ROBERT MATANIĆ

'OVO JE PRAVO MEDICINSKO ČUDO' Sudionik atentata na Pukanića probudio se iz kome pola godine nakon brutalnog udarca utegom u glavu

Robert Matanić još ne može govoriti i čeka da mu ugrade umetak koji će nadomjestiti smrskanu kost lubanje
 Arhiva CROPIX

Robert Matanić, osuđen na 35 godina zatvora za organiziranje ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića, probudio se iz duboke kome, miče rukama i prepoznaje lica članova svoje obitelji, no i dalje je prikovan uz krevet zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici i još uvijek ne može govoriti. Njegov odvjetnik najavljuje tužbu zbog sigurnosnih propusta zbog kojih je Matanić gotovo pola godine proveo u komi.

Centar za govor

U stanju teške kome Matanić je bio otkako ga je 19. ožujka ove godine u dvorištu zatvora u Lepoglavi čeličnim utegom pokušao ubiti 24-godišnji Dario Šišaković, osuđenik za brutalno ubojstvo Dijane Ćulibrk u njezinu stanu u Novom Zagrebu. Nakon samog krvavog događaja u kaznionici Matanića su na životu održavali liječnici i medicinsko osoblje varaždinske bolnice, a potom je prebačen u zatvorsku bolnicu u zagrebačku Dubravu. Posljednje informacije iz kruga njegove šire rodbine govore da je izvan životne opasnosti te da čeka kirurški zahvat kojim će mu umjetnim fragmentom nadomjestiti smrskani komad kosti lubanje.

- Prepoznao nas je, miče rukama i većinu vremena ima otvorene oči. Čeka se da mu profunkcionira i centar za govor. Liječnici su optimistični. No glava mu i dalje izgleda stravično. Nedostaje mu velik dio kosti lubanje preko koje je koža. Naknadno će mu, kako su nam rekli, tu površinu lubanje doslovno zakrpati umjetnim umetkom - ispričao je Matanićev rođak iz Zagreba.

U međuvremenu je protiv Darija Šišakovića podnesena optužnica za pokušaj ubojstva.

Svađa kod sprava

Neslužbene informacije iz lepoglavske kaznionice govorile su da su se Matanić i Šišaković isprva verbalno sukobili u zatvorskom dvorištu gdje nalaze sprave za vježbanje. Svađa je prerasla u fizički sukob u jeku kojeg je Šišaković u jednom trenutku dograbio uteg i svom snagom Matanića udario po glavi. Krvavom događaju svjedočilo je nekoliko osuđenika. Nakon što je Šišaković vezan lisicama, a poluživi Matanić prebačen na odjel hitne kirurgije varaždinske bolnice, na mjestu događaja očevid je proveo zamjenik županijske državne odvjetnice u Varaždinu Darko Galić.

Matanićev odvjetnik Hrvoje Korša potvrdio je informaciju o poboljšanju zdravstvenog stanja njegova klijenta.

- Liječnici se ne usude ništa prognozirati. Već i ovaj razvoj stanja kod Roberta pravo je medicinsko čudo. Prerano je reći hoće li u dogledno vrijeme on moći govoriti. U cijelom slučaju sigurno je samo to da su se u zatvoru dogodili propusti zbog kojih je Robert sada u ovakvom stanju - kaže Korša. Dodaje da se čeka slobodno mjesto u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Novom Marofu.

Tužit će napadača

- Tamo je jedino moguće smjestiti ga jer mu je potrebna 24-satna liječnička skrb. U opciji je bila i bolnica u Dugoj Resi, ali naknadno su se u Ministarstvu pravosuđa odlučili za Novi Marof - kaže odvjetnik. Ne precizira, ali s obzirom na činjenicu da je Matanić sada svjestan i u stanju potpisati punomoć, Korša najavljuje njegovu tužbu protiv zatvora u Lepoglavi.

Robertu Mataniću Ustavni sud je odbio ustavnu tužbu protiv presude kojom je zajedno s još petoricom suučesnika osuđen na ukupno 163 godine zatvora, zbog podmetanja eksplozivne naprave koja je 23. listopada 2008. u dvorištu tjednika Nacional u Vlaškoj ulici usmrtila vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. Matanić je tijekom postupka najprije tvrdio da je slučajno umiješan u ubojstvo te teretio kao naručitelja Slobodana Đurovića, kuma Sretena Jocića zvanoga Joca Amsterdam, da bi poslije rekao da su ga prilikom davanja tog iskaza prevarili istražitelji USKOK-a i njegov tadašnji odvjetnik. No sud mu nije povjerovao.

Izmasakrirao učiteljicu zbog par stotina kuna

Dario Šišaković, napadač na Matanića, u Lepoglavi je služio 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva učiteljice Dijane Ćulibrk koju je zbog duga od svega nekoliko stotina kuna u napadu bijesa čak 31 put ubo nožem u listopadu 2011. u njezinu stanu u novozagrebačkom naselju Sloboštini.

Još krvavih ruku, iz stana ubijene učiteljice pokupio je plazma televizor, laptop i nakit. Dio plijena je preprodao za 7000 kuna, a policajci su ga otkrili slijedeći trag ukradenih predmeta. Poslije se na suđenju Šišaković ispričao majci svoje žrtve. Vještak psihijatar Miroslav Goreta utvrdio je u svojem nalazu da je u trenutku počinjenja bio u stanju afekta i smanjeno ubrojiv. Naime, nakon svađe u stanu Dijana Ćulibrk je dohvatila nož, što je njega razbjesnilo. Oteo joj je bodež i usmrtio je. Otegotna okolnost za Šišakovića pak bila je krađa vrijednosti iz stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:12