AKCIJA USKOK-a

OTKRIVAMO TKO JE GLAVNI OSUMNJIČENI U AFERI MILIJUNSKE UTAJE PREKO FIKTIVNE PREPRODAJE LUKSUZNIH AUTA Poznati hotelijer i menadžer izbjegao uhićenje

 Ronald Goršić / CROPIX

Zbog sumnji da su od početka 2015. pa do prije nekoliko dana u trgovanju luksuznim automobilima varali na porezu, utajivši oko 5 milijuna kuna, Uskok je jučer otvorio istragu protiv devet osoba.

Kao glavni organizator navodne skupine osumnjičen je hotelijer i menadžer Robert Palić iz Dubrave (50), inače poznat kao osoba koja je prije osam godina na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Dinama kontroverznog istražitelja Uefe Robina Bokšića prozvala kao prevaranta. Palić u jučerašnjoj akciji nije uhićen jer je nedostupan tijelima progona Republike Hrvatske, a prema tvrdnjama njegove odvjetnice, nalazi se na službenom putu.

Službeni put

- On je u Dohi i kada obavi svoje obaveze, vratit će se i staviti na raspolaganje hrvatskom pravosuđu - rekla nam je odvjetnica Dubravka Krklec koja zastupa Palića.

Uskok je, međutim, jučer protiv Palića zatražio određivanje istražnoga zatvora te određivanje tjeralice i europskoga uhidbenoga naloga, a u čitavoj akciji nedostupan je i Palićev stariji sin Roberto za kojim je Uskok također zatražio raspisivanje tjeralice. Mlađi Palićev sin Ivan je, pak, uhićen te je za njega zatraženo pritvaranje u Remetincu.

Istraga protiv Palića otvorena je nakon prijave Poreznog Uskoka te nakon što je kriminalistička policija nad njim i njegovim suradnicima više mjeseci provodila tajno snimanje telefonskih razgovora. Osumnjičenike se tereti da su pod vodstvom Palića, rabljena vozila koja su prethodno kupovali od raznih tvrtki, fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim tvrtkama Elite cars 7. d.o.o. i Paresis d.o.o., a oni bi ta vozila dalje preprodavali tvrtkama drugih okrivljenika. Te dvije Palićeve tvrtke zatim bi te lažne isporuke prikazivale u svojim poslovnim knjigama te si umanjivali PDV.

Fiktivne transakcije

Na takvim fiktivnim transakcijama, tvrdi Uskok, utajeno je 4,96 milijuna kuna. Od tog iznosa oko 2 milijuna kuna otpada na povrat PDV-a koji su iz proračuna RH uplaćeni na račun tvrtke Elite cars 7, a na osnovi tako krivotvorenih podataka. Prema prijavi Poreznog Uskoka, Palić i ostali takve fiktivne transakcije napravili su u nekih 40-ak slučajeva prodaje automobila.

Kako neslužbeno doznajemo, radilo se o luksuznim automobilima BMW 740 D, Mercedes S 320 CDI 4 MATIC, Mercedes BLUE TEC, Mercedes-AMG GT, Porsche Macan, Audi A8 i slično.

Svi ispitani okrivljenici na saslušanju u Uskoku su, kako doznajemo, porekli sva kaznena djela koja im se stavljaju na teret, no većina nije željela u ovoj fazi istrage odgovarati na pitanja tužitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:06