POZADINA ZLOČINA

Otvorena pitanja nakon subotnjeg masakra: Ovo je 7 ključnih činjenica koje se moraju utvrditi

Nakon stravičnog višestrukog ubojstva, te samoubojstva počinitelja, istraga bi trebala dati odgovore na više ključnih pitanja
Mjesto ubojstva u Vodicama, Branko Koloper
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cr

Nakon stravičnog višestrukog ubojstva, te samoubojstva počinitelja, policijska istraga trebala bi dati odgovore na više ključnih pitanja, kako bi se rasvijetlile sve okolnosti i pozadina ovog zločina.

1. Motiv i odluka o ubojstvu

Sve ukazuje na to da je stečaj tvrtke Matkol d.o.o. Branka Kolopera, a posebno ročište, održano prošle srijede, na Trgovačkom sudu u Zadru, bilo "okidač" za ovaj suludi pohod. Međutim, kad je počinitelj donio odluku, je li sve unaprijed isplanirao te je li nekome rekao ili nagovijestio nešto takvo, tek treba utvrditi.

2. Oružje

Prema prvim informacijama i rezultatima policijskog očevida, Branko Koloper pucao je iz kalašnjikova, ali je, navodno, imao i pištolj. Kalašnjikov je zasigurno imao ilegalno, jer dozvolu za njega nije mogao ishoditi. Prema svemu sudeći, ni pištolj nije mogao imati legalno, jer mu je oružje koje je ranije imao uz potrebne dozvole, navodno oduzeto zbog toga što je prijavljivan zbog nasilja u obitelji. Stoga nije mogao posjedovati ni lovačko oružje, iako je bio lovac. Ako brojevi na pušci i pištolju nisu izbrisani, pa čak i ako jesu, može ih se postupkom vještačenja rekonstruirati i provući kroz MUP-ov sustav, i vidjeti jesu li bili negdje registrirani.

3. Forenzika

Otkad je počeo očevid, forenzičari prikupljaju sve materijalne tragove, ali i operativci šibenske policije i Ravnateljstva policije rade mozaik cijelog događaja. Razgovaralo se sa susjedima, svjedocima, svima koji mogu dati korisne informacije. U nedjelju poslijepodne iz Koloperove kuće iznesena su dva fascikla i još neka dokumentacija. Pretraživali su se automobili, vještačit će se oružje i čahure. Očevid na mjestu ubojstava, kao i na mjestu gdje je nađeno tijelo ubojice, trajao je skoro cijelu noć.

4. Vještačenje mobitela i kompjutora

Za utvrđivanje motiva zločina bit će izuzetno važna analiza svih poziva i SMS-ova počinitelja prema žrtvama, žrtava međusobno, koristit će se analitički softveri krim-obavještajne analitike, analiza mailova, korespondencije. Vrlo brzo može se napraviti kompletna analitička slika kontakata, i iz komunikacije ustanoviti i neki od "okidača" za zločin.

5. Analiza spisa stečajnog postupka

Vjerojatno će tužiteljstvo pribaviti spis sa zadarskog Trgovačkog suda s oznakom 1 St-142/2018-102 da vidi je li bilo kakvih skrivenih motiva, obaviti razgovor sa stečajnom sutkinjom o okolnostima njegova zadnjeg prisustvovanja skupštini, te drugim sudionicima ovog postupka. Spis i stečajni postupak nedvojbeno je motiv zločina.

6. Psihoprofil ubojice

Bio je cijenjen u gradu, dostavljao je marende u obližnju školu, sponzorirao vaterpoliste, odbojkaše, bio je aktivan vjernik. No, na privatnom i poslovnom planu doživio je krah. Bio je nasilan prema supruzi, kad je upao u financijske probleme zatvorio se u sebe i o tome nikome nije govorio, mislio je da to može sam riješiti. Kad je postao svjestan da ostaje bez svega, izlaz je našao u zločinu, i na kraju presudio i sebi.

7. Eventualni pomagači

Zasad nema pokazatelja da bi počinitelj u svom krvavom pohodu imao pomagače, No, policijskom istragom ta bi se pretpostavka trebala i službeno potvrditi, a usto bi se trebalo provjeriti je li možda nekome rekao što bi mogao napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:46