HULIGAN S POLJUDA

OTKRIVAMO TKO JE MASKIRANI IZGREDNIK KOJI JE SA ŠIPKOM ULETIO NA TEREN Dominika Mamića policija nije prijavila ni za prijetnju

Dominik Mamić (22), koji je uletio u teren te oteo vatrogasnu šipku i krenuo ka sucu, može biti u zatvoru najviše do mjesec dana
 Božidar Vukičević / CROPIX

Je li trčanje prema sucu Zebecu s vatrogasnom palicom ozbiljna prijetnja? Ne, policija to nije ustanovila, nego je to prema njihovoj kvalifikaciji naročito drsko ponašanje na nepristojan i drzak način. I točka. Za policiju je stvar jasna, iako je tisuće ljudi vidjelo da je Dominik Mamić, 22-godišnji navijač, ušao u teren da se obračuna sa sucem.

Što se moralo dogoditi, je li trebao “odalamiti suca”, reći mu da će ga ubiti ili ozlijediti pa da se to shvati kao prijetnja? Posebno što je još teži oblik prijetnje kad je ona upućena službenoj osobi, a to sudac nogometne utakmice u svakom slučaju i jest. A zašto Mamić nije odgovarao kazneno?

Odnedavno živi u Splitu

Isključivo stoga što svoju prijetnju nije realizirao (da je udario suca Zebeca i nanio mu ozljede, bio bi kazneno prijavljen), dok su sva četiri djela vezana uz stadionska događanja iz prekršajne sfere. Policija je ustanovila da nije bilo elemenata kaznenog djela, rekla nam je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, te potvrdila raniju izjavu da je policija ustanovila nekoliko prekršaja iz Zakona o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima i Zakona o javnom redu i miru.

Mladić koji je s vatrogasnom štipaljkom upao najprije na tartan stazu, a potom i na nogometni teren pred kraj utakmice između Hajduka i Rijeke na splitskom Poljudu 22-godišnji je Dominik Mamić iz Cerića kod Vinkovaca. Živi u tom selu iako ima prijavljenu adresu stanovanja u Starim Jankovcima. Odmah su krenule priče da je Mamić i prije bio problematičan i da mu ovo nije prvi incident, ali ta je priča djelomično točna.

Mladić je kao 20-godišnjak imao incident, ali nije bio vezan uz navijanje, nego uz svađu u kojoj su mu čak i prijetili, a prijavljen je tada za sudjelovanje u tučnjavi u jednom kafiću, i to zbog narušavanja javnog reda i mira. Mamić je novopečeni stanovnik Splita, kamo se doselio prije nekoliko mjeseci, ali nije izradio novu osobnu iskaznicu. A ličko-senjska policija uhitila je 15 pripadnika Torcide nakon što su sa subote na nedjelju napali pripadnike Armade u Bunici kod Senja pri povratku s utakmice na Poljudu. Svi su oni sa splitskog područja, policija protiv njih nije podnijela ni prijavu, a istraga se nastavlja.

Hrvatski nogometni savez u jučerašnjem je priopćenju oštro osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja huligana na subotnjoj utakmici. “Nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti i poklici puni mržnje, diskriminacije, rasizma i šovinizma s obje navijačke tribine pokazali su još jednom kako huliganima među navijačima na prvom mjestu nisu ni nogomet ni njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nezakonito ponašanje.

Poziv medijima

Pozivamo medije, državne institucije i javne osobe te navijačke skupine da jasno i bez ograda osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana”, navodi se među ostalim u priopćenju HNS-a. Subotnji incident u priopćenju osudila je i Uprava HNK Hajduka, o čemu je izjavu dao i predsjednik kluba Ivan Kos. “Neovisno o namjerama ili motivima osobe koja je ušla u teren, i ulazak osobe u teren s predmetom kojim može ozbiljno ozlijediti bilo koga na terenu je nedopustiv, jednako kao i spora reakcija koja je uslijedila nakon toga. Za sigurnost na stadionu zadužene su zaštitarske tvrtke i policija. Imamo slobodu izbora koga ćemo angažirati stoga ne bježimo od odgovornosti, dok će, sigurni smo, policija preispitati svoje djelovanje. Protiv smo i ne podržavamo nasilje. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da ga ne bude”, piše u priopćenju Hajduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 16:25