SKANDAL U SISKU

Otkrivamo tko je moćni poduzetnik zbog kojeg je pao šef policije, imamo i njihove poruke!

USKOK otvorio istragu protiv šefa sisačke policije, sumnjaju da je tražio brisanje poruka iz mobitela predsjednika NK Segeste

Marijan Detelić, Ervin Mehinović

 Mate Piškor/Cropix/

Točno na dan kada je premijer Plenković najavio izmjene zakona koje bi trebale zabraniti curenje podataka iz istraga u medije, jer to kao ometa kaznene postupke, policija je u suradnji s USKOK-om sama uhitila šefa policijske postaje Sisak zbog sumnje da je htio izbrisati dokaze iz zaplijenjenog mobitela svojeg prijatelja te time od istrage spasiti sebe.

Konkretno, već suspendiranog načelnika Marijana Detelića policija i USKOK sumnjiče da je od sebi podređenoga policajca najprije zatražio da načelnikovu poznaniku, inače predsjedniku NK Segesta Ervinu Mehinoviću, vrati mobitel koji mu je policija oduzela jer su Mehinovića istraživali zbog jedne pronevjere, i to prije nego Općinsko državno odvjetništvo pretraži mobitel. Međutim, policajac je to odbio, a Detelić je zatim, prema optužbama, od podređenog policajca zatražio da onda barem iz mobitela izbriše Detelićevu komunikaciju s Mehinovićem. No, policajac je i to odbio te čitav slučaj, prema svemu sudeći, prijavio USKOK-u.

‘Sprečavanje štete‘

Detelić je, dan nakon uhićenja, ispitan u USKOK-u te je protiv njega predloženo određivanje istražnog zatvora. Kako neslužbeno doznajemo, odbacio je optužbe. Budući da je, prema optužbama USKOK-a, Detelić za brisanje poruka bio motiviran isključivo željom da zaštiti sebe, odnosno nema dokaza da je to Mehinović od njega tražio, istraga je pokrenuta samo protiv Detelića.

No, kako neslužbeno doznajemo, konkretna WhatsApp korespondencija iz Mehinovićeva mobitela, a koju je Detelić navodno htio izbrisati, sadrži i nekoliko drugih Mehinovićevih molbi, a koje je Detelić navodno ispunjavao. Pronađene se tako Mehinovićeve poruke u kojima traži da Detelić primi na razgovor jednog od igrača Segeste, na što ovaj pristaje te mu daje ime policijske službenice koja će razgovarati s igračem. Riječ je o stranom igraču koji je u postupku dobivanja domovnice.

"Jel možeš vidjet za domovnicu? Predao je prije 6 mjeseci i više...", pitao je Mehinović, a Detelić mu je odgovorio: "Budem". Mehinović ga je u kolovozu 2022. zatražio i podatke o prometnom prekršaju u kojem je sudjelovao automobil u vlasništvu Mehinovićeve tvrtke.

Naime, policija je Mehinovićevoj tvrtki poslala dopis u kojem traži podatke o odgovornoj osobi za prometni prekršaj, a Mehinović je fotografiju dopisa poslao Deteliću, pitajući ga: "Aj molim te vidi za šta je ovo". Kako je policija kasnije utvrdila temeljem Detelićeve šifre za pristup policijskom terminalu, Detelić je nedugo nakon Mehinovićeve poruke u sustavu i provjerio podatke o konkretnom prekršaju.

Tijekom trajanja izvida policija i USKOK su napravili izliste poziva Detelićeva i Mehinovićeva mobitela iz kojih proizlazi da su redovito kontaktirali, a prema lokacijama njihovih baznih stanica znali su se i fizički nalaziti. Iz snimki nadzornih kamera sa zgrade sisačke policijske postaje proizlazi da je Detelić znao dočekivati Mehinovića ispred postaje te bi zatim razgovarali.

- Da, meni su oduzeli mobitel i da, komunicirao sam s načelnikom policije, svojim prijateljem Marijanom Detelićem, ali ako je to toliki krimen da ga se hapsi, onda smo nakaradna država pa slobodno mogu i ja na robiju - rekao nam je predsjednik NK Segeste i vlasnik rent-a-car tvrtke MiNoa Ervin Mehinović, čiji je mobitel, oduzet lani tijekom kriminalističkog istraživanja u drugom slučaju, naposljetku "spremio" iza rešetaka šefa sisačke policije.

- Jedan čovjek me je prevario i prodao mi dvije tisuće litara ukradenoga goriva. Završio sam na policiji, prodavač je optužen, a ja ne, jer nisam znao da je riječ o ukradenom gorivu. Policajac koji je vodio istragu rekao mi je da će mi mobitel biti vraćen kada to odobri Županijsko državno odvjetništvo, no do danas mi ga nisu vratili. Riječ je o najnovijem modelu, koji je tada bio star sedam dana i koji sam platio 12.800 kuna - kaže.

Na pitanje je li između Detelića i njega bilo ikakve inkriminirajuće komunikacije, kaže da su se redovito čuli.

Prometne kazne

- Pili smo kavu barem dvaput mjesečno. Znači, poruke su uglavnom bili dogovori za kavu. Nikada nismo razgovarali o njegovu poslu. Kako imam rent-a-car agenciju i razne parkirališne i prometne kazne dobivam na dnevnoj bazi, jednom prilikom sam ga zamolio da mi izlista sve kazne koje bih trebao platiti.

Naime, država je u vrijeme korone obustavila ovrhe, a kada su opet vraćene, htio sam biti siguran da sam sve platio i da neću imati problema. To je sve i stvarno je nakaradno ako je zbog toga uhićen, iskreno, mislim da se tu radi o nečem drugom - rekao nam je poduzetnik i dodao da ga posljednjih dana nitko iz policije ili USKOK-a nije kontaktirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:38