DIVLJAČKI NAPAD U ZADRU

Ozlijeđeni dječak i dalje u velikom šoku, liječnik otkrio pojedinosti o njegovom stanju

Dječak (14) je primljen u zadarsku bolnicu u četvrtak navečer nakon što je pretučen
Napad u Zadru
 Zadarski.hr

Ozlijeđeni dječak uspješno se oporavlja. Nakon niza provedenih pretraga u stabilnom je stanju i svi su pokazatelji normalni - rekao nam je u subotu dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, o zdravstvenom stanju 14-godišnjaka kojeg je u četvrtak navečer u Zadru napala skupina mladića i teško ga ozlijedila.

Hematomi u slezeni

- Jučer smo ga proveli kroz niz dijagnostičkih pregleda, bio je na CT-u, ultrazvuku i drugim pretragama. Svi rezultati za sada su zadovoljavajući, nema negativnih pokazatelja zbog kojih bismo ga trebali podvrgnuti operativnom zahvatu - dodao je dr. Karuc.

Naime, dječak je u bolnicu primljen s lakšim tjelesnim ozljedama glave i prsišta, a po tijelu je imao modrice. Kako je osjećao jake bolove u predjelu leđa, pregledom je utvrđeno da je mu je od zadobivenih udaraca pukla slezena. Detaljni pregledi potvrdili su da je došlo do stvaranja hematoma u slezeni i da nema ozbiljnijeg krvarenja, tako da operativni zahvat zasad nije nužan. Iako je dječak još pod snažnim šokom izazvanim divljačkim napadom, psihološka pomoć do sada mu nije pružena.

- Psihološka pomoć sigurno će mu biti potrebna i mi ćemo mu je sigurno omogućiti. Budući da se incident dogodio u četvrtak navečer, a jučer smo ga vodili na brojne preglede, jednostavno nismo imali vremena pružiti mu i psihološku pomoć. To ćemo poduzeti već početkom idućeg tjedna - naglasio je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Medicinski pregled nije utvrdio ozljede za koje bi se moglo reći da su nastale od udaraca bokserom. Na glavi u vlasištu dječak ima jednu porezotinu i modrice po tijelu, ali nema drugih težih ozljeda. Puknutu slezenu, odnosno ozljede unutrašnjih organa liječnici tretiraju kao tešku tjelesnu ozljedu, što su, očigledno, prihvatili i policija i tužiteljstvo.

Kaznena prijava

Naime, policija dvojicu maloljetnika sumnjiči da su te večeri na Voštarnici fizički napali maloljetnika udarajući ga rukama i nogama po tijelu i glavi, čime su mu nanijeli ozljede koje su u OB-u Zadar okvalificirane kao lake tjelesne ozljede s mogućnošću prekvalifikacije.

Najstarijeg među privedenima, 19-godišnjaka iz Benkovca, koji je snimao početak napada te večeri, sumnjiči se da se početkom ožujka u Ulici Ante Starčevića, na Autobusnom kolodvoru, nasilnički ponašao prema istom dječaku tako što ga je fizički napao udarajući ga rukama i nogama.

Policija je stoga dvojicu maloljetnika prijavila za pokušaj nanošenja teških ozljeda, a 19-godišnjaka za nasilničko ponašanje, jer maloljetna žrtva napad nije prijavila niti je tražila liječničku pomoć.

Prema neslužbenim informacijama, bokser koji su svjedoci spominjali kod napadača ne spominje se u kaznenoj prijavi, a i vrste ozljede koje je 14-godišnjak zadobio ukazuju na to da zasigurno nisu nastale od takvog hladnog oružja. Kako doznajemo, policija provodi daljnju istragu radi utvrđivanja odgovornosti četvrtog maloljetnika koji je sudjelovao u maltretiranju 14-godišnjaka.

Napadači ispitani, zatražen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo je nakon privođenja ispitalo trojicu mladića, jednog mlađeg punoljetnika u dobi od 19 godina i dvojicu maloljetnika od 17 i 15 godina, zbog sumnje da su napali i brutalno pretukli 14-godišnjaka.

Zbog posebnih okolnosti kaznenog djela, odnosno mogućnosti ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, općinski državni odvjetnik Ivica Škara za svu je trojicu zatražio zadržavanje u istražnom zatvoru. Odluku o tome treba donijeti sutkinja istrage Županijskog suda u Zadru Iva Lovrin.

- Jedan mlađi punoljetnik i dvojica maloljetnika ispitani su na okolnosti kaznene prijave koju je protiv njih donijela policija.

S obzirom na karakter djela koja im se stavljaju na teret, a to su nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju za dvojicu maloljetnika te nasilničko ponašanje za starijeg punoljetnika, tražili smo zadržavanje u pritvoru do završetka istrage i podnošenja optužnice.

S obzirom na to da su osumnjičeni maloljetne osobe, kao i žrtva, cijeli je postupak tajan i više od ovoga ne mogu vam reći - rekao nam je Ivica Škara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:49