FININIH 13

Ovo je najtraženiji hrvatski bjegunac: Ante Roso mozak je pljačke Fine

Banda je punih šest godina uspješno bježala zahvaljujući pogrešnim procjenama policije i lažnim tragovima

ZAGREB - Pet od jedanaest nedavno privedenih priznalo je svoju ulogu u krvavoj pljački poslovnice Fine iz 2005. Riječ je o Ivici Štrku, Ivanu Tucmanu, Draženu Bekavcu, Draženu Elčiću i Ivoni Ban. Neki od njih istražiteljima su potvrdili i sudjelovanje u pljačkama Erste banke i Privredne banke Zagreb u Zagrebu, te dvije Finine poslovnice u Zagrebu od 2004. do 2008., teškim 6,3 milijuna kuna.

Lažni tragovi

Punih šest godina uspješno su bježali od pravde zahvaljujući pogrešnim procjenama policije i lažnim tragovima koji su zbunjivali istražitelje te u konačnici doveli do uhićenja Nenada Filipovića, umirovljenog pukovnika HV-a. Prema iskazima uhićenih, u međuvremenu preminuli Nenad Filipović uistinu je trebao sudjelovati u pljački Fine u Zvonimirovoj tijekom koje su ubijena dva zaštitara Sokol Marića, ali je u posljednji čas odustao.

Zahvaljujući nepotpunoj informaciji o sudjelovanju Filipovića u tom zločinu, policijski istražitelji su 2005. krenuli krivim tragom. U tome su im pomogli i lažni tragovi koje je ostavljao Ante Roso, navodni šef bande odgovorne za seriju kriminalnih djela. Pljačku Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu organizirali su Ante Roso i Ivan Boršić , a dvojicu zaštitara, Dragana Renara i Stipu Mušana, rafalom iz automatske puške ubio je Dubravko Šugelj.

Potvrđeni navodi

Osim što su uspjeli ishoditi priznanje gotovo polovice uhićenih za ukupno šest brutalnih pljački , policijski istražitelji pred otkrivanjem su i drugih zločina. Neki od uhićenih, naime, potvrdili su navode pokajnika Ivana Boršića o sudjelovanju skupine u švercu droge, a istražitelji su uvjereni da će uskoro rekonstruirati i više profesionalnih ubojstava koje je, navodno, počinila skupina Ante Rose.

Ova priznanja, za koja su zaslužni službenici odjela općeg kriminaliteta triju policijskih uprava (Zagreb, Istra, Sisak), otvorila su mogućnost novih važnih istraga i predstavljaju ozbiljan udarac organiziranom kriminalu u Hrvatskoj.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:52