PRESUDE TROJICI PROVALNIKA

OTVARALI GROBOVE, UZIMALI ŠTO IM JE DOLAZILO POD RUKU, ČAK SU I DIRALI OSTATKE PREMINULE DJEVOJČICE Bešćutni lopovi saznali kazne za gnjusne zločine

Predrag Ž. (51) i Zdravko S. (48) osuđeni su na 13 mjeseci zatvora, a Marko T. (27) na 13 mjeseci uz rok kušnje od tri godine - šteta je 35.000 kuna
 Franjo Kerep

Činjenicu da romski pokojnici “trebaju i na onom svijetu imati sredstva za život i da namire zemaljska dugovanja pa u grobnice njihovi najmiliji ostavljaju zlatni nakit, satove i novac” besramno su iskoristila trojica lopova koji su se okomili na groblje u Slavonskom Brodu.

Predrag Ž. (51), Zdravko S. (48) i Marko T. (27) su se zbog niza krađa teških 35.000 kuna, kojima su oskvrnuli grobove i pritom povrijedili mir pokojnika, na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu suočili s presudama. Predrag i Zdravko su osuđeni na 13 mjeseci zatvora, dok je najmlađi dobio 13 mjeseci, ali s trogodišnjim rokom kušnje.

Prema optužnici, oni su s 24. na 25. siječnja 2014. na pravoslavnom dijelu brodskog gradskog groblja, s ciljem neovlaštenog pribavljanja zlata s ljudskih posmrtnih ostataka, metalnom polugom uklonili kamene ploče s pet grobnica. Otvorili su poklopce drvenih lijesova te škarama isjekli limeni dio kroz koji su s pokojnika uzimali lančiće, narukvice, ogrlice i prstenje, a iz jednog su groba uzeli i 3000 eura.

Bešćutni “grobari” bez trunke pijeteta odvažili su se dirati i ostatke 14-godišnje curice.

Za razliku od dvojice začetnika jezive ideje koji negiraju krivnju, najmlađi Marko T. opisao je noćni pohod po grobnicama iz kojih su krali stvari. Ispričao je da se s Predragom upoznao u Jelasu nakon čega su nastavili poznanstvo prodajom starih stvari na tržnici, a kako nije imao novca, od njega je posudio 300 kuna.

Zavjet šutnje

- Predrag me počeo stalno zvati da mu vratim novac jer će biti problema. Navečer 24. siječnja 2014. nazvao me da dođem k njemu. Čekao me u Škodi zajedno sa Zdravkom te smo negdje krenuli. Stali smo kod neke kuće iz koje je donio metalnu polugu i škare za lim. Otišli smo do groblja.

Padao je snijeg, a Predrag je prije nego što smo izašli izvadio pištolj iz pretinca te mi zaprijetio ako ikome kažem za pohod da će ubiti mene i moju obitelj. Protrnuo sam. Nisam imao snage išta pitati dalje - ispričao je Marko T. koji je pomagao pomicati nadgrobne ploče. Zdravko je ulazio u grobnice iz kojih je iznosio vrećice u kojima su, tvrdi Marko, zveckale stvari.

- Zdravko je išao iz groba u grob. Škarama za lim je rezao lijesove. Ja sam mu svijetlio ručnom svjetiljkom i bilo mi je zlo od mirisa koji su se širili. Nisam htio gledati unutra, a Predrag nas je čekao kod ograde nakon svega te mi ponovno zaprijetio pištoljem da šutim. U grobove ulazio nisam. Od tog dana loše spavam i uzrujan sam. I strahujem za život. Prije nego što smo otišli s groblja, Predrag i Zdravko su skinuli nešto odjeće sa sebe i bacili je u kontejner - zaključio je Marko.

Predrag Ž. nije znao sucu objasniti zašto je na dan vandalizma po groblju intenzivno komunicirao mobitelom s drugom dvojicom.

Sestri trebao akumulator

- Ne znam odakle ste mene povezali u tu priču. Nikome nisam bio dužan, niti je meni itko dugovao. S Markom sam se čuo jer je njegovoj sestri trebao akumulator, a sa Zdravkom sam nekad radio na piljenju drva. Ništa nisam radio na groblju, čak ni ujaku 2011. nisam otišao na sprovod, a ni vlastitom ocu godinu poslije. Ma na groblju nisam bio od 1981.!

Ne odlazim na sprovode jer čovjek treba biti s nekim dok je živ, a kad umre to onda poslije nije važno. Inače, moja supruga je u vrijeme tih provala na groblju skupljala lampione iz kojih smo vadili vosak i poslije preprodavali - pravdao se Predrag Ž., negirajući bilo kakvu povezanost s oružjem. Zdravko S. je također porekao krađe iz grobnica, naglasivši kako nikada nije bio na spornom groblju te da ništa ne zna o romskim običajima.

Ukrali zlatni lančić

Verica N., koja je pokopala supruga tri godine prije nemile krađe, ispričala je da su njezinu mužu ukradeni lančić od bijelog zlata, prsten, zlatna narukvica te 3000 eura iz novčanika, ali ne i Rolex vrijedan 4000 eura.

Nona S. je nekoliko godina prije krađa pokopala 14-godišnju kćer, a na tijelo djevojčice obitelj je stavila zlatne naušnice, šest prstena i dvije zlatne narukvice.

- Muž me nazvao da je pomaknuta ploča s groba. On se tamo bio srušio u nesvijest. Posmrtni ostaci bili su razbacani posvuda, a kako je suprug bio srčani bolesnik i to ga je dotuklo, nakon godinu dana je umro - ispričala je Nona S. koja je ostala sama sa šestero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:09