POŽAR U LJUBLJANI

Otkriven uzrok požara u Mercatorovom skladištu

Gašenje najvećeg požara u Sloveniji u zadnjih deset godina trajalo je četiri sata, a u njemu je sudjelovalo više od 300 vatrogasaca
 Jože Suhadolnik / Delo / CROPIX

Eksplozija plinske boce prilikom varenja uzrok je požara u kojemu je u utorak izgorjelo 70 posto centralnog skladišta Mercatora u ljubljanskom prigradskom naselju Zalog, pokazala je forenzička istraga završena u srijedu.

Lokalizacija i gašenje najvećeg požara u Sloveniji u zadnjih deset godina trajalo je četiri sata, a u tome je sudjelovalo više od 300 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz Ljubljane i okolice. Mercator je objavio da opskrba njihovih trgovačkih centara nije ugrožena, a roba će se do doljnjega skladištiti u Mariboru i Ptuju.

Uništeno je više stotina tona tzv. svježeg programa - voća, povrća, mesnih prerađevina, mesa i mlijeka, ali je objekt bio osiguran, pa će dio velike štete biti nadoknađen.

Razmjeri požara i šteta mogli su biti i znatno veći da vatrogasci nisu spriječili zapaljenje dviju cisterni s amonijakom u prostorijama skladišta ukupne površine 10.00 čertvornih metara.

U požaru je jedna osoba smrtno nastradala i nađena na požarištu, ali njen identitet još nije utvrđen. Radi se o osobi koju je zaposlio vanjski izvođač koji je u Mercatoru radio na održavanju, a vjeruje se da nije bio upoznat s planom evakuacije u slučaju nesreće, pa u panici nije našao izlaz. Svi ostali radnici Mercatora i podizvođači su bili izvučeni, a preventivno je ispražnjeno i nekoliko susjednih zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:50