nepravomoćna presuda

Otmičar Zagorčevog sina izvukao se na sudu: ‘Nije dokazano da je slao jezive poruke‘

Ivo Mateković oslobođen je krivnje da za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja
Ivan Mateković
 Ranko Šuvar/Cropix

Ivan Ico Mateković, jedan od otmičara sina generala Vladimira Zagorca, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je oslobođen krivnje za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. Točnije, bio je optužen da je bankarima Erste banke, kao svjedocima višemilijunske prevare, preko aplikacije Viber slao jezive poruke, želeći tako pomoći uhićenom Valentinu Živkoviću.

Sud nije našao nedvojbene dokaze koji bi išli u prilog optužnici, pa stoga i dalje ostaje visiti u zraku tko je bankarima slao poruke na srpskom: "Danas ideš u policiju na prepoznavanje... Znamo da si reko policiji da možeš da prepoznaš čoveka, ali razmisli... prošlo je mnogo vremena i ne verujem da možeš da budeš sto posto siguran... A naravno, oni te ne mogu da zaštite od problema u životu. (...) Ne treba ti problema još ekstra u životu... Zato ne prepoznaj nikoga ako nisi sigurna i zadrži ovaj razgovor za sebe".

- Koliko se sjećam, tog dana (1. lipnja 2017. o.pa) sam bio u Zagrebu. Šetao sam psa, pa sam otišao na trening i nakon toga se vozikao autom po gradu. Mobitel s istim brojem do tog dana sam koristio barem pet godina, a taj isti broj koristim i danas. Što se tiče bankara R.A. i J.K., njih ne poznajem, a prvi puta sam ih vidio u sudnici kad su se pojavili kao svjedoci. Također, ne poznajem niti Valentina Živkovića. Za to što me se tereti tvrdim da apsolutno nisam kriv, a vođenje ovog kaznenog postupka smatram napadom državnog odvjetništva na mene – branio se Mateković oko čijeg se jednog mobitela vrtjela istraga.

Naime, u pretragama su Matekoviću kriminalisti oduzeli, između ostaloga, SIM karticu koja je tri dana tijekom veljače 2017. korištena u mobitelu u koji je, pak, samo 1. lipnja 2017., umetnuta SIM kartica srbijanskog broja s kojeg su slane poruke bankarima. Matekovićeva supruga je, pak, posvjedočila da je sporni mobitel prodala za 100 kuna u shopu Mobitelko dva dana prije inkriminiranih poruka.

Sudski vještak u telekomunikacijskom vještačenju zaključio je da je sporna SIM kartica, s koje su slane poruke, zabilježena na baznoj ćeliji 1. lipnja 2017. od 7.53 do 8.02 sati na području Šalate i pritom naglašava da niti jedan od brojeva kojima se koristio Mateković toga dana, nije zabilježen na ćeliji s koje su slane sporne poruke bankarima.

A to dvoje bankara su, zapravo, u ulozi svjedoka bili toga dana pozvani u zagrebačku policiju na prepoznavanje varalice koji je s bankovnog računa SuperSporta podigao više od četiri milijuna kuna, a za kojeg su istražitelji posumnjali da je bio Živković glumeći s krivotvorenom osobnom iskaznicom Marina J.

Na dan prepoznavanja, kad je bankar R.A. primio poruku sa srpskoga broja, počele su mu se tresti ruke te je osjetio strah i ugrozu.

-Prijavio sam to nadređenom, koji je pozvao šefa osiguranja pa je obaviještena policija. A na prepoznavanju nisam prepoznao osobu jer je prošlo dosta vremena. Nakon svega zatražio sam psihološku pomoć. Osobno nisam tražio progon niti sam si sam slao poruke koje su imale za cilj da me zastraše - opisao je u sudnici direktor filijale R. A. koji se zbog svega osjeća nesigurno.

-Sjećam se događaja iz lipnja 2017. Trebala sam prepoznati osobu kojoj sam ranije kao djelatnik Erste banke isplatila poveći iznos novca. Prije toga, preko Vibera, s meni nepoznatog i mislim stranog broja mobitela dobila sam poruku sadržaja ‘da neka ja nikoga ne prepoznam jer da me oni ne mogu zaštititi’. Nije mi bilo ugodno zbog te poruke. Među pokazanim osobama u policiji nisam prepoznala osobu kojoj sam isplatila novac. Muškarac koji je došao u banku na glavi je nosio šiltericu, a možda i sunčane naočale, ali se ne sjećam jesu li osobe koje su mi bile pokazane prilikom prepoznavanja na glavi imale šilterice. Meni je bilo bitno da policija uhvati osobu koja je u poslovnici podigla novac jer sam ga, prije svega, iskrena je bankarica, isplatila.

Matekovićev odvjetnik Milko Križanović od početka je bio uvjeren da će dokazati da njegov klijent nije kriv.

- Moj branjenik je žrtva ovog kaznenog postupka i ambiciozne optužnice bez pokrića od samog početka koja je sama sebi svrha, tako da sam kao branitelj do kraja dokaznog postupka utvrdio da je moj branjenik optužen neosnovano – prokomentirao je kratko nepravomoćnu sudsku odluku Milko Križanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:49