ROSO IZA REŠETAKA

Ovo je prtljažnik u kojem su kriminalci vozili poduzetnika, pravo iznenađenje policiju je dočekalo i u - pećnici

Trojac je oteo 35-godišnjaka zbog navodnog duga. Vozili su ga u prtljažniku, tukli i tjerali da iskopa vlastiti grob.

Policija uhitila osobe koje su muškarca prisilile da si kopa grob

 Pu Zagrebačka

Zagrebačka policija prijavila je Antu Rosu (53), pravomoćno oslobođenog za organizaciju tzv. krvave pljačke Fine te 32-godišnjaka i 42-godišnjaka za iznuđivanje i otmicu 35-godišnjaka kojeg su zbog navodnog duga tukli i tjerali da iskopa vlastiti grob.

Ne navodeći identitete policija je priopćila da je kriminalističko istraživanje dovršeno u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom te da je trojka uhićena u prikrivenoj klopki koja je pripremljena u jednom ugostiteljskom objektu na području Črnomerca.

Policija je precizirala da su se Roso i 32-godišnjak našli sa 35-godišnjakom krajem travnja na Malešnici radi iznude te su ga prisilili na ulazak u automobil, prijeteći mu pritom hladnim i vatrenim oružjem. Potom su se uputili na područje Krapinsko-zagorske županije gdje ih je čekao 42-godišnjak s kojim su došli na izolirano područje gdje je prijavljena trojka započela torturu nad 35-godišnjakom.

Roso i 42-godišnjak tamo su naredili 35-godišnjaku da iskopa vlastiti grob, što je on i učinio u strahu za vlastiti život, a pritom su ga vrijeđali i tukli.

image

Prtljažnik

Pu Zagrebačka

Dok su Roso i 42-godišnjak maltretirali otetog 35-godišnjaka, 32-godišnjak im je predložio da ga puste kako bi prikupio novac koji od njega potražuju pa su ga, uz nastavak ponižavanja, prisilili da uđe u prtljažnik automobila 42-godišnjaka, a zatim i u automobil s kojim su došli do Zagorja kako bi se vratili do Zagreba.

Prema pisanju medija, Roso i dvojica muškaraca su od 35-godšnjaka iznuđivali 5000 eura.

Idućeg dana je 35-godišnjak pribavio zatraženi novac te ga je donio u ranije dogovoreni ugostiteljski objekt na Črnomercu gdje su ga dočekali Roso i još dvojica drugih muškaraca.

image

Policija uhitila osobe koje su muškarca prisilile da si kopa grob

Pu Zagrebačka

No, kako je 35-godišnjak u međuvremenu prijavio otmicu i iznuđivanje, policija je u ugostiteljskom objektu pripremila klopku tijekom koje su uhitili Rosu, 32-godišnjaka te još dvojicu muškaraca koji su bili u njihovom društvo, dok je 42-godišnjak uhićen naknadno.

Zagrebačka policija je, temeljem naloga suda, pretražila domove osumnjičenika kojom prilikom su pronađeni predmeti i tragovi koji se povezuju s iznudom i otmicom, dok su kod 42-godišnjaka pronađene i tri tromblonske mine zbog kojih je dodatno prijavljen.

Sudilo mu se za krvavu pljačku Fine

Policija ističe da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da dvojica uhićenih muškaraca koji su se nalazili u društvu s osumnjičenicima nisu počinitelji kaznenih djela te su pušteni na slobodu, dok su Roso, 42-godišnjak i 32-godišnjak, uz kaznenu prijavu podnijetu nadležnom državnom odvjetništvu, predani pritvorskom nadzorniku.

Ante Roso je bio u bijegu od prosinca 2011. do kolovoza 2014., nakon što ga je Ivan Boršić prokazao kao organizatora tzv. krvave pljačke poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici u rujnu te godine kojom prilikom su ubijena dva zaštitara.

U međuvremenu su Dubravko Žugelj, Ivan Tucman, Ivica Štrk, Ivan Boršić te Ante Roso u odsutnosti, ali i još nekoliko osoba koje se teretilo i za druga razbojništva, osuđeni na zagrebačkom Županijskom sudu na ukupno 93 i pol godine zatvora. No, presuda je jednim dijelom poništena te je određeno novo suđenje.

image

Mine u pećnici

Pu Zagrebačka

Vrhovni sud je potvrdio kazne Boršiču i Štrku koji su osuđeni na po 10 godina zatvora, Ivanu Tucmanu koji je osuđen na četiri godine zatvora te Draženu Elčiću koji je osuđen na šest godina zatvora, a na ponovljenom procesu sudilo se Žugelju, Jurici Tumpaku, Fehku Imamoviću i Mariju Paliću, dok se Rosi, koji je kasnije pravomoćno oslobođen za pljačku, sudilo u odsutnosti.

Prije suđenja Rosi i ostalima, za pljačku Fine se sudilo Nenadu Filipoviću i još šestorici optuženika, ali su oni oslobođeni optužbi.

Roso je ponovno uhićen u prosincu 2020. zbog optužbi da je u dva navrata naručio postavljanje eksplozivne naprave pod automobil poduzetnika Darija B. (45), ali su optužbe protiv njega odbačene nakon što je tužiteljstvo zaključilo kako do tada provedeni dokazni postupci nisu dovoljno za podizanje optužnice pa je Roso pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 22:56