SAMOUBOJSTVO PIROTEHNIČARA U ŠTRAJKU

'OVO JE PRVA ŽRTVA. ZAUSTAVITE TRAGEDIJU' Predsjednik udruge HVIDR-e

 Damjan Tadić / CROPIX / Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Pirotehničar Ivan Dončević sinoć je počinio samoubojstvo u svojoj kući u mjestu Haganj kraj Vrbovca, izvijestio je danas predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubičić, apeliravši na odgovorne da zaustave tragediju pirotehničara, mahom hrvatskih branitelja, koji štrajkaju do postizanja dogovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora.

"Jedan kolega je izvršio suicid i to je prva žrtva, a preko 60 pirotehničara do sada je poginulo u razminiranju. Pozivamo svu hrvatsku javnost da te njihove nemilosrdne gazde natjeraju da život učine bolji svima, a ne samo njima", izjavio je Ljubičić za Hinu.

Izvijestio je da je 51-godišnji Ivan Dončević, pirotehničar koji je sa svojim kolegama nedavno stupio u štrajk jer s Hrvatskom udrugom poslodavaca - Udrugom za humanitarno razminiranje ne mogu postići dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, sinoć počinio samoubojstvo u svojoj kući.

Istaknuo je da je, zajedno s 30-oricom pirotehničara, Dončević donedavno spavao u prostorijama zagrebačke HVIDR-e koja pirotehničarima daje punu potporu u borbi za svoja prava i dostojanstvo.

Ljubičić je u današnjem priopćenju u ime Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba izrazio iskrenu sućut obitelji poginulog pirotehničara, oca dvoje djece, "koji je nažalost izgubio nadu i snagu te je u očaju sam sebi oduzeo život".

"Žalosni smo što je suicid branitelja uzeo još jednu žrtvu i što hrvatski branitelji ne vide nadu u život dostojan čovjeka u ovom društvu za koje su žrtvovali svoje najbolje godine i zdravlje te što su preživjeli na ratištima da bi si sami danas oduzimali život jer im je čak i nada uskraćena" istaknuo je.

Naglasio je kako Hrvatski sindikat za humanitarno razminiranje, iako duboko potresen gubitkom prijatelja i suborca, nastavlja štrajk i borbu za dostojan život od svoga rada, te da im zagrebačka HVIDR-a u tome daje punu potporu. "Apeliramo na sve odgovorne da zaustave tragediju hrvatskih branitelja radnika", zaključio je Ljubičić u priopćenju.

Hini je izjavio i kako većina od oko 300 pirotehničara u štrajku prima tek "minimalac", te da su na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana razvili šator kako bi hrvatsku javnost upozorili na svoje probleme.

"To su mahom hrvatski branitelji i HVIDR-a im daje apsolutnu potporu u štrajku, a apeliramo na Vladu da sve učini kako bi ti ljudi dobili pošten kolektivni ugovor", poručio je.

Inače, više od sto pirotehničara u štrajku danas su u zagrebačkom Centru za transfuzijsku medicinu darovali krv, a glavni povjerenik Sindikata humanitarnog razminiranja Stjepan Tadić tom je prilikom izjavio kako su pirotehničari tim činom htjeli učiniti nešto korisno i za opće dobro.

Braniteljske udruge podržale štrajk pirotehničara

Predstavnici petnaestak braniteljskih udruga sa zagrebačkog područja danas su došli podržati štrajk pirotehničara koji su se, zahtjevajući potpisivanje kolektivnog ugovora, okupili u šatorskom logoru na Trgu Franje Tuđmana.

Udruge iz Domovinskog rata podupiru pirotehničare u svim njihovim zahtjevima, jer su i oni uglavnom bili branitelji, poručili su predstavnici udruga štrajkašima koji već četvrti dan prosvjeduju u središtu Zagreba.

"Vas treba zaštititi jer dajete živote da naša djeca slobodno hodaju Hrvatskom", kazao je jedan od okupljenih branitelja ističući da poslodavci rade protiv pirotehničara u dosluhu s politikom. Od vlasti su zatražili da prava pirotehničara zaštite posebnim zakonom, jer rade izuzetno opasan i važan posao.

Predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubičić Šveps pirotehničarima je uz podršku u štrajku ponudio i pomoć u hrani i piću, naglašavajući da moraju biti jedinstveni i ustrajni. "Političkim elitama treba jasno poručiti da se ne zaje...", kazao je Ljubičić.

Uz branitelje, pirotehničare je došao podržati i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, naglasivši da su "kola krenula nizbrdo" kada je država razminiravanje odlučila prepustiti privatnim tvrtkama. "Poslodavci sada prijete da će radnu snagu dovoditi iz vana. Pa neće valjda mine micati oni koji su prije postavljali", kazao je Sever. Dodao je i da za pirotehničare rat nije gotov dok se iz Hrvatske ne ukloni i posljednja mina te da je žalosno da za taj posao zarađuju manje nego da "sade maćuhice".

Na skupu se čulo i da pirotehničari u privatnim tvrtkama, čiji vlasnici ostvaruju veliku dobit, rade bez potrebne zaštitne opreme, u vrlo lošim uvjetima.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kazao je da će podrška branitelja podići moral štrajkašima, koji ne namjeravaju odustati do potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Sindikat potom planira i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, ali i pritisak na državu kako bi se pridržavanje odredbi kolektivnog ugovora uvelo u natječajnu dokumentaciju pa poslodavci koji ga ne žele poštivati ne bi mogli niti konkurirati za poslove. "Za radnike tražimo ono što trebaju dobiti, a poslodavci neka se takmiče tko je sposobniji u organizaciji, a ne tko će više skinuti plaće", kazao je tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:57