KRAK AFERE ‘SMS‘

Otvorena istraga protiv Mamića, šefice Uprave Dinama i bivšeg čelnika kluba: Izvukli oko 600.000 kuna?

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage

Vlatka Peras; Zdravko Mamić; Igor Kodžoman

 Goran Mehkek, Ronald Gorsic, Paun Paunovic/Cropix

Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv aktualne predsjednice Uprave GNK Dinama, Vlatke Peras, zbog sumnji da je 2018., tada kao članica Uprave kluba, sudjelovala u malverzacijama kojima je Dinamo oštećen za oko 600.000 kuna. Osim Peras, osumnjičeni su i odbjegli Zdravo Mamić, koji je 2018. bio poseban savjetnik uprave kluba, te Igor Kodžoman, koji je bio predsjednik Uprave Dinama.

Riječ je zapravo o poprilično poznatome kraku tzv. afere SMS, odnosno o plaćanju usluga kontroverznom informatičaru Franji Vargi koji je u zamjenu za novac fabricirao poruke između tadašnjega glavnoga državnoga odvjetnika Dinka Cvitana te sudaca Vrhovnoga suda, a koje su Mamiću trebale poslužiti kao dokaz da je postupak koji se protiv njega vodio - politički progon.

Prema zaključcima istrage, Mamić nije znao da su te poruke protiv njega krivotvorene već je vjerovao da ih je Varga stvarno "skinuo", a ne proizveo. U međuvremenu su zbog afere SMS osuđeni i Varga, i Blaž Curić, koji mu je dostavio podatke da ga policija nadzire, te i Zdravko Mamić, koji je prije izricanja nepravomoćne presude pobjegao u BiH gdje se i danas nalazi.

Kao što je poznato, za "informatičke usluge" Mamić je Franji Vargi izgradio kuću s teretanom, no jedan dio tih usluga, kako je sada inkriminirano, Mamić, odnosno Kodžoman i Peras po Mamićevom traženju, podmirili su novcem Dinama. O otvaranju istrage danas je izvijestilo Županijsko državno odvjetništvo.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 27. lipnja 2022. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1977. i 1959.) zbog osnovane sumnje da su prvookrivljenik i drugookrivljenica počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, te zbog osnovane sumnje da je trećeokrivljenik počinio kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. u svezi članka 37. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da su tijekom 2018. godine u Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave jednog sportskog kluba iz Zagreba, i drugookrivljenica kao članica uprave kluba zadužena za opće poslove među kojima je i odjel nabave; te oboje ovlašteni voditi poslove tog kluba i postupati s pozornošću dobrog gospodarstvenika i uvijek djelovati u interesu kluba; postupili protivno svojim dužnostima, a na inicijativu i prethodno traženje trećeokrivljenika, tadašnjeg savjetnika uprave kluba.

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenica, na traženje trećeokrivljenika, odobravali trećeokrivljeniku narudžbe i plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret financijskih sredstava kluba. Osnovano se sumnja da je drugookrivljenica odobravala narudžbe, dok je prvookrivljenik svojim potpisom, na teret novčanih sredstava kluba, odobravao plaćanja razne tehničke i druge robe, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe kluba već za potrebe trećeokrivljenika.

Osnovano se sumnja da je taj sportski klub, opisanim radnjama prvookrivljenika, drugookrivljenice i trećeokrivljenika, oštećen za ukupni iznos od 597.953,13 kuna, dok je trećeokrivljeniku pribavljena nepripadna imovinska korist u navedenom iznosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:28