PRIVEDEN ‘BRACAN‘

Ovo je ubojica iz Siska

Neđada Fetića se tereti za teško ubojstvo, četiri pokušaja ubojstva, dovođenje u opasnost imovine...

Neđad Fetić Bracan

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon iscrpnog policijskog očevida i kriminalističkog istraživanja, sisačka je policija predala pritvorskom nadzorniku Neđada Fetića (52), muškarca koji je tijekom svog suludog poteza u subotu navečer u sisačkim Capraškim Poljanama posijao neopisivi strah te ugasio jedan ljudski život i još ozlijedio četiri osobe.

Tereti ga se za teško ubojstvo, četiri pokušaja ubojstva, dovođenje u opasnost života i imovine te produljeno kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a zbog čega mu prijeti kazna dugotrajnog zatvora.

Nakon dvije noći provedene u policiji vezan lisicama doveden je na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Sisku. Bez obzira na njegovu obranu, uvelike će tijekom istrage biti važni i rezultati vještačenja posebice onog psihijatrijskog kroz koje će vještak psihijatar dati odgovor je li Fetić u vrijeme užasa dok je pucao po susjedima te im palio kuće i aute, bio ubrojiv.

image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek/Cropix
image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek /Cropix
image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek/Cropix
image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek/Cropix
image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek/Cropix
image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek/Cropix

Naime, s obzirom da su susjedi rekli da im se činio inače psihički nestabilan i uvjeren da ga se truje u susjedstvu, Fetić bi se, u slučaju da vještačenje pokaže da nije bio ubrojiv, mogao tijekom sudskog postupka "izvući" prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. U tom bi slučaju, kako to obično biva, Županijski sud mu morao odrediti šest mjeseci prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi, a njegovo zdravstveno stanje bi se potom svakih pola godine reevaluiralo.

Izjavu za medija dao je i odvjetnik optuženog, Danko Kovač:

‘Razgovarao sam sa svojim branjenikom, u normalnom je stanju za jednog okrivljenika. Jučer je bilo prvo ispitivanje na policiji, sad je prvo ispitivanje na državnom odvjetništvu i onda će se odlučiti ide li pred istražnog suca radi određivanja istražnog zatvora.‘

Nije rekao kako se njegov klijent branio, odnosno je li aktivno iznosio obranu.

Kako smo već pisali, Fetić zvani Bracan je u subotu oko 20 sati naoružan s dvije vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima, prešao iz svojeg dvorišta u susjedno te bez riječi počeo pucati po svima. Žamor ljudi i djece zamijenili su užasnuti vriskovi. Meci su doslovno frcali na sve strane, a prva na udaru njegovih metaka se našla prva susjeda Ivana J. (45) koju je navodno, kako su nam ispričali svjedoci, prvo ranio u nogu, a zatim upucao na tlu.

U ruku je ranio i njezina supruga koji, prema riječima njegova brata, isprva nije niti shvatio što se događa, samo je čuo kako oko njega fijuču meci. Nakon toga Fetić je krenuo u daljnji pohod, a pred njim su mještani trčali, skrivali djecu, zabarikadirali se u kuće. Vidjevši to, Fetić je s pripremljenim molotovljevim koktelima krenuo im paliti kuće i to nakon što je prvo zapalio svoju.

Osim kuća, prestravljenim susjedima palio je i aute, a iako je pobjegao potom u noć, uhićen je nakon nešto više od četiri sata u Domagojevoj ulici i to nakon što se pokušao ubiti ručnom bombom ali mu je ista, navodno, zatajila.

image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek/Cropix
image

Neđad Fetić Bracan

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 23:21