AIRBUS H145

Ovakav se helikopter srušio u kanjonu Čikole, poznati fotograf: ‘Bio je sličan Gazeli iz JNA...‘

Moguće je da je zapeo i za dalekovod koji se isto tako nalazi na području gdje je letio helikopter

Ilustracija, helikopter Zračnih snaga Mađarske H-145

 Ferenc Isza/Afp/Profimedia/Ferenc Isza/afp/profimedia

Poznati fotograf i reporter Romeo Ibrišević vidio je helikopter koji je letio nedugo prije nego se srušio u kanjonu Čikole. Opisao nam je što je vidio danas između 11 i 12 sati.

- Sjedio sam u etnoselu Etnoland. Preletio je helikopter, sličan mi je bio Gazeli (helikopter koji je bio u uporabi u JNA). Nedugo potom vidio sam dim i prošli su vatrogasci. Pretpostavka je da je možda zapeo za zipline jer je išao upravo u tom smjeru, ali moguće je da je zapeo i za dalekovod koji se isto tako nalazi na području gdje je letio helikopter. Uskoro je cijelo područje bilo blokirano od strane policije i nije se moglo prići mjestu pada helikoptera - rekao nam je Ibrišević.

O onome kako ga je opisao, moglo bi se raditi o modelu helikoptera AIRBUS H145 M, višenamjenskom helikopteru srednje veličine koji su stacionirani u zrakoplovnoj bazi u mađarskom Szolnoku.

Osim helikoptera tog tipa, mađarsko zrakoplovstvo raspolaže većim modelom helikoptera istog proizvođača H225 M te ruskim helikopterima Mi-17 i MI-24 koji su u postupku zamjene helikopterima europskog proizvođača u modernizaciji zračnih snaga do 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 23:44