispitani kao svjedoci tijekom uskočke istrage protiv Varge i Curića.

Treba napomenuti da ih je obojicu u svojoj obrani spominjao i sam Varga. Između ostaloga je naveo da ga je Karamarko spojio sa Zdravkom Mamićem, kao i da je odradio neke poslove za Milijana Brkića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:41