IDU U ZATVOR!

Ovo je dvojac koji je ‘ovršio‘ zvijezdu Vatrenih i uzeo mu 500 tisuća kuna, kupovali su zlatne poluge

Baković (55) je dobio 22 mjeseca, a Mavrinac (61) 18 mjeseci zatvora. Osobe koje su iz pozadine sve organizirale nisu pronađene
Davor Baković i Čedo Mavrinac
 Ranko Šuvar/Cropix

Varalice koji su preko lažnih ovrha kupovali zlatne poluge i tako oprali 2,4 milijuna kuna na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu suočili su se s presudama. Zbog pranja novca, prevara i krivotvorenja Davor Baković (55) osuđen je nepravomoćno na godinu i 10 mjeseci zatvora, a Čedo Mavrinac (61) dobio je godinu i pol te obavezno psihijatrijsko liječenje.

Jedna od njihovih žrtava bio je i hrvatski nogometni reprezentativac Tin Jedvaj kojeg su planirali ovršiti za 1,3 milijuna kuna, no s računa su mu skinuli "samo" pola milijuna kuna koje mu prema presudi moraju solidarno i vratiti. Ujedno, i Fini moraju vratiti 1,9 milijuna kuna jer je u međuvremenu obeštetila tvrtku TD Cipro koju je dvojac preko Mavrinčeve tvrtke Andatog usluge također ovršio.

Odbacili krivnju

Za razliku od ožujka 2018. kada je Mavrinac rekao da se smatra krivim, u listopadu 2020. okrenuo je ploču pa su obojica krivnju odbacila.

- Nemam ništa s tim kaznenim djelima koja mi se stavljaju na teret i nikad nisam imao nikakvih kontakata s Mavrincem - branio se Baković. Mavrinac je, pak, otvorio dušu rekavši da ga je Baković upoznao s dvojicom muškarca, Valterom zvani Zagi i Tihomirom, koji su mu predložili biznis.

- Odveli su me da osnujem tvrtku Andatog usluge koja bi se trebala baviti uvozom bijele tehnike iz Kine i njezinom distribucijom po trgovačkim centrima. Iz Rijeke u Zagreb me dovezao Baković autobusom. Sastali smo se s tim muškarcima te su mi obećali godišnju plaću od 400.000 kuna. Dogovorili smo da ću ja potpisivati papire za tvrtku, Valter i Tihomir su me vozili javnom bilježniku i tako sam postao direktor. Vodili su me i u banku, a nosio sam dokumentaciju i u Finu. Ništa nisam sumnjao jer je sve bilo unaprijed pripremljeno.

Dao sam im fotokopiju svoje osobne za potrebe otvaranja firme - opisivao je Mavrinac. Priznao je i da je odlazio u zlatarnicu Dodić kao i u Moro&Kunst kako bi podigao zlatne poluge koje su unaprijed bile plaćene, a koje je davao navodno Valteru i Tihomiru.

Prijava policiji

- Dvije i pol godine živio sam dotad već u Njemačkoj i kako nisam često u Hrvatskoj, dao sam punomoć svome ocu da obavlja novčane transakcije u moje ime. U listopadu 2016. nazvao me otac i pitao jesam li podizao kakve veće iznose s računa. Netko je na temelju nekakve ovrhe podigao s mog računa pola milijuna kuna. Otac je obavijestio policiju jer je ispalo da je novac dignut temeljem krivotvorenog rješenja - ispričao je nogometaš Tin Jedvaj krajem 2016. policijskim istražiteljima.

Tomislav Gakić koji je sa suprugom u rujnu 2015. osnovao famoznu tvrtku Andatog usluge, na prijedlog javnog bilježnika prodao je trgovačko društvo kako bi izbjegao plaćanje troškova zatvaranja pa se Grakić riješio firme u rujnu 2016.

- Javni bilježnik me nazvao rekavši da ima kupce za tvrtku pa sam ugovor o prodaji potpisao 20. rujna, a novi kupac, Čedo Mavrinac, kojeg nikada nisam vidio, sutradan je potpisao ugovor. S tom tvrtkom više nisam imao nikakve veze, a nakon prodaje su mi dolazili neki ljudi na adresu raspitujući se o novom vlasniku – kazao je Gakić. Prema iskazima svjedoka tvrtka Andatog usluge željela je od tvrtke Moro & Kunst u Ljubljani kupiti zlato za iznos od 2,8 milijuna kuna.

U potrazi za zlatnim polugama, obratili su se i zlatarnici Dodić od koje su kupili 8 kilograma zlata plativši ga 294.800 eura. Osam zlatnih poluga preuzeo je Mavrinac. Potpisao je fakturu, stavio žig tvrtke i otišao taksijem. Zlato je kupljeno novcem od lažnih ovrha Jedvaja te TD Cipro, a val lažnih ovrha prekinula je policija nakon dojave o možebitnom pranju novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:03