DETALJI OPTUŽNICE

Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

Prema optužbama, 22 člana navodne prevarantske grupe su umirovljenicima u samo dva mjeseca oteli veliki iznos novca

Romano Beganović

 Facebook, Mup

"Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na Županijski sud, a u banci ništa ne smijete govoriti da ste razgovarali s nama".

Ovo je jedan od maštovitijih poruka koje su policija i USKOK tajno snimili prisluškujući razgovore navodne 22-člane skupine prevaranata, optuženih da su od rujna do studenoga 2022. građanima oteli milijun eura, predstavljajući se kao lažni policajci, djelatnici Ureda za sprječavanje pranja novca, djelatnici banaka, ali i raznih nepostojećih institucija koje su prevaranti izmišljali te im dodavali atribute kako bi imena žrtvama zvučala službeno i autentično. Tako su u gore navedenom razgovoru iskoristili i poznato ime budućega glavnoga državnoga odvjetnika.

"Ovdje krim inspektor i načelnik policije Mislav Balić..."; "Ovdje inspektor Vlado Tomić... Imate nakit? Mi vam možemo ponuditi osiguranje za vaš nakit"; "PBZ će uskoro biti blokiran, morate u banci podići što veći iznos. Znamo da vam neće dati da podignete sve, ali morate podići što više"; "Ovdje Marijeta Kolar iz postaje u Heinzelovoj, i ja sam zadužena za prisluškivanje vašeg razgovora"; "Ne smijete drugima govoriti da vam je netko opljačkao 20.000 kuna jer se za širenje takvih informacija može dobiti šest mjeseci zatvora"; "Sav zlatni nakit stavite u kuvertu i odnesite u vaš poštanski sandučić", neke su od izjava upućenih žrtvama, uglavnom ljudima starije životne dobi, najčešće penzionerima.

Nakon što je u studenome prošle godine USKOK podignuo optužnicu protiv 22 okrivljenika predvođenih Romanom Beganovićem i Kristijanom Šajnom, danas je na zagrebačkome Županijskome sudu održana i sjednica optužnoga vijeća o kojemu se obrana očitovala o optužnici. Obrana okrivljenika zatražila da se gore spomenuti, ali i mnogi drugi, tajno snimljeni razgovori izdvoje kao nezakonit dokaz.

image

Romano Beganović

/Facebook

Optužno vijeće ih je odbilo, no na tu odluku obrana ima pravo žalbe Visokom kaznenome sudu, te je za očekivati kako će to pravo i iskoristiti. Inače, istragu oko niza slučaja prevara koja je u studenome 2022. rezultirala uhićenjima Beganovića, Šajna i ostalih pokrenula je Služba općega kriminaliteta zagrebačke policije, a nakon što su se godinama, gotovo svakodnevno, u Zagrebu pojavljivali slučajevi tzv. lažnih policajaca, odnosno prevara starijih građana.

Policija je pokrenula i nekoliko preventivnih kampanja upozoravajući na ovaj vid kriminala, međutim i dalje bi gotovo svaki dan u biltenu događaja zagrebačke policije osvanuo novi slučaj prevare. Nakon što su definirali tko bi članovi skupine mogli biti, policija i USKOK su počeli prisluškivati mobitele s kojih su pozivane žrtve, te su počele tajno nadzirati osumnjičenike. Otkriveno je tako da su na području Borongaja napravili tajni call-centar iz kojega bi svakodnevno nazivali žrtve po imeniku, a kada bi u razgovorima od umirovljenika doznali kako imaju novca ili nakita, slali bi terenske ekipe koje bi, predstavljajući se kao policajci ili nešto drugo, od žrtava uzimali dragocjenosti.

O visokom stupnju organiziranosti osumnjičenika svjedočio je jedan od snimljenih razgovora u kojemu je jedan od djelatnika "call centra" drugome rekao kako uzima slobodan dan, dok ga je drugi pitao je li našao zamjenu za taj dan. Inače, tijekom istrage veći dio osumnjičenika je priznao optužbe, no organizatori Beganović i Šajn navodno ih poriču te su se branili šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:04