SUMNJIVA NESREĆA

'OVO NE MOŽE BITI SLUČAJNO' Je li netko pokušao ubiti šefa HŽ Carga čavlima u gumama?

Danijel Krakić u nepunih godinu dana prepolovio je gubitke, povećao zaradu i smanjio broj zaposlenih
 Marko Todorov/CROPIX

Na službenom automobilu predsjednika Uprave HŽ Carga Danijela Krakića tijekom vožnje u kratkom su razdoblju pukle dvije gume jer je u njih netko namjerno zabio čavle.

Incidenti su se, kako doznajemo u policijskim krugovima, dogodili prošle srijede na autocesti Zagreb - Lipovac dok je Krakić službenim vozilom putovao na sastanak. Direktor HŽ Carga bio je sam u vozilu i srećom prošao neozlijeđen. Tek će se vidjeti kako će policija okvalificirati ovaj događaj.

Treća nije eksplodirala

Prva guma pukla je blizu Popovače. Krakić ju je zamijenio i nastavio putovanje da bi mu kod Novske pukla druga guma. Pozvao je vučnu službu i odvezao automobil vulkanizeru u Zagreb. Pregledom su u dvije uništene gume pronađene rupe od čavla, a jedan je pronađen i u trećoj gumi.

Dakle, u tri od četiri gume, koje su posve nove, pronađeni su čavli, što nikako ne može biti slučajno. Direktor HŽ Carga kratko je potvrdio da se incident dogodio, ali o detaljima nije želio govoriti.

- Sve je prijavljeno policiji i istragom će se ustanoviti što se dogodilo - kratko je rekao.

Policajci intenzivno istražuju slučaj. Iako Krakić o cijelom slučaju nije želio govoriti, osobe iz HŽ Carga s kojima su razgovarali slučaj je šokirao.

- Treba pričekati rezultate istrage, ali ovo ne može biti slučajno i moglo bi implicirati da je netko pokušao ubiti predsjednika Uprave, što je grozan čin - rekao je sugovornik iz HŽ Carga.

Isplaćeni dobavljači

Danijel Krakić na čelo HŽ Carga imenovan je u listopadu prošle godine, nakon čega je počeo s intenzivnim promjenama. Krenula su otpuštanja viška zaposlenih, ali i raščišćavanje odnosa u tvrtki.

Krakić je tražio i smanjenje troškova održavanja vagona i lokomotiva te ostalih izdvajanja unutar tvrtke, što nekima očito ne odgovara jer ostaju bez ekstra zarade. Prema Krakićevim riječima, prijevoz roba ove je godine do sada zadržan na razini prošle godine, a u prvih šest mjeseci gubitak tvrtke iznosio je 30 milijuna kuna, što je u usporedbi sa 70 milijuna kuna gubitka u istom razdoblju prošle godine dobar rezultat.

Povećan je i broj lokomotiva kojih je dvadesetak dnevno u pogonu. Na korištenju vagona u šest mjeseci zarađeno je milijun eura više nego lani, a dugovi prema dobavljačima i održavateljima većim su dijelom isplaćeni.

Plan restrukturiranja

HŽ Cargo je uz garancije države dobio 250 milijuna kuna kredita za financiranje otpremnina i tekuću likvidnost. Sada je završen Plan restrukturiranja tvrtke koji će biti poslan u Europsku komisiju na odobrenje. Krakić smatra da je plan dobar i da će biti odobren te da će se s njegovom realizacijom HŽ Cargo izvući iz problema.

Danijel Krakić mnogima se zamjerio: Dio sindikata odbio kolektivni ugovor

U HŽ Cargu prelamaju se mnogobrojni interesi i Krakić je vjerojatno mnogima stao na žulj, kaže naš sugovornik. Tako je između ostalog kroz program poticajnih otpremnina i Željeznički fond zbrinuto 430 zaposlenih dok je oko 300 zaposlenih odbilo takvu ponudu. Dio sindikata odbio je i potpisati novi kolektivni ugovor. Nakon što je Zavod za zapošljavanje prihvatio plan zbrinjavanja, oko 300 zaposlenih će do kraja godine, nakon isteka otkaznog roka, dobiti otkaz. Među njima je i dio branitelja koji su imali posebni kolektivni ugovor koji je raskinut. Zbog toga se Udruga branitelja u HŽ Cargu požalila ministru branitelja i predsjedniku Josipoviću.

U ovom trenutku u HŽ Cargu zaposleno je oko 2.300 ljudi, a krajem godine taj broj bi se trebao spustiti na oko 1.900.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:41