OVISNIK O KOCKI

Ovaj čovjek je bio noćna mora svih trgovaca u centru Zagreba, na pljačkama je ‘zaradio‘ 1,2 milijuna kuna!

Ja sam se probudio u 7 sati i čekao da pravosudni dođu po mene u ćeliju. Ali nitko nije reagirao...

Suđenje Deanu Kapetiniću na Županijskom sudu zbog serije razbojništava

 Ranko Suvar/Cropix

Markirane tenisice Emporio Armani i Tommy Hilfiger, te crvena platnena torba u jednoj ruci a pištolj u drugoj bili su dobitna kombinacija starom policijskom znancu Deanu Kapetiniću (37) zvanom Deki da po centru Zagreba u nepuna dva mjeseca, s crnom maskom na licu, odradi seriju razbojništava 'teških' preko 1,2 milijuna kuna.

Zbog ukupno 14 razbojništava od kojih su dva ostala na pokušaju i od kojih je prvo u nizu počinio nedugo nakon izlaska iz zatvora gdje je odgulio dugi niz godina, a bio je pravomoćno osuđen na ukupno 14 godina robije, Kapetinić je sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu. No suđenje je počelo s odmakom od dva sata jer su ga iz remetinečkog zatvora zaboravili dovesti na sud.

- Ja sam se probudio u 7 sati i čekao da pravosudni dođu po mene u ćeliju. Ali nitko nije reagirao. Iako sam ja imao sudski poziv za današnji datum, ali oni su rekli da nemaju obavijest. Ne mogu ja na to utjecati - pravdao je Kapetinić svoje kašnjenje na ročište sutkinji Jadranki Kos. Na upit kakav stav zauzima o krivnji rekao je, pak, da se krivim ne smatra te da ujedno osporava postavljeni imovinsko-pravni zahtjev "težak" milijun kuna.

image

Dean Kapetinić i pravosudni policajci

Ranko Suvar/Cropix
image

Dean Kapetinić i pravosudni policajci

Ranko Suvar/Cropix

Prema optužnici, Kapetinić je posljednje djelo prije uhićenja odradio 3. veljače prošle godine oko 9.45 sati kada je ušao u zlatarnicu Glasnović na Ilici. Bio je maskiran crnom maskom preko lica te je od zlatarke zatražio da mu preda zlato. Pritom je na pult odložio air soft pištolj Heckler&Koch pa je zaposlenica u strahu za život ga poslušala predavši mu etuije sa zlatnim i srebrnim nakitom.

Ulov 'težak' 231.940 kuna je utrpao u crvenu torbu koju je donio sa sobom i pobjegao ali nakratko i neuspješno. Naime, policajci su ga 20-ak minuta nakon toga uhitili na križanju Jagićeve i Ulice Republike Austrije s vrećom punom zlata. Pa su ga kriminalističkim istraživanjem uspjeli povezati s još 13 kaznenih djela.

Ludu hrabrost koja se ne preporučuje pokazala je, pak, djelatnica zlatarnice u Importanne centru lanjskog 27. siječnja oko 11 sati kada je prema istom scenariju Kapetinić, sumnja tužiteljstvo, ušetao u prodajni prostor i zatražio zlato. Kad je na pult odložila podloške sa zlatnim lančićima, uperio je pištolj pa ga je prestravljena zaposlenica podloškom udarila po oružju tako da je došlo do opaljenja.

Osim zlatarnica, optuženom su se na meti našle i ljekarne.

Iz ljekarne Pablo u Heinzelovoj 22. siječnja lani oko 9.45 sati ukrao je 925,48 kuna koje mu je apotekarka morala staviti u crvenu vrećicu. Kriminalisti su otkrili i da je osumnjičeni strah posijao i 20. siječnja oko 7.30 u ljekarni Joukhadar u Ivane Brlić Mažuranić. Prvo je zapovjednim tonom zatražio novac od djelatnice ali i da mu preda ostatak novca iz sefa što ona nije mogla učiniti pa se na kraju uspio udaljiti u nepoznato s 'tek' 9490,86 kuna.

Uz viku koja je nastala, pak, 18. siječnja oko 11 sati kada je zapovjednim tonom i uz psovke u ljekarni Nuhbegović Meleća na Savskoj cesti tražio novac, lopov se uspio domoći oko 1400 kuna. Razbojništvo je odradio i 13. siječnja oko 12.55 sati u ljekarni Kuharić u Žajinoj ulici gdje je na pult bacio crvenu torbu te uperio pištolj u djelatnicu naredivši da mu preda novac. Tom je prilikom zaradio 4800 kuna.

image

Ukradeni nakit

Puz

I 11. siječnja oko 11.55 sati uspio je prema istom scenariju napuniti crvenu vreću novcem Gradske ljekarne Zagreb u iznosu od 710 kuna. Oko 5000 kuna zaradio je u ljekarni Kuharić u Grahorovoj 5. siječnja oko 13.30 sati.

Povezan je i s razbojništvom u trgovinu Contra M u Ilici od 3. siječnja oko 13.30 sati iz koje je ukrao 2200 kuna te s onim u trgovinu Gidra2 na Savskoj iz koje je odnio 2000 kuna.

U Gradskoj ljekarni Zagreb na Strojarskoj se 28. prosinca ujutro unio u lice zaposlenici dok je u ruci držao pištolj pa mu je ona u strahu za život predala 4996 kuna.

Uoči lanjskog Božića posjetio je i Veliku Goricu gdje je odmah po otvaranju zlatarnice Križek na Trg kralja Petra Krešimira IV prestravio djelatnicu. Zapovjednim tonom dok je tražio zlato, udario ju je po gornjem dijelu tijela i potom odgurnuo. A kako mu je ona odbijala predati traženo i pritom pritisnula tipku za tihi alarm, on ju je pustio zatraživši da mu otvori vrata zlatarnice. Poslušala ga je pa je pobjegao neodrađenog posla.

image

Ukradeni nakit

Puz

Zlatnog nakita vrijednog 231 300 kuna domogao se 18. prosinca pretprošle godine u zlatarnici M Gold Zaks u Masarykovoj nakon što je na pult stavio papirnatu vrećicu u koji mu je zlatarka bila primorana staviti zlatninu.

Najvećeg plijena domogao se 23. studenoga 2020. oko 10.20 sati u zlatarnici Celje u Praškoj kada je po ulasku unutra, počeo otvarati ladice. No, one su bile zaključane pa je zaposlenici zapovjedio da mu ih otvori. Zlatninu je utrpao u torbu s kojom je došao oštetivši zlatarnicu za 752.609 kuna.

Na idućem ročištu bit će saslušani svjedoci i pregledane snimke videonadzora iz opljačkanih radnji, a njegov odvjetnik Drago Boras je predložio i da se uz vještaka psihijatra sasluša i Kapetinićeva majka na okolnost njegove kockarske ovisnosti.

image

Ukradeni nakit

Puz
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:45