RAZBIJENA NARKO BANDA

Ovako su razgovarali Putin i Robin Hood: ‘180 tisuća € za žbunje?! Majko mila, pomamili su se‘

U jednom od razgovora iz veljače 2020. dogovaraju isporuku droge za Sloveniju, spominje se i Istanbul, plaćanje 150.000 eura

Prvooptuženi Viktor Milaković (u prvom planu) na Facebooku je često objavljivao fotografije sa svojim dečkima, od kojih su neki, kao Leo Zdenjak (krajnji lijevo), također završili iza rešetaka

 Facebook/

Nabavili su najmanje 761 kilogram marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina, 3000 tableta MDMA, 155 grama smjese za miješanje s kokainom te kilogram smjese za miješanje s amfetaminom. Sumnje su to USKOK-a prema kojima su, potom, na ilegalnom narkotržištu prodali najmanje 554 kilograma marihuane, zatim po osam kilograma amfetamina i kokaina te 1000 tableta MDMA. U džep su si stavili više od pola milijuna eura, odnosno najmanje 593.000 eura koje su podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju koje su vodili Viktor Milaković i Darko Jandrić. Riječ je o dvojcu koji već 22 mjeseca planira strategiju obrane iza rešetaka remetinečkog zatvora na ranije optužbe da su kao dio kriminalne skupine 2021. minirali zgradu na Laništu, pokušavši ubiti obitelj navodnog suparnika Tomislava Sučića, kuma Tomislava Sablje koji je proljetos ubijen u klubu Ritz, ali i da su pripremali identičnu bombu za obitelj samoga Sablje koji se tad sa Sučićem nalazio u pritvoru.

Ovoga puta istražitelji su proširili istragu zaključivši, na osnovu prikupljenih dokaza, da su Milaković, inače osnivač grupe Alibi koji se na Dori 2010. predstavio u rep izdanju, te Jandrić oformili zločinačko udruženje koje je u konačnici obuhvatilo 20 osoba. Svaki je na svoj način trgovao drogom od lipnja 2019. do ožujka 2021. po metropoli i županiji te Istri, Kvarneru, ali i sisačkom kraju. Preciznije, Milaković i Jandrić opijate su nabavljali i pronalazili zainteresirane kupce, a Leo Zdenjak i Jan Andabak slijedili su njihova daljnja uputstva te su za isporuku i prijevoz angažirali još i Gorana Štimca, Vjerana Krvavicu, Damira Medarića, Igora Zdenjaka i druge... Polovica novouhićenih tijekom petka su stari policijski znanci, a drugoj polovici to je prvi susret s policijom.

Zanimanja su im šarolika. Od poduzetnika i mesara do tehničkih crtača, tehničara za vozila, bravara, a najviše je "upao" u oko Mario Gavrić, vlasnik narodnjačkog kluba Ritz i jedan od svjedoka ubojstva Tomislava Sablje.

Tužitelji su tako povezali Gavrića s kilogramom kokaina koje je, sumnjaju, kupio za 35.000 eura. Točnije, Jandrić je prvo dva kilograma droge kupio od nepoznate osobe koja je potom kolala 11. siječnja 2021. po Maksimiru. Drogu je u jednu zgradu dovezla nepoznata osoba u Audiju i istu je potom preuzeo Krvavica te ju smjestio u Peugeot i odvezao u garažu na Ravnice. Tamo je kokain izvagao, prepakirao i pripremio za daljnji put pa je prema Jandrićevim uputama 18. siječnja kilogram kokaina isporučio u Špansko, u lokal Činkica u kojem se nalazio Gavrić.

"Brojim", šalje Krvavica poruku s fotografijom novčanica Jandriću, a nedugo potom mu piše "Obavili". I upravo poslana fotografija eura s pozadinom keramičkih pločica poda Činkice kao i komunikacija Gavrića pod nadimkom Boost, za USKOK su dovoljni dokazi da je Krvavica drogu, koju je naručio od Jandrića, predao Gavriću i zauzvrat mu dao za Jandrića 36.000 eura.

Naime, konkretniji mozaik istražitelji su počeli slagati tek nakon što je na temelju naloga USKOK-a provedeno informatičko vještačenje mobitela, stickova, tableta i drugih uređaja oduzetih od osumnjičenih prije dvije godine jer isti nisu željeli policiji otkriti šifre, a kamoli da ih sami otključaju. Iz komunikacije putem servera za kriptiranu komunikaciju Sky Ecc i Anom, koja je pribavljena putem istražnog naloga od Francuske i međunarodne pravne pomoći SAD-a, istražitelji su došli do korisnih saznanja. U razgovorima je ekipa, naime, detaljno objašnjavala na koji način i od koga dugi niz godina nabavlja drogu, kome su je i po kojoj cijeni dalje preprodavali, a može se iščitati i njihova spremnost da, ukoliko budu uhićeni tijekom šverca, u tom slučaju drukanja nema te će im biti plaćeni odvjetnici i slat će im se novac u zatvor. Imali su prisne i razgranate odnose s osobama koje drogu proizvode i krijumčare, a nakon što su dogovarali kupnju, oslanjali su se opušteno na niz zaštitnih mehanizama kako bi prikrili tragove.

Pa su tako kriminalisti zaključili da je Milakovićevo kodno ime bilo Putin.

"... išla danas na razgovor za produžetak boravka. Došla su gospoda iz obavještajne agencije na razgovor i vodili sa ženom razgovor o meni, tebi i ostatku ekipe, a ne o produljenju boravka i njezinoj zaposlenosti (...) ma brate, znaju da sam promijenio adresu, znaju za tebe i toneta što smo radili u Južnoj. Ma to je sve zajednička optužnica, samo se treba paziti da se ne dogode individualno problemi kao što je nama sad bilo. Ona je rekla kako ne zna što radim, da sam na kompjutoru za stranu firmu i da se ona ne miješa. Brate, sve oni znaju. Brate ja sam, Putin je", dio je sadržaja poruka koje je pisao 4. ožujka 2021. Milaković, koji je u razgovorima znao spominjati i određene adrese, kućne brojeve, datume rođenja, datume s prometnim nesrećama, smrti pojedinih osoba...

U kriptiranoj komunikaciji Darko Jandrić bio je, pak, Robin Hood te je dijelio, među ostalim, fotografije svoje djece, ali je pisao i poruke u kojima su isto oni bili predmet razgovora. Ujedno je i suprugu ubacio u kriptirani razgovor davši to do znanja osumnjičenom Goranu Štimcu: "Supruga je na Sigetu pa se vi dogovorite kad, što i kako. Ja sam tu samo poštar koji prenosi poruke i zato sam otvorio ovu grupu da ne moram poruke prosljeđivati".

U jednom od razgovora Putina i Robina s drugim osobama iz veljače 2020. dogovaraju isporuku droge za Sloveniju, spominje se i Istanbul, plaćanje 150.000 eura unaprijed nakon čega Milaković poziva trgovca nadimka Crni da svrati u Zagreb, da će biti ugošćen i da se dogovore oko svega.

"Ne iđemo niđe brate moj, mora da se sastanemo svi zajedno. Đe ćete, recite na pola puta. Ja sjedan i Bobo pa dolazimo autom. Prevoz kreće u petak, daj da se sastanemo", zavapio je Crni na što mu Jandrić odgovara "Sve jasno, brate, ali svi moramo biti na sastanku, mora biti i Putin (Milaković o.pa), mi bez Putina ne možemo raditi".

Zanimljiva je i učestala komunikacija između Milakovića i Jandrića.

"Mi smo svoji. Tvoja djela su i moja, moja djela su i i tvoja. Dolazi čovjek iz Bratislave... Imamo dobru varijablu za belo i kristal. Moramo se pokrenut‘, krenuti u novu sezonu. Imamo klinca od soldjera, imam više kandidata pa i majka jednog od njih jer ima iskustva. Žuto imamo iz Makedonije, imam top robu za kilograma zelenog po 1200 eura ", piše u ljeto iste godine Milaković Jandriću. Kako droga kola, od posrednika dobiva pohvale da je roba dobra.

U travnju 2021. nastala je blaga panika. Jandrić obavještava Milakovića da je "Igi pao pa da ide maknuti speed koji je on spremio u podrum". Pritom govori i kako ide preko granice te da neće čekati da bude uhićen i moli ga da mu donese novac za odvjetnika i kantinu. Ujedno komunicira i sa suprugom te komentira uhićenje Igora Zdenjaka uz fotografiju njega u lisicama pa nju i sebe tješi kako ga on neće drukati.

Sva trgovina drogom, ako je suditi prema razgovorima, nije išla lišo. Neka droga nije bila naplaćena i na to se požalio Jandrić te kroz poruke dao do znanja i da je nekom čovjeku bio uzeo stan jer mu nije imao otkud platiti. Zanimljivo je i da je, iako mu je na granici pala droga, ponovno od iste osobe iz Crne Gore naručio novih 200 kilograma marihuane.

U njihovom poslovanju bilo je i prigovaranja. Pa tako Milaković prigovara Jandriću u svibnju 2020. što je dogovorio plaćanje 180 kilograma marihuane za 180.000 eura gotovine.

"Ma stopiraj to. Nisi trebao uopće pričati o kešu. Jer su se oni pomamili, majko moja. Razumijem ih u potpunosti, kad znaju za keš grizu. Džabe ja tebi govorim ideologiju (...) Imaš taj problem što trčiš kad nemaš robu u rukama i potpisuješ đavolji ugovor... Nek nađu drugdje gdje lova na drvetu raste, ali 180.000 eura za žbunje u rinfuzi? Dozovi se pameti, molim te", ljutit je bio Milaković da bi dan kasnije Jandrića za trgovinu marihuane u Rijeci - pohvalio.

Nisu svi kupci bili zadovoljni ponudom marihuane. Priopćio je to Leo Zdenjak Milakoviću jer se stanoviti Mustafa požalio na kvalitetu, da je marihuana trula i smrdi. Bilo je tu i iznenadnih kupnji i kupaca. Muškarac nadimka Folcika na osnovu prethodnih uputa Jandrića došao je na adresu Josipa Bodiša. Bilo je to 6. rujna 2020. i to baš u trenutku dok je bio na toaletu. Razgovor nije dobro prošao pa je Bodiš o tome odmah obavijestio Jandrića: "Vjerojatno sam ti napravio problem. Došao Folcika i zvonio. Taman sam bio na WC-u i počeo kakati. Moram sam prekinuti nuždu da bi otvorio vrata, a Folcika me pita di sam dosad. Pa ako ne otvaram i puštam vodu na WC-u, misliš dal bi slučajno mogao biti na WC-u sam mu rekao. To mu se nije svidjelo pa se okrenuo i otišao".

Nakon toga Bodišu je Jandrić očitao lekciju, da su svi mimoze te da Folciki izbaci mix ili neka mu ga zakopa u vrtu u teglici pa će pokupiti. A s odmakom vremena ga i tješi kad izražava bojazan da bi ga jedan kupac, u slučaju uhićenja, mogao cinkati: "Nema Boga da te prepozna i da idemo na prepoznavanje. Ja svom prijatelju vjerujem 300 posto i on meni. Jer pao sam s njegovom travom prije 12 godina i nisam pjevao. Ljude me cijene, a oni su sad nivo odskočili...".

Prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, Milaković tijekom boravka u istražnom zatvoru nije imao posjeta niti je primao uplate od ikoga. Dok su Jandrića posjećivali članovi obitelji, koji su mu i vršili uplate na zatvorski polog. Zdenjak je primao posjete obitelji, a osim obiteljskih uplata na tisuće kuna svakih nekoliko mjeseci, kune mu je uplaćivao upravo Milaković.

Tijekom petka i subote osumnjičeni su ispitivani u prostorijama USKOK-a. Petorica osumnjičenih od ranije se već nalaze iza rešetaka - četvorica su u istražnom zatvoru, a jedan služi kaznu, a USKOK je za sedmoricu predložio od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu pritvaranje dok za (pre)ostale navode da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:25