NIJE POŠTOVAO PRAVILA

OTVORENA ISTRAGA PROTIV KAPETANA JADROLINIJINOG BRODA TIJAT Sumnja se da je uzrokovao sudar, šteta je procijenjena na najmanje 260.500 eura

 
Brod Tijat privezan na otoku Zlarinu
 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku otvorilo je istragu protiv zapovjednika (52) Jadrolinijinog putničkog broda Tijat, koji se sudario s teretnim brodom Plavi Jadran krajem siječnja u šibenskom akvatoriju, zbog kaznenog djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa.

Osnovano se sumnja da je 52-godišnjak u popodnevnim satima 31. siječnja 2018. kao zapovjednik putničkog broda Jadrolinije, na redovitoj brodskoj liniji kod rta Kobila na jugozapadnoj strani otoka Prvić, postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, navodeno je u subotu iz šibenskog tužiteljstva.

Kapetan Jadrolinijinog putničkog broda osumnjičen je da nije postupao u skladu s međunarodnim i nacionalnim propisima o sigurnosti pomorske plovidbe, niti je promijenio kurs u desno u situaciji kada se brodom približavao teretnom brodu koji se kretao u protukursu.

'Upravo zbog nepoduzimanja radnji za izbjegavanje sudara, došlo je do udara pramčanog dijela putničkog broda u lijevi bok teretnog broda s kojeg je jedan član posade pao u more, a drugi član posade skočio s broda vidjevši da će on potonuti', priopćilo je šibensko Općinsko državno odvjetništvo.

Teretni brod Plavi Jadran dužine 30 metara, koji je prevozio pijesak, prilikom sudara je potonuo, a prouzročena šteta je procijenjena na najmanje 260.500 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:24