INOVATIVNI LOPOVI

OTVORENA ISTRAGA PROTIV ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE 'PLINOKRADICA' Diljem Hrvatske krali 'gazolin', INA-u i proračun oštetili za 3,6 milijuna kuna

Ilustracija
 Nikola Vilić / CROPIX

Najmanje 3,6 milijuna kuna šteta je koju je Industriji nafte d.d. (INA) i državnom proračunu nanijelo 14 hrvatskih državljana koje USKOK tereti za krađu i zločinačko udruženje.

USKOK je protiv njih, na temelju kaznene prijave zagrebačke policije, otvorio istragu. Riječ je o osumnjičenicima u dobi od 21 do 67 godina starosti, a "operirali" su gotovo na području više županija.

Prema priopćenju USKOK-a, prvookrivljeni 33-godišnjak u razdoblju od lipnja do studenog ove godine organizirao je kriminalnu grupu na području Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske te Zagrebačke županije kao i otoka Murtera. S lokacije ilegalne bušotine na kondenzatovodu Kalinovac-Šandrovoc krali su plinski kondenzat "gazolin".

Prvookrivljeni je u mjestu Sirova Katalena postavio ilegalni priključak na kondenzatovod, a ostali su organizirani za prikupljanje i prijevoz vrijedne sirovine. Tako su po utanačenom rasporedu kondenzat pretakali u plastične spremnike od po tisuću litara, zatim ga skladištili, a onda i prevozili do krajnjih kupaca.

Procjenjuje se da su na taj način uzeli najmanje 581.270 litara kondenzata, prodajući ga po cijeni od najmanje dvije kune po litri, pa su na taj način ostvarili "plijen" od 1,1 milijun kuna. Prema USKOK-ovim procjenama, državni je proračun oštećen za najmanje 2,1 milijun, a INA za najmanje 1,5 milijuna kuna.

- USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmorice okrivljenika - izvijestili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:14