OGROMNA ŠTETA

Otkriven vjerojatni uzrok požara na prekrasnoj kuli frankopanskog grada Novigrada na Dobri

PU karlovačka najavljuje daljnja kriminalistička istraživanja i vještačenja kako bi se utvrdio točan uzrok požara

Procjenjuje se da je požar prouzročio štetu od oko milijun kuna

 Robert Fajt/Cropix

Vjerojatni uzrok požara na krovištima dvije kule starog grada Novigrada na Dobri u općini Netretić nedaleko Duge Rese su električne instalacije. Zaključak je to stručnjaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetič", koji su proveli očevid na mjestu događaja. Podsjetimo, požar se dogodio u utorak oko 16 sati, prvo je izbio u južnoj kuli, pa se proširio na sjevernu.

- Vezano uz događaj požara na krovištima dvorca u Novigradu koji se dogodio 15. ožujka, na mjestu događaja su jučer 16. ožujka policijski službenici i vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetič" proveli očevid kojim su utvrdili da je do požara došlo uslijed mogućeg kvara na električnim instalacijama - kažu u PU karlovačkoj, te najavljuju daljnja kriminalistička istraživanja i vještačenja izuzetog materijala kako bi se utvrdio točan uzrok požara.

Dodaju kako je materijalna šteta bez stručne procjene oko milijun kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu bit će proslijeđeno izvješće. Inače, na kuli na kojoj je izbio požar nalaze se instalacije wi-fi mreže, ali i reflektora koji je osvjetljavao zdanje.

- S obzirom da su pred nama dvije manifestacije od izrazitog značaja za Karlovačku županiju, WRC i Quattro River Rally, kojima smo se radovali, a ova lokacija im je jedna od najatraktivnijih, do početka manifestacija krovišta neće se stići sanirati. Međutim, uklonit će se sva izgorjela konstrukcija i prostor dovesti do razine da se manifestacije mogu održati, kazala je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin. Najavila je da bi se krovne konstrukcije mogle obnoviti do ljeta.

Stari grad ima dugu povijest. Točna godina gradnje mu se ne zna, pretpostavlja se da je to bilo davne 1193. godine. U 15. stoljeću došao je u posjed krčkih knezova Frankopana, u čijem vlasništvu je ostao do njihove propasti u "Zrinsko-frankopanskoj uroti" 1671.godine.

Turci su ga spalili 1543. godine, ali je ubrzo obnovljen. Kroz godine je dograđivan. Najpoznatiji gost koji je u njemu prespavao bio je austrijski car Josip II. Od 1939. godine je u vlasništvu Banovine Hrvatske. U siječnju 1944. su ga spalili partizani. Od tada grad sustavno propada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:55