UBILI ČETVERO CIVILA

Otvorena istraga protiv trojice osumnjičenika zbog ratnih zločina kod Cetingrada

Osumnjičenici, starosti 55, 53 i 51 godinu, terete se za tri kažnjiva djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva
 Ilustracija/Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv trojice dvojnih državljana Srbije i Hrvatske zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području Cetingrada 1991. i 1992. ubivši četvero civila, izvijestilo je tužiteljstvo.

Istraga je pokrenuta temeljem kaznene prijave karlovačke policije i prethodnih izvida. Tri osumnjičenika, starosti 55, 53 i 51 godinu, tereti se za tri kažnjiva djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prvookrivljeni 55-godišnjak se sumnjiči da je kao zapovjednik diverzantskog voda Teritorijalne obrane Vojnić, koji je djelovao u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene Republike Srpske Krajine potpomognutim jedinicama JNA, pri okupaciji sela Batnoga i Ponor na području Cetingrada naredio da se puca u sve kuće pripadnika hrvatske nacionalnosti i rekao pripadnicima voda da se "sve satre", izvijestilo je ŽDO.

Ostala dvojica su nakon ulaska u selo Batnoga pucali iz automatskih pušaka prema civilnom stanovništvu koje je bježalo iz dvorišta. Pri tome su odmah pogodili i na mjestu usmrtili mještanina V. V., a njegova supruga M. V., iako pogođena i teško ranjena, uspjela je pobjeći, navodi ŽDO.

U selu Ponor 53-godišnjak je navodno izveo iz obiteljske kuće dvoje mještana B. O. i I. M. te ih po naređenju zapovjednika voda ubio. On je osumnjičen i da je u travnju 1992. godine u selu Ribari, kao pripadnik postrojbe Vojne policije V. kordunaške brigade tzv. Republike Srpske Krajine, gdje je na vlastiti zahtjev prešao, ubio nožem mještanina M. N. hrvatske nacionalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:41